KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

TMSZ-MMK-MÉK Workshop II.

WORKSHOP II. a 2014-2020 Európai Uniós programok lebonyolításának alapelveiről
- a 1731/2013. (X.11.) Kormányhatározat tükrében -


időpont: 2013. december 10. kedd 10 óra
helyszín: Magyar Mérnöki Kamara
(1094 Budapest, Angyal u. 1., I. emeleti nagyterem)
Jelentkezni a http://workshop.mmk.hu oldalon lehet.

A Workshop II. célja, hogy a Workshop I. megállapításai és az időközben megjelent kormányhatározat alapján kialakítsa a hazai mérnöki és építész területeken működő tervező-, lebonyolító- és tanácsadó kis- és közepes vállalkozások álláspontjait a 2014-2020-as európai uniós programokat szabályozó és végrehajtó rendszerek kialakításához.A hazai mérnöki és építész kkv-knak az uniós forrásokból megvalósuló munkákhoz - mint a közeljövőben szinte egyetlen forráshoz - egyszerű, gyors, és a kiválasztási folyamatban a minőségi szempontokat maximálisan figyelembe vevő eljárással kell hozzájutniuk. Ehhez költségtakarékos és hatékony állami intézményrendszer és eljárásrend kialakítása szükséges.
Ugyanakkor a kormányhatározat szerinti tervezői állami kapacitások létrehozásával tévedés lenne még nagyobb állami bürokráciát létrehozni. Az elmúlt negyed évszázadban Magyarországon kialakult, hazai tulajdonú kis- és közép méretű mérnöki és építész szervezetekben értékes tudás és szakmakultúra jött létre, amelyek munkájukkal a beruházások teljes spektrumát képesek lefedni. Magyarország számára az így kialakult kapacitások értéket jelentenek, megőrzésük, további fejlődésük és uniós forrásokon alapuló munkaellátottságuk közérdek.
A kormányhatározat vonatkozó rendelkezései ennek ellentmondani látszanak:

A 1731/2013. (X.11.) Kormányhatározat 5. pontja szerint:

„… A nagy infrastrukturális projektek, valamint az állami tulajdonhoz kapcsolódó ingatlan beruházások esetében, a tervdokumentáció összeállítása állami szolgáltatásként, állami kapacitással történik meg.”

Mivel a Kormány részéről a kormányhatározat előzetes konzultációja sajnálatosan elmaradt, véleményünket a Workshop I. és II. keretében fejtjük ki.

További információ a +36 1 455 70 88-as telefonszámon.

Számítunk megjelenésére!

Barsiné Pataky Etelka
elnök
Magyar Mérnöki Kamara
info@mmk.hu

Pető László
elnök
Magyar Tanácsadó Mérnökök és Építészek Szövetsége
tmsz@tmsz.org

Hajnóczi Péter
elnök
Magyar Építész Kamara
info@mek.hu
 


Létrehozás időpontja: 2013-12-05 18:31:32
Utolsó módosítás időpontja: 2014-01-08 15:12:28

Megtekintések száma: 18434
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=41596