KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Beton kurzus - szombaton ingyenes előadásokkal

Ötödik BETON kurzus Budapesten.

A fiatalok ebben a félévben a „megosztás” jegyében készítenek köztéri alkotásokat betonból az S’39 Hibrid Design Manufaktúra tervezőinek irányításával. A témához kapcsolódóan március 28-án, szombaton ingyenes előadásokat is tartanak az érdeklődőknek a Design Terminál konferenciatermében.

BETON kurzus – nyilvános és ingyenes előadás-sorozat

Az S'39 Hibrid Design Manufaktúra által szervezett 2015-ös BETON kurzus és workshop a második nyilvános előadás-sorozatához érkezett. Az előadások az OFF-Biennále Budapest programjához kapcsolódóan a beton felhasználásának tágabb értelmezhetőségét, a köztéri beavatkozásokhoz szorosan kapcsolódó public art és emlékművek témakörét, az urbánus terek alakíthatóságát és az innováció szerepét járják körül. A 2015-ös BETON kurzus és workshop támogatója a Visegrádi Alap.  

Időpont: 2015. március 28. (szombat) 11.00 -17.00
Helyszín: Design Terminál konferenciaterme (1051 Budapest, Erzsébet tér 13.)
Az előadásokra a belépés ingyenes.  

https://www.facebook.com/events/1582376622046762/

Az előadás-sorozat programja:

11:00-11:50: Kertész László: A nyilvános terek művészetei
12:00-12:30: Igor Kovačević: Urban Concrete
13:00-13:50: Mélyi József: Nemzetközi beton-emlékművek
14:00-15:30: Tomáš Džadoň: Re-told Concrete
15:40-16:30: Bognár Botond: Innováció

Az előadók:

Kertész László művészettörténész, a Képzőművészeti Lektorátus egykori igazgatója. A köztéri művészet elkötelezett kutatója és szószólója. Nevéhez fűződik, egyebek mellett, a Képzőművészeti Lektorátus által, éveken keresztül működtetett Public-art és A mi kis falunk pályázat, mely nagyon sok új típusú köztéri alkotás létrejöttét támogatta 2008 és 2012 között. Előadásában a köztéri művészet műfajaiban segít eligazodni, hazai és nemzetközi, kortárs példákon keresztül.

Igor Kovačević építész, várostervező, kurátor és tanár. Prágában él és dolgozik. A prágai Centre for Central European Architecture (CCEA) és a MOBA építészeti platform alapítója, 2003-tól a CCEA vezetője. Munkájában a város új értelmezéseit kutatja, kulturális és kutatási projektekben vesz részt, új alapokra igyekszik helyezni az építész - művész - szakember - város képviselői közti kommunikációt. A CCEA-n keresztül több alulról jövő kezdeményezést támogat. 2010 óta a prágai ARCHIP, nemzetközi építészeti iskola tanára. Előadásában a beton városi környezetben való használatának kortárs vonatkozásait mutatja be.

Mélyi József kritikus, művészettörténész, egyetemi oktató. Amellett, hogy Mélyi kritikusként és a Képzőművészeti Egyetemen a kurátorképzésben folytatott oktatói tevékenységeként amúgy is több területen aktív a hazai művészeti életben, rendre megszólal fontos és aktuális közéleti, kultúrpolitikai témákban. Tavaly a Szabadság téri világháborús emlékmű és a köztéri zsánerszobrászat legújabb darabjai kapcsán többször is kifejtette véleményét éppúgy, mint a holokauszt emlékezetének kérdésében, de ugyancsak több fórumon szólt a tervezett múzeumnegyeddel kapcsolatos fenntartásairól, a szakmai konszenzus hiányáról. Kritikusként, szakíróként gyakran fogalmaz véleményt az emlékművek témájában.

Tomáš Džadoň szlovák képzőművész, jelenleg Prágában él, tanul és dolgozik. A '80-as évek szülötteként a szocializmushoz és az azt követő vadkapitalizmushoz bipoláris érzelmek kötik. Nosztalgiával fordul a rendszerváltás előtti lakásépítészet elemeihez, azokat számos installlációjában felhasználja. Előadásában az utóbbi évek projektjeit mutatja be, melyekhez nagyon gyakran a CETRIS nevű, cement-fa panelt használja, amit a beton interpretációjának tart.

Bognár Botond üzletember, egykori ingatlanfejlesztő. A gazdasági válságban való érintettsége okán új érdeklődéssel fordult az innováció, a jelen technológiai fejlesztései felé. A NASA kutatóközpontjának területén működő, annak és a Google-nek a támogatását élvező Singularity Universityn elvégzett továbbképzést követően az egyetem magyarországi követe lett. Programokat koordinál, hallgatókat toboroz és rendszeresen beszámol a közelgő technológiai cunami kutatásairól, eredményeiről, társadalmi és gazdasági kihívásairól.

Videók a 2014-es BETON kurzusról:

https://www.youtube.com/watch?v=oXnCXeOHjOY

https://www.youtube.com/watch?v=VrsVC79Y34A

 


Létrehozás időpontja: 2015-03-26 16:01:33
Utolsó módosítás időpontja: 2015-03-26 16:01:33
Cimkék: beton; Beküldő: Tatai Mária
Megtekintések száma: 12144
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=42694