KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Beszámoló: az Építész Kamarai Taggyűlésről - 2015. május 12.

Szokatlan helyet választott a Komárom-Esztergom Megyei Építész Kamara a 2015. évi Taggyűlése helyszínéül, a felújítás előtt álló tatai Esterházy-kastélyt. Így a Taggyűlés „hivatalos” programja kiegészült egy múltidéző kastélybeli sétával is.
Markos Anikó elnök asszony rövid üdvözlése után Dr. Kancz Csaba kormánymegbízott úr köszöntötte a megjelent kb. 40 építész kollegát. Elmondta, hogy a közelmúltban is részt vett Győrben egy Építész Fórumon – 4 megye építész kollegáival együtt – melyet a Miniszterelnökség hívott össze. A rendezvényen Füleky Zsolt építészeti és építésügyi helyettes államtitkár úrral egyeztettek közösen arról, hogy milyen változtatások szükségesek a jogszabályalkotás területén illetve hogyan lehetne gyorsítani, egyszerűsíteni az építésügyi engedélyezési folyamatokat.

Hangsúlyozta, hogy ez utóbbira személy szerint is kiemelt figyelmet fordít. Az építőipar fontos iparága a gazdaságnak, ezért figyelemre méltó az utóbbi hónapokban tapasztalható termelés növekedés, ami ugyan 2014-ben főleg a nagyberuházásokból fakadt, de 2015-ben már a lakóingatlanoknál, egyéb építményeknél is fellendülés tapasztalható és ez az építészeti tervezésre is pozitívan hat. Kormánymegbízott úr arról is biztosította a Kamarát, hogy – bár történt egy hatóság – átalakítás a Kormányhivatalban, de ez nem befolyásolja érdemlegesen a Kamarával való évek óta tartó konstruktív együttműködést.
Végezetül arról is szólt, hogy a tatai Esterházy-kastély felújítása is része az induló Nemzeti Kastélyprogramnak, s végre eredeti pompájában, helyreállítva szolgálhatja a térség turizmusának fejlesztését, illetve kaphat majd történelmi múltjához méltó funkciót az épületegyüttes.

Ezt követően Kövesdi Mónika művészettörténész kalauzolta végig a kastélyon a résztvevőket, amelyen nemcsak építészeti szemszögből ismertette a kastély történetét, hanem színes, izgalmas visszatekintést adott az Esterházyak történetéről is.

A szakmai program következő részében Lengyelfi László az MMK Tűzvédelmi Tagozatának elnöke tartott előadást „OTSZ változás építész szemmel” címmel. Hangsúlyozta, hogy nemcsak tartalmában változott az OTSZ, hanem szemléletében is és bizony sok mindent újra kell értelmezni.

Ezt követően került sor a Taggyűlés hivatalos napirendi pontjaira. Elsőként Markos Anikó elnök asszony tartott beszámolót a Kamara 2014. évi tevékenységéről. Pozitívumként emelte ki, hogy a jogalkotók többször is kikérték a Kamara véleményét, sőt a győri regionális konzultáción közvetlenül is elmondhattuk jobbító javaslatainkat.
Megyei szinten is folyamatos az együttműködés a hatóságokkal, több alkalommal tartottunk egyeztetést jogszabályi értelmezésekről, de készült egy összefoglaló anyag az építésfelügyeleti ellenőrzéseken tapasztalt leggyakoribb hibákról, hiányosságokról is, amit minden kollegának megküldtünk.
Összesen 22 alkalommal szerveztünk szakmai továbbképzést, ami segítséget nyújthatott a kollegáknak az e-építési napló használatához, az építésügyi jogszabályok helyes értelmezéséhez stb.
Kiemelkedő sikert hozott a 2014. évi „Az Év Háza Pályázat”, melyre rekord számú, 26 db pályamű érkezett. Az építtetői tudatformálás, az építész társadalmi, szakmai presztízsének emelése miatt is fontos, hogy ezek a művek kiállításra kerüljenek, minél többen megnézzék, mintát adjanak az építtetőknek és ráadásul a sajtó érdeklődése is az ilyen rendezvények kapcsán kelthető fel.
Negatívumként említhető, hogy minden erőfeszítésünk ellenére napi szintű jogértelmezési problémák vetődnek fel tervezői és hatósági oldalon, nincs „ajánlott díjszabás” és emiatt még mindig a legalacsonyabb ár a legfőbb szempont a pályázatoknál, tervezői ajánlatadásoknál. Sajnálatos az is, hogy bár vannak fiatal, tehetséges új tagjaink, de összességében fogy a tagság.
A feladatok, tervek között említette, hogy küzdeni kell azért, hogy a helyi feladatokat helyi szakemberekkel oldják meg a beruházók, országos szinten pedig aktív szerepet vállaljunk a jogszabályi változások előkészítésében, melynek célja az egyszerűen értelmezhető, racionális jogszabályi környezet kialakítása.
Kamaránk továbbra is igyekszik megtartani – lehetőség szerint bővíteni – a tagok részére nyújtott szolgáltatásokat, valamint erősíteni a szakmai érdekképviseletet, támogatva ezzel is tagjaink szakmagyakorlását.
Az elnöki beszámoló után Takács Zsuzsanna titkár fűzött rövid szóbeli kiegészítést a 2014. évi eredménykimutatáshoz és a 2015. évi pénzügyi tervhez, melyeket Csanádi József, a Felügyelő Bizottság elnöke is elfogadásra javasolt. Mindhárom beszámolót egyhangúan elfogadta a Taggyűlés.
A továbbiakban Besey László az Etikai-Fegyelmi Bizottság elnöke és Molnár Judit a Tagfelvételi és Minősítő Szakértő Testület vezetője ismertette a 2014. évi tevékenységet.

A Taggyűlés végén Markos Anikó köszönetet mondott a tisztségviselőknek, akik hittel, lelkesedéssel, idejüket nem kímélve szolgálják a közösséget, képviselik az építésztársadalmat, valamint a titkárságnak a megnövekedett feladatok maradéktalan ellátásáért, mellyel országos szinten is példaértékű munkát végeznek.

Ezt követően már kötetlen formában, a varázslatos kastély-kertben folytatódott a baráti beszélgetés, egészen a késő esti órákig.

 


Létrehozás időpontja: 2015-05-14 13:55:13
Utolsó módosítás időpontja: 2015-05-15 07:27:38
Cimkék: KEMEK, Takács Zsuzsa; Beküldő: Takács Zsuzsa
Megtekintések száma: 13041
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=42813