KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

[variations for vacancy] Free Riga 2014 & DIY Tel-Aviv

Mārcis Rubenis (Riga, Lettország), a Free Riga 2014 alapítójának & Roy Fabian (Tel-Aviv, Izrael) építész, képzőművész angol nyelvű előadása
Időpont: 2014. május 17., 17:00
Helyszín: Rögtön jövök! Projekt Galéria (1052 Budapest, Kossuth Lajos utca 14-16.)

Két nagyon különböző városi helyzetből érkező, de hasonló urbanisztikai elveket képviselő vendég érkezik a Rögtön jövök Projekt Galériába most szombaton:
Marcis Rubenis a rigai üres épületek elérhetővé tételén dolgozó Free Riga 2014 alapítójaként szervez kampányokat, térképez ingatlanokat és közvetít önkormányzatok és lakosság közt.
Roy Fabian a tel-avivi önkormányzat várostervezési osztályával együttműködve segít a DIY kultúra és művészetek városfejlesztési stratégiákba integrálásában.

A Free Riga 2014 célja, hogy a lett főváros kihasználatlan tereit hozzáférhetővé tegye a lakosság és kulturális, közösségi funkciók számára – hogy a parlagon heverő magántereket közterekké alakítsa. Indulásuk óta megvalósítottak egy sikeres figyelemfelhívó kampányt, számba vették Riga üres épületeit, elkezdtek tárgyalni önkormányzatokkal és beszélni, területeket bejárni helykereső szervezetekkel.

Az utóbbi években Tel-Aviv várostervezői osztálya egyre nagyobb érdeklődést mutat a kultúra és művészet eszközeit a városfejlesztés folyamataiba integráló módszerek iránt. Tel-Aviv független kulturális szcénája partnere lett az ilyen irányú városi kísérleteknek. Egy, a DIY (Csináld magad!) kultúra és művészet városmegújításban játszott lehetőségeit vizsgáló átfogó analízist követően egy pilóta projekt indult el Neve Shaanan belvárosi kerületében.

Mārcis Rubenis kreatív vállalkozó, aktivista és workshop szervező. A Free Riga 2014 üres rigai épületek kreatív, kulturális és szociális megnyitásáért dolgozó szervezetének alapítója. 2006-ban aktívan részt vett egy rigai magasház több szempontból is jogtalan megépítése ellen szerveződő mozgalomban, később pedig a civil lakosság és az önkormányzat közti közvetítésben. Mārcis emellett a közösségi térképezéssel foglalkozó www.stakeholde.rs és az idejuTALKA kollaboratív workshop módszertan alapítója, mely utóbbit a Balti térség nagyvállalati, önkormányzati és állami szervezetivel alkalmazzák.

Roy Fabian építész és képzőművész, aki tevékenységében mindkét területet kombinálja a város fejlődési folyamatainak megértéséhez. Tel Aviv önkormányzatának megbízásából végzett kutatást, amely a város történelmének, tervezésének, emlékeinek, kultúrájának és művészetének keresztmetszetében vizsgálta a városi folyamatokat.  Képzőművészként a közösségi művészeti alkotással, a közönséget bevonó installációkkal dolgozik. Társművészekkel létrehozott projektjei elsősorban köztéri események, független művészeti fesztiválok és a DIY kultúrát népszerűsítő projektek.

[variations for vacancy] A sorozat előadásai a legfrissebb, üres épületekhez és azok újjáélesztéséhez köthető kezdeményezéseket mutatják be a világ minden tájáról.

Az esemény Budapest Főváros Önkormányzata Rögtön Jövök! és Kortárs Építészeti Központ Lakatlan programjának együttműködésében valósult meg.

Forrás:

http://lakatlan.kek.org.hu/variations-for-vacancy-riga-tel-aviv/


Létrehozás időpontja: 2014-05-13 11:50:41
Utolsó módosítás időpontja: 2014-05-13 10:13:07

Megtekintések száma: 11545
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=41964