KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

TAK véleményezés szempontrendszere

A jogszabályban megfogalmazottak szerint a „Településképi Arculati Kézikönyv (Kézikönyv) a – települések természeti és épített környezete által meghatározott – településképi jellemzők bemutatásának és minőségi formálásának eszköze”, amely a szakmai kritériumoknak megfelel, de jelentős benne a települési közösség véleményének kifejeződése. A Kézikönyv elsősorban az építtetőknek készülő útmutató, amely segíteni kíván a tervezés folyamatában, bemutatva és kiemelve az adott település kulturális és épített értékeit, ajánlásokat megfogalmazva az olvasónak az egyes településrészek tekintetében. Az ajánlások nem kötelező jellegűek, a cél a látómező kiszélesítése és ötletadás a vizuális és építészeti kultúra terén a településrészben való harmonikus megjelenés érdekében.

A Kézikönyvnek természetesen meg kell felelnie a szakmai szempontoknak. Fontos, hogy a jogszabályban felsorolt tartalmi követelmények – mind a település karakterek elemzése, mind pedig az építészeti javaslatok – szerepeljenek a Kézikönyvben, mégpedig kellő érthetőséggel és kifejtettséggel, de ugyanilyen lényeges szempont, hogy közérthető és befogadható legyen a település és az építtetők számára.

A Kézikönyv nem szabályrendszer (nem szabályoz és nem tartalmaz kötelezést, de megalapozza azt), „csak” kulturális – azaz morális – számon kérhetősége. Fontos a karbantartásuk, felülvizsgálatuk, mint a településrendezési eszközök esetében. Ahhoz, hogy a Kézikönyv elérje célját, szemléletformáló küldetését, valószínűleg hosszabb időre, évekre lesz szükség. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy a felhasználás során megszerzett ismeretek alapján csiszolják, formálják az önkormányzatok a Kézikönyvüket.

 A 314/2012. (VII.11.) Korm. rendelet 43/A. § (6) bekezdés b) pontja szerint a polgármester az elkészült kézikönyvet véleményezésre megküldi a Magyar Építész Kamarának (aki a területi kamarák útján látja el ezt a feladatát). A megküldött tervezetet a szervek, így az építész kamara is, 21 napon belül véleményezik. Az egyeztetés a Lechner Tudásközpont digitális felületén történik. A feltöltésről a polgármester, vélemény esetén a véleményező szerv gondoskodik.

A 21 napos határidő, nem a Kézikönyv feltöltésével kezdődik, hanem a kamara részére történő megküldéssel. Ez természetesen történhet direkt megküldéssel, és történhet a felületre való feltöltéssel egyidőben történő kamarának szóló – hiteles – értesítéssel.

2017. július 12.       

MÉK elnökség

 


Létrehozás időpontja: 2017-06-27 12:04:15
Utolsó módosítás időpontja: 2017-06-27 12:07:21
Cimkék: TAK; Beküldő: Rosivall Emese
Megtekintések száma: 13560
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=44160