KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

ÚJ ELEKTRONIKUS TÉRINFORMATIKAI ALKALMAZÁSSAL BŐVÜL AZ ORSZÁGOS ÉPÍTÉSÜGYI NYILVÁNTARTÁS

A Belügyminisztérium és a Földmérési és Távérzékelési Intézet konzorciumi együttműködésével megkezdődött az építésügyi és építésfelügyeleti hatóságok munkáját segítő térinformatikai alkalmazás, az Építésügyi Monitoring Rendszer (ÉMO) fejlesztése. A rendszer segítségével akár az íróasztal mellől is felderíthetők lesznek az engedély nélküli építkezések, a szabályozásnak nem megfelelő területhasználatok.

Az ÉMO az Elektronikus Közigazgatás Operatív Program (EKOP) keretében, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg. A szakmai irányítást a Belügyminisztérium Területrendezési, Építésügyi és Örökségvédelmi Helyettes Államtitkársága látja el, Dr. Szaló Péter vezetésével. A projekt – amelynek teljes költségvetése 900 millió forint – több alprojekt összehangolt munkáját igényli.

Az ÉMO elsősorban az építésügyi és építésfelügyeleti hatóságok engedélyezési és ellenőrzési munkáját támogatja, megteremti a gyors, hatékony munkavégzéshez az egységes, elektronikusan vezetett Országos Építésügyi Nyilvántartás (OÉNY) térinformatikai alapját, de a hatályos településrendezési eszközök feldolgozása révén a különböző szintű területrendezési és településrendezési eszközök és a valós állapot összehasonlításával segítséget nyújthat a településrendezési eszközök tervezéséhez, a települések optimális fejlesztési céljainak meghatározásához is.

Lehetőség nyílik az információk térképi alapú megjelenítésére és elemzésére: a hatóságok egy felületen láthatják az archív és friss távérzékelési adatokat (ortofotókat), az ingatlan-nyilvántartási alaptérképet, és térbeli összefüggésekkel együtt tájékozódhatnak a valós állapotról, a nyilvántartás adatbázisainak adatairól, a Dokumentációs Központban fellelhető dokumentumokról, a szabályozási tervek vonatkozó előírásairól.
Kevesebb időt kell majd fordítani egy-egy ügyben a tényállás tisztázására, az ellenőrzések előkészítésére.
A rendszer használata elősegíti az ügyfelek gyors és pontos tájékoztatását is az ingatlanok beépíthetőségét, a vonatkozó szabályozási tervi előírásokat, esetleges védettségeket illetően.

Az ingatlan-nyilvántartási alaptérkép és a vizsgált területről készült távérzékelési adatok (ortofotók) összevetésével és kiértékelésével a rendszer automatikusan jelzi a hatóságnak az ingatlan beépítettsége tekintetében az eltérést.

Interaktív eszközök biztosításával lehetővé válik az ellenőrzendő terület, ingatlanok kijelölése, listázása, a helyszíni jegyzőkönyvek, fotók, a hatósági ellenőrzések tapasztalatainak rögzítése.
Ezzel egyszerűsödik az építésügyi hatósági és építésfelügyeleti ellenőrzések gyakorlata. A hatóságok az adatok ismeretében célzott ellenőrzéseket tarthatnak, amelyek elősegítik a szabálytalan építkezések feltárását, az ellenőrzések hatékonyságának növelését, a tervezhetőbb munkavégzést.

Az ÉMO közvetett hatásaként a lakosság, a befektetők és fejlesztők körében a jogkövető magatartás erősödése, az építési fegyelem megszilárdulása várható.

A rendszer keretében létrejövő adatbázisok és térinformatikai alkalmazások használata megteremti a transzparens, pontos és megbízható adatszolgáltatás alapjait, amely lehetővé teszi a hatékonyabb hatósági és főépítészi munkát.

A projekt keretében kerül sor az E-közmű elektronikus közműnyilvántartás prototípusának tesztelésére, a tapasztalatok dokumentálására. Ennek célja a rendszer zökkenőmentes, országos szintű bevezetésének előkészítése.

További információ:
www.e-epites.hu
 


Létrehozás időpontja: 2013-11-13 21:00:31
Utolsó módosítás időpontja: 2013-12-15 13:40:11

Megtekintések száma: 16676
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=41563