KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Miskolc, Egyetemi Lakópark - kifizetetlen tervezési díj

Tisztelt Építész Kamarai Tagok!

A Miskolc, Egyetemi Lakópark (Miskolc, Május 1. telep 40864 hrsz.) építési engedélyezési tervezési munkáit cégünk, a V+A Kft. készítette, amely alapján a 13 lakóépületből álló, összesen 10.300 m2 beépített alapterületű beruházás jogerős építési engedélyt kapott. A beruházó az építési engedélyezési tervdokumentáció tervezési díját nem fizette meg, ellenben megkezdte az építési projekt értékesítését, valamint a beruházás további tervezési munkáival kapcsolatban cégünktől függetlenül mind az építész, mind a szakági tervezés részéről más tervezők felé ajánlatkérésekkel fordult. Ezért a projekt tervezési munkáival kapcsolatban az alábbi nyilatkozatot tesszük:

Halászné Ráczkevi Anna, mint a V+A Viszlai Építész Iroda Kft ügyvezetője, valamint Viszlai József Építész vezetőtervező, nyilatkozunk, hogy a Miskolc, Május 1 telep 40864 Hrsz.-ú területen létesítendő Lakópark építési engedélyezési terveit elkészítettük a MIS-ING Ingatlanforgalmazó és Fejlesztő, Tanácsadó Kft. (3527 Miskolc, Bajcsy Zsilinszky u. 17.) megrendelésére, írásban megkötött szerződésünk, és annak kiegészítései alapján. A jogerős építési engedély megszerzésével teljesített tervezői munkarészek, (építészeti, statikai, épületgépészeti, villamos tervezői munkái) kifizetetlenek, ezért az Egyetemi Lakópark (Miskolc, Május 1 telep 40864 Hrsz.) terveinek felhasználásához, továbbtervezéséhez vagy értékesítéséhez, mint a szerzői és vagyoni jogok tulajdonosai nem járulunk hozzá. Kérjük a kollégákat, a tárgyi ingatlanra tervezési munkát ne vállaljanak.

A tervdokumentáció egyszeri felhasználása - a 40864 Hrsz.-ú területen létesítendő Lakópark megvalósításához - kizárólag a szerződő felek megállapodásának megfelelő tervezési díjnak a tervező számlájára történő megérkezését követően lehetséges, ellenkező esetben az 1999. évi LXXVI. törvény alapján a szerzői jog megsértésének következményeképpen a jogsértő eltiltására és kártérítésre tartunk igényt.

Kivonat a Magyar Építész Kamara Etikai szabályzatából:

16. § A kamarai tag más kollégájának írásban megrendelt megbízása, ill. írásban megkötött, hatályban lévő szerződése tárgyában nem ajánlhatja fel szolgálatait, nem tehet ajánlatot, nem kezdeményezhet versenyt, nem készíthet ellentervet, nem nyilváníthat olyan véleményt, amely kollégája megbízása ellen hat, és saját esélyeit erősíti, azaz a megrendelő felé nem tanúsíthat semmi olyan magatartást, amely az eredetileg megbízott építésszel létrejött szerződéses jogviszony (tervezési, felhasználási, megbízási szerződés) bármilyen módon történő megszüntetését célozza, eredményezi.
 
A fentiek alapján kérjük a Tisztelt Kollégákat az érintett projekttel kapcsolatban tartózkodjanak újabb ajánlattételtől, megbízás és tervezési munka elvállalásától a fenti ügy lezárásáig - a Magyar Építész Kamara Etikai Fegyelmi Szabályzatának vonatkozó előírásai és a szerzői jogi törvényben biztosított jogaink értelmében. Jogsértés esetén a szükséges jogi eljárásokat meg fogjuk indítani!


A Kamarai tagok közleményei aloldalon bármelyik kamarai tag felteheti közleményét, melyben tájékoztatja építész társait arról a megbízójáról, aki nem fizette ki tartozását. A Magyar Építész Kamara a weboldalára felkerülő közleményeket nem vizsgálja, nem ellenőrzi, azok valódiságáért felelősséget nem vállal. A kamarai tagok etikai felelőssége, hogy építész társait ne tévessze meg, hogy az oldalra felkerülő közlemények igazak legyenek és valós, jogos követeléseket tartalmazzanak.

A bejelentések kizárólag a tagjaink védelme érdekében kerülnek közzétételre.

Létrehozás időpontja: 2014-11-05 16:29:17
Utolsó módosítás időpontja: 2014-11-05 16:29:17

Megtekintések száma: 15619
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=42392