KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Modern homlokzatburkolat középületeken - nagytáblás EQUITONE homlokzatok

Örömteli, hogy a mostanság megjelenő toronydaruk jelezte új építések mellett országszerte megvalósulhat számos középület felújítása, modern funkciókhoz való igazítása is. Szerencsére gyakran a modern belsőhöz a megújulást jelző, modern külső is párosulhat, pedig ez általában nem az a típusú munka, ahol az anyagi források korlátlanul állnak rendelkezésre. A külső homlokzatra remek választás a gyakorlatilag karbantartásmentes EQUITONE szálcement burkolatok egyike. Nézzünk erre néhány nemrégiben megvalósult, illetve egy tervezett felújítás példáját!

Legyen szó felújításról, csak tervről vagy éppen új építésről, a bemutatott beruházások közös jellemzője, hogy az EQUITONE homlokzatburkolattal készülő szerelt átszellőztetett szerkezetet választották a tervezők. Az anyag melletti döntést a természetesség, elegancia, és tartósság hármasa határozta meg. A nagytáblás burkolatokkal készült középületek visszafogottan elegánsak és modernek egyaránt.

Piac felújítási terve: ahol az esztétika mellett a funkció is fontos

A Budapest III. kerületében található, közkedvelt Heltai Jenő téri piac felújítási munkái a vásárcsarnokot körülvevő rossz állapotban lévő 3400 m²-es vállalkozói piac lebontásával indult. Peschka Alfréd vezette tervezőcsapat ennek helyére egy 2 200 m²-es közösségi városi piacteret tervezett, amelynek részeként egy 5 700 m²-es, félig süllyesztett, kb. 200 autónak helyet biztosító mélygarázs is megépült. Az Óbuda Építész Stúdió terveiben szereplő, karakteres középület egységes megjelenését az anyaghasználat, illetve a funkciókat összekötő homlokzati árkádsor alapozza meg. A nagyobb főtömegű vásárcsarnok, valamint a hozzá kapcsolódó pavilonos rendszerű épülettömegek tetőrendszerükkel lehatárolnák a több funkciós, burkolt piacteret. A tervekben az épület tömegformálásánál elválik az épület külső váza, amely a vásárcsarnok, a pavilonok kubusait fedi. Anyaghasználatban a pavilonos felépítmények és a külső váz elkülönülnek, a váz látszóbeton minőségű világos betonfelület, a pavilonok anyaga szerelt jellegű üvegezett portálfelület, valamint terrakotta színű nagy elemes EQUITONE [natura pro] szálcement burkolat. Az EQUITONE [natura pro] enyhén selyemfényű, matt felülete esztétikus, tartós megjelenést kínál, a rendszer gyors szerelhetőséget biztosít, az anyag tartósságát pedig anti-graffiti védőrétege is fokozza.

Szigetszentmiklós megújult igazgatási központja

A 820 m2-es, felújított szigetszentmiklósi igazgatási központ a város szintén megújulás előtt álló, fontos közlekedési csomópontjának közelében áll. A közbeszerzéses pályázaton meghirdetett tervezési program szerint a meglévő épület teljes külső és belső felújítása volt a feladat. A Pest Megyei Kormányhivatal, mint megbízó részéről alapvető elvárás volt, hogy az egyes egységek önálló, külön bejáratot kapjanak és hogy a jelenlegi épület akadálymentes legyen. A Peschka Alfréd által vezetett Óbuda Építész Stúdió ezt a kettős célt, az épület homlokzata elé tervezett főbejárati „stég” elemmel oldotta meg. A tervezői elképzelés szerint ez a letisztult formavilágú fedett közlekedő rendszer a magasabb fizikai és esztétikai elvárásoknak eleget tevő anyaghasználatával egységességet teremtve jelképezi az épület középületi jellegét. Az épület homlokzatára teljes keresztmetszetében színezett, fehér EQUITONE [tectiva] került, amelynek felületén finom metszésű szálaival tapintható a szálcement. A tervező elmondása szerint a tartósság, az elegancia és a természetesség hármasa határozta meg az anyagválasztást.

Újjá varázsolt nővérszálló Zalaegerszegen

Az 1976-ban épült zalaegerszegi nővérszálló négyszintes, zártsorú beépítésű épülete meglehetősen rosszállapotú és elavult volt, energiahatékonysági szempontból is felújításra szorult. Soós Szabolcs Attila vezetésével, a felújítást végző Építész Manufaktúra csapata az épület homlokzatára kiselemes, fahatású CEDRAL CLICK homlokzatburkoló anyagot tervezett, amelyhez 2018 januárjától az EQUITONE üzletág szakemberei adják a műszaki támogatást. A CEDRAL homlokzati lapok egyesítik a homlokzatburkolatok állandó szépségét az építészet igényelt kreativitással, kiváló minőségű szálcementből készülnek. Nem csak azért döntöttek a termék mellett, mert hosszú élettartamú, könnyen szerelhető, és gyakorlatilag utólagos karbantartás nem igényel: az átalakítás az eredeti tömegalakítást, és építészeti szándékot úgy őrzi meg, hogy egy modern megjelenésű, a főutcához méltó színvonalú épületet hoz létre.

www.equitone.hu


Szponzorált tartalom.


Létrehozás időpontja: 2017-12-18 18:40:30
Utolsó módosítás időpontja: 2017-12-18 18:55:50
Cimkék: EQUITONE; Beküldő: Tatai Mária
Megtekintések száma: 9730
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=44462