KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Csarnok kerekeken

A spanyolországi Tarranognában egy ismert vegyi üzem több egységből álló raktárának építésére kapott megbízást a Frisomat. A feladat, ami kihívás elé állította a Frisomat mérnökeit egy nagyfelületen nyitható csarnok megépítése volt. A megoldást két egymás fölé épített csarnok jelentette.

Az ügyfél speciális igénye az volt, hogy az új raktárai között legyen olyan épület, amely középen teljes magasságban és szélességben nyitható, megkönnyítve így a ki és berakodást. A szokatlan elképzelés kidolgozását és tervezését a Frisomat belga központjának szakemberei végezték. A nem mindennapi igényre a megoldást két különálló, egymástól független csarnok jelentette.
Tehát adott egy fix 1.000 m2 alapterületű 20 m széles, 50 m hosszú és 6 méter magas Astrigrama csarnok, amelyhez hozzázár egy szükség esetén kerekeken guruló, ezáltal magát az épületet nyithatóvá varázsoló Astra csarnok. A 21 méter széles mobil csarnokrész 10 méteres oldalain 7-7 kerék segítségével gurul a másik csarnok fölé, amikor az épület nyitása szükséges.
Az acélszerkezetek gyártása 4 hét alatt készült el, és a helyszíni összeszerelés is csak 6 hetet vett igénybe. A nyitó, mozgató automatikát már a megbízó saját szervezésben szerelte be, amely megbízhatóan szolgálja az elvárt funkciót.

Ez a nyugat-európai beruházás is mutatja, hogy a modul rendszerű, csarnoktípusokra épülő Frisomat választék milyen rugalmasan alkalmazkodik a megbízó legkülönbözőbb igényeihez.
Mára a Frisomat acél épületrendszerek 7 alaptípusa több mint 200 lehetséges standard méretben elérhető.



A projektnél felhasznált két típus, az Astra és az Astrigama univerzális felhasználású modellek, az elmúlt években kedvelt kiindulópontjai voltak a tervezők munkáinak.
A 30 méteres szabad fesztávval alátámasztás nélküli lefedésére is biztonsággal alkalmazható Astra típus, 10 fokos tetőhajlásszögével és párhuzamos övtartós szerkezetével manapság keresett formájú és szerkezetű megoldás. Szerkezeti stabilitására jellemző, hogy már Magyarországon is épült Astra típus felhasználásával 35 méteres szabad fesztávú épület.
Az ilyen esetben felmerülő statikai és anyagminőségi kérdésekben a Frisomat teljes körű mérnöki tanácsadással támogatja a munkát.
Ezzel az univerzális szerkezettel a tűzvédelem szempontjait is maximálisan kielégítve, költséghatékonyan épülhet akár terménytároló, akár magasabb esztétikai igénnyel tervezett autószalon is.
A hasonló kubaturájú könnyedebb megjelenésű Astrigma az elmúlt évek beruházásainak szintén közkedvelt választása volt: számos feldolgozó üzem, raktár, lovarda, terménytároló épült Európa szerte ezzel a szerkezettel.

www.frisomat.hu
 


Létrehozás időpontja: 2014-03-13 13:42:30
Utolsó módosítás időpontja: 2014-04-02 02:56:30

Megtekintések száma: 16361
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=41795