KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Beszámoló a MÉK 2016 májusi küldöttgyűléséről

A 2016. május 27-i, Fuga Budapesti Építészeti Központban megrendezésre kerülő küldöttgyűlésen Dr. Hajnóczi Péter elnök úr rövid megnyitóját követően Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter köszöntötte a küldötteket. A szakterületeinkért (építésügy, településrendezés, területrendezésért) felelős miniszter tájékoztatta a résztvevőket a építésügyet és a településrendezést érintő folyamatban lévő jogszabályváltozások, hangsúlyosan a legfeljebb 300 m2 összes alapterületű új lakóépületek egyszerű bejelentéséhez kapcsolódó változások valamint az Országgyűlésnek nemrégiben benyújtott Településképi törvénytervezet céljáról és tartalmáról.

Miniszter úr távozását követően a küldöttek elfogadták az előzetesen közzétett és a helyszínen röviden ismertetett beszámolókat, valamint a MÉK 2016. évi költségvetésének módosítását.

A MÉK Pénzügyi és gazdálkodási szabályzatának változásával a jövőben nem csupán a 70 év felettiek, hanem minden nyugdíjas -a területi alapszabályban meghatározottak szerint- kérheti a tiszteletbeli tagságot, és a küldöttek döntése értelmében június 1-től bővül a területi kamara elnökségének méltányossági jogköre is.

Végezetül a küldöttgyűlés megvitatta és elfogadta a területi kamarákkal előzetesen már több körben szakmailag egyeztetett, és a beérkezett vélemények alapján egységes szerkezetbe foglalt legfeljebb 300 m2 összes alapterületű új lakóépületek egyszerű bejelentéséhez és építési tevékenységéhez szükséges kivitelezési tervdokumentáció tartalmi követelményeiről valamint a tervezői művezetés szabályairól szóló szabályzatot, mely a megalkotására felhatalmazást adó kormányrendelet hatályba lépésével egyidőben lép majd hatályba.

A küldöttgyűlés bezárását követően a FUGA-ban előző délután megnyílt Tugendhat-ház kiállításhoz kapcsolódóan Iveta Cerná a Villa Tugendhat igazgatója, valamint Ferkai András építészettörténész tartott vetített képes előadást az érdeklődőknek.


Létrehozás időpontja: 2016-05-27 22:23:38
Utolsó módosítás időpontja: 2016-05-27 22:30:17
Cimkék: küldöttgyűlés; Beküldő: Kurcz Judit
Megtekintések száma: 15394
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=43498