KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Homlokzat az izzó nap fényében - A kicsihez még nagyobb fantázia kell

A Felső-Ausztriában található St. Valentin ipartelepén fekvő aprócska dohánybolt tökéletesen megmutatja, hogy nem a beruházás hatalmas mérete, tehát a feladat nagysága lehet az egyetlen, ami kreativitásra biztathatja az építészt. Miért ne lehetne egy a funkciójában egyszerű épületet szokatlan designnal, bátran újraértelmezni? Például a Poppe Prehal Architects is pontosan ezt tette a következő épületnél!

Nem tudni, hogy az építészek egy cigarettaszünetben, a felszálló füstben látták meg a kettő, középen összekötött meredek és keskeny tetős megoldást vagy sem. Az viszont biztos, hogy akár milyen kicsi a feketés vörös PREFA alumínium burkolattal borított, szokatlan formájú épület, de izgalmas kihívást kínált.

A végeredményt látva az talán nem is kérdés, hogy a megrendelő, az építész, a kivitelező és a gyártó is azonos nyelvet beszél. A Prefalz termék megbízó és az építész közös és meglehetősen gyors döntése volt. Az építész véleménye szerint a termék mintegy bőrként feszül a homlokzatra és a tetőre a hajtási élek látványának köszönhetően. Poppe döntését a termék előnyeivel indokolta: rugalmas, könnyű és robosztus, karbantartást nem igénylő alumínium elemek.

Parázslik a nap fényében, mint az égő cigaretta

Amennyire kicsi az épület, olyan nagyon kavarta fel a helyi közvéleményt. Poppe szerint hol így, hol úgy, de mindenesetre heteken át beszéltek a helyi dohánybolt új helyszínre költözéséről, amely jelentős mennyiségű ingyen reklámot biztosított az épületnek. A tervezéskor adott volt a berendezett, eredeti trafik alaprajzzal, és a kifejezetten szokatlan 7 méteres belmagassággal, illetve a tető alatt nyitott terekkel. Izgalmas belső fényhatást keltenek az egyik épülettömb két oldalán helyet kapott nagy üvegfelületek, így a tiszta, modern boltstruktúra visszafogott és funkcionális.

Az építész szerint több oka is volt a két meredek tetővel ellátott tömb ötletének. Részben a helyi építési hagyományt követték, természetesen kicsit újraértelmezve. Másrészről az épület két blokkja lehetővé teszi a tárolói és vevői funkciók praktikus elválasztását.

A szakember, aki maga is szeret új területeket meghódítani a legkülönbözőbb anyagok használatával, jelen esetben a PREFA alumínium homlokzati elemeinek egy speciális, kifejezetten a trafikhoz készült színe mellett döntött. Az elemek sötét vörös színe a trafikban kapható cigaretta sötétvöröses izzását szimbolizálja, amely hatás leginkább a nap fényében érhető tetten a 420 m2-es burkolaton.

Az építész elképzelésének megvalósítása a kivitelezők számára sokszor kihívás, mert a PREFA burkolatokkal tervezők fantáziáját gyakran beindítja az anyag sokrétűsége, de gyakran ez kreatív együtt gondolkodást is eredményez. A St. Valentin-i trafik esetén a helyi bádogos, Stefan Ertl és csapata kifejezetten élvezte a feladatot, amit sokban segített a homogén látványt nyújtó PREFA anyagok kis súlya is: a cég négy szakembere 2 hét alatt burkolta be az épületet az előkorcolt 50-es alumíniumszalagokkal.

www.prefa.hu 


Létrehozás időpontja: 2018-01-09 16:08:12
Utolsó módosítás időpontja: 2018-01-11 21:23:12
Cimkék: prefa; Beküldő: Tatai Mária
Megtekintések száma: 605
Rövid link: http://www.mek.hu/index.php?id=44484