KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Tájépítészeti pályázat a Városliget megújítására

Előzetes kapcsolódó megállapodás: Megállapodás a Városligetre kiírandó tájépítészeti tervpályázat szakmai feltételiről

A Liget projektnek köszönhetően zöldebb és vonzóbb lesz a Városliget

Történelmi jelentőségű feladat előtt áll a hazai tájépítész szakma, hiszen a Városliget Zrt. által most meghirdetett - a Magyar Építész Kamara Táj- és Kertépítészeti Tagozata, valamint a Magyar Tájépítészek Szövetsége által is támogatott - tájépítészeti pályázat egyszerre szolgálja a park 21. századi megújulását és a Liget történeti rehabilitációját.

A mostaninál nagyobb és gondozottabb zöldfelület, több kikapcsolódási és sportolási lehetőség kialakítása, összességében pedig egy minden elemében megújult városi park megalkotása a célja a nyílt tervpályázatnak. A Liget Budapest Projektnek köszönhetően így párhuzamosan épülnek új, világszínvonalú múzeumok, újulnak meg az itt lévő népszerű régi intézmények és gyarapodik a zöldfelület Európa egyik legrégebbi közparkjában, a Városligetben.

A pályázat a www.ligetbudapest.org/park oldalon érhető el.

A csaknem 200 éves Városliget az elmúlt évtizedekben egyre jobban lepusztult, növényállománya gondozatlanná vált, elöregedett, a közösségi, pihenési és sportolási lehetőségek beszűkültek, a hosszú ideje használaton kívüli, romos épületek, valamint a parkoló gépkocsik látványa pedig megszokottá vált a valaha Pest egyik legnépszerűbb közösségi helyszíneként működő parkban.

A zöldfelület ma csupán a Városliget területének 60 százalékát teszi ki, míg az itt található épületek is csak öt és fél százalékot foglalnak el a parkból: a fennmaradó 35 százalék pedig lebetonozott, parkolók és utak által elfoglalt terület a Ligetben. A tájépítészeti pályázatnak köszönhetően ez utóbbi, burkolt felületek egy részének visszaparkosítása révén növekszik majd 5 százalékkal, összesen 65 százalékra a Városliget zöldfelülete. A 21,5 millió forint összdíjazású, egyfordulós pályázat eredménye alapján a park megújításának munkálatai 2017-ben kezdődnek el és a parkhasználók 2019-ben, az új múzeumok elkészültét követően vehetik majd birtokba a minden elemében megújult, zöldebb és vonzóbb Városligetet.

Az átfogó parkpályázat a zöldterület rehabilitációja, gyarapítása és a növényállomány védelme mellett nagy hangsúlyt fektet az új sétányok köztéri bútorok kialakítására, a régiek felújítására, új játszóterek és sportpályák, többek között egy 2 kilométeres kivilágított futókör kiépítésére, a Városligeti-tó rehabilitációjára, az akadálymentesítésre, valamint az új épületek és a park kapcsolatának megteremtésre is. Az elmúlt években számos szervezet, intézmény (iskolák, nyugdíjas otthonok), egyesület (pl. biciklisek, kutyások, zöldszervezetek, nagycsaládosok) és környékbeli lakos mondta el ötletét, javaslatát a Liget megújításáról. A pályázati kiírásban így számos olyan elem található, amely ezeknek a civil egyezetéseknek köszönhetően fogalmazódott meg a Városliget fejlesztése kapcsán.

 Egy ekkora léptékű és komplexitású tervpályázat történelmi lehetőséget kínál a táj- és kertépítészeti szakmának, amely - szakmai szervezetei útján - részt vesz a beérkező pályaművek elbírálásban. A 12 tagú bíráló bizottság tagjainak többsége tájépítész, a pályázat elbírálása és eredményhirdetése 2016 májusára várható.

Városliget Zrt.
2015. december 28.
 

Összefoglalás

A Városliget Zrt. a Liget Budapest Projekt keretein belül nyílt tájépítészeti tervpályázatot hirdet a Városligetnek, mint Európa egyik első közparkjának átfogó fejlesztésére, kerttörténeti értékeinek bemutatása mellett történő kortárs szemléletű megtervezésére –figyelemmel a nemzetközi építészeti tervpályázatok eredményeire, valamint a meglévő intézmények megújításának jogszabályokban és kormányhatározatokban előírt feladataira.

A Városliget örökségét, kulturális és rekreációs kínálatának sokszínűségét megőrizve az új épületekkel együtt új funkciókkal is gazdagodik. A teljes közlekedési rendszer és a zöldfelület megújítása által a parkfejlesztés célja a meglevő és új funkciók sikeres együttélésének, egymást erősítő hatásának megteremtése annak érdekében, hogy a Liget Budapest kulturális és szabadidős célpontként hazai és nemzetközi szinten is kiemelt vonzerőt jelentsen.

Jelen tervpályázati kiírás a Városligeti Építési Szabályzat, a múzeumépületek tervezésére lefolytatott elhelyezési ötletpályázat és két nemzetközi építészeti tervpályázat eredményeire támaszkodik.

Jelen pályázati kiírás a Magyar Építész Kamara Táj- és Kertépítészeti Tagozatával, valamint a Magyar Tájépítészek Szövetségével folytatott előzetes konzultációk figyelembe vételével készült.

A tervpályázat céljai

A tervpályázat azon pályaművek kiválasztására irányul, amelyek:

  • képesek a Városliget örökségét, történeti értékeit kortárs eszközökkel megőrizni és bemutatni;
  • a park történeti és funkcionális sokszínűségének hagyományait folytatva a kortárs európai tájépítészet eszközeivel és szemléletmódjával teremtenek hozzáadott értéket, tovább gazdagítva Budapest épített örökségét és növelve turisztikai vonzerejét;
  • környezetesztétikai- és funkcionális összeköttetést teremtenek a városligeti épületek és azok környezete között;
  • a kortárs tájépítészet eszközeivel teszik teljessé és emelik magasabb szintre a parkhasználat értékeit, biztosítva a szabadidő eltöltésének változatos és sokrétű lehetőségét az év minden napján;
  • olyan környezetet teremtenek, amely a látogatók – elsősorban a családok, gyermekek és az ide látogató környékbeliek – számára nyújt arra lehetőséget, hogy minél több időt töltsenek el tartalmasan a megújuló Városligetben;
  • erősítik a Városliget településökológiai szerepét és természeti vonzásterületeket teremtenek cserjés foltok és vizes élőhelyek létrehozásával;
  • reálisan megvalósítható, ütemezhető és fenntartható fejlesztési javaslatokat mutatnak be;
  • innovatív, „okos” megoldásokon alapuló látogatóbarát, hosszú távon is gazdaságosan üzemeltethető környezetet teremtenek;
  • az akadálymentességet kiemelt szempontként kezelik;
  • megfelelnek a BREEAM Communities minősítés Ajánlatkérő által megadott feltételeinek.
Kiknek a jelentkezését várjuk?

A tervpályázat egyfordulós, nyílt. A tervezési feladat komplexitása miatt javasoljuk, hogy a Pályázók széleskörű szakmai háttér bevonásával, a feladat megoldásához szükséges szakértőkkel és szakági tervezőkkel együttműködve dolgozzák ki pályamunkájukat.

Kötelező feltétel, hogy a Pályázó tervezőcsoportját „K” vezetőtervezői jogosultsággal, vagy országa jogi szabályozása szerint azzal egyenértékű jogosultsággal rendelkező tájépítészmérnök irányítsa, és a tervezők között legyen nyilvántartott és munkavégzésre jogosult, a kamarai nyilvántartásban érvényes tervezési jogosultsággal rendelkező építészmérnök és infrastruktúra-építőmérnök (közmű-, út- és közlekedéstervező mérnök) is.Dokumentáció beszerzése

A teljes tervpályázati dokumentáció a pályázati regisztrációt követően ingyenesen letölthető a tervpályázat honlapjáról, a www.ligetbudapest.org/park oldalról.


Létrehozás időpontja: 2015-12-29 10:53:08
Utolsó módosítás időpontja: 2016-01-15 09:07:42
Beküldő: Eltér István
Megtekintések száma: 13838
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=43223