KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

TONDACH® Műemléki Séták - Tata

Tata, 2015. június 3.

A Tondach Magyarország Zrt. és a Komárom - Esztergom Megyei Építész Kamara közös szervezésében a közelmúltban egy igazán különleges rendezvényen vehettek részt a megye építészei. A rendhagyó konferencia nagyon kedvező fogadtatásra talált, melyről a helyi televízió is beszámolt.
A Tondach, mint a hagyományos magyar kerámiacserép gyártás örököse, és ez által a kerámia hagyományok őrzője, komoly szerepet játszik az örökségvédelemben. Az elmúlt években országszerte több száz műemlék épület újult meg TONDACH® kerámia tetőcseréppel.

Csodálatosan helyreállított műemlékeket találhatunk Budapesten, Pécsen, Székesfehérváron, Győrben és még sorolhatnánk, ám kiemelkedő gyöngyszem a megújult műemléki környezet szempontjából Tata városa. Ide invitálta az érdeklődő építészeket a Tondach és a helyi Kamara egy építészettörténeti konferenciával egybekötött sétára.
A program a Tatai Vár gótikus lovagtermében indult, ahol Tarjányi Róbert, a Tondach Magyarország Zrt. mérnök-tanácsadója köszöntötte a több, mint 50 építészt, majd pedig Michl József, Tata Város polgármesterének nyitó előadása következett. A polgármester úr egy szemléletes prezentációval mutatta be a városban történt felújításokat és a közeljövőre tervezett további projekteket. Ezt követően Híves Zsolt építész, a Tondach Magyarország Zrt. projekt tanácsadója tartott egy művészettörténeti alapokra helyezett előadást az elmúlt korok építészeti stílusairól, hangsúlyt fektetve a tetőmegoldásokra. Kövesdi Mónika muzeológus különleges előadása után, melyben a tatai cserép- és téglagyártás történetébe nyerhettünk bepillantást, a program sétával folytatódott.
Markos Anikó, a Kamara elnöke szakmai vezetésével az Esterházy-kastély egyedi tetőszerkezetét tekinthették meg a résztvevők, majd a Nagytemplom tető szintjére és tornyába kapaszkodott föl a lelkes csapat, ahol a Fellner Jakab által tervezett barokk fedélszékről Besey László statikus mérnök mesélt el kulisszatitkokat.

A város további műemlékeiből városnéző kisvonaton kaphattak ízelítőt a szakmai nap résztvevői: fedeles Esterházy lovarda, vízi Vágóhíd, Hotel Kristály, Forrás Ház, Kiskastély és nyári konyha (Angol-park), Nepomucenus-malom (Német Nemzetiségi Múzeum), Vaszary János Általános Iskola, Czifra malom.

Képek


Létrehozás időpontja: 2015-06-25 06:00:59
Utolsó módosítás időpontja: 2015-06-25 06:04:56
Cimkék: Tondach, Komárom - Esztergom Megyei Építész Kamara; Beküldő: Vinitor Ágnes, Tatai Mária
Megtekintések száma: 12958
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=42887