KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Gergely és Sattler Építésziroda

Érzelmes Cégtörténet

A Gergely és Sattler Építészirodát Gergely Zsolt és Sattler Anna alapította a „gmk időkben”, 1982 szeptember 12-i bejegyzéssel, MŰTEREM’12 névvel.

Az alapítás előtt Gergely Zsolt a KERTI-ben 1976-tól 1978-ig (B Vadász Éva műtermében), majd a KÖZTI-ben (Dísz téri irodában, Tolnai Lajos műtermében) dolgozott, míg Sattler Anna 1,5 év MÁVTI után a BME Lakóépülettervezési tanszékén, Malecz Erika hívására, mint tanársegéd oktatott.

Ez a 6 év az önállósítás előtt adta a tapasztalatot, hogy merészen, talán vakmerően, de belevágjunk.

A környezet mozgásban volt, de semmi infrastruktúra – tervezői díjszabás, felelősség biztosítás - nem létezett a magán irodák működéséhez, ennek ellenére többedmagunkkal ( Ungár Péter, Kisbán Mária, Hőnich Henrik és mások…) belevágtunk az állami szervek vonakodó, kényszerű támogatásával.

Itt külön meg kell említeni a HVG vállalkozássegítő, támogató munkáját, Tibor Ágnes újságírót, aki sokat tett az állam és a vállalkozni akaró civilek érdekegyeztetésének érdekében.

Fő motiváció volt a szabad, önálló építészeti tervezés, ahol a legfőbb „főnök” nem az iroda/vállalat vezető és a vállalati tervtanács, hanem a Munka és a Megrendelő. Nem Maszekok lettünk- ez a szó a hírek szerint az ötvenes évek államosító lendülete idején keletkezett, betűszó, kifejtve: Rohadt Magán Szektor…nem Maszek, hanem Önálló életet kezdtünk, olyan állami környezetben, ahol ezt nem tanultuk, nem gyakoroltuk, de mertük és csináltuk és lassan sok hiba után beletanultunk és élveztük….

Mindig azt a munkamorált követtük, hogy az építészet nem a tervező egyedüli, önkifejező tevékenysége, amit a megrendelő, mint mecénás támogat, hanem aktív szereplője a folyamatnak, ahol minden szereplő próbál egyetértésre jutni, tudatosan törekszik a kompromisszumra, érdekegyeztetésre, a win-win alapján. Ahol akkor van tervzárlat, amikor minden fél elégedetten dől hátra és tud a másikra hálával, szeretettel tekinteni: jó mulatság, jó munka volt… tudom, hogy nem így van az idézet, de így tartom korrektnek, emberesnek.

A másik, nem kevésbé fontos motiváció a családi élet fenntartása, megélése az otthon végezhető munka által, amely a család minden tagjára hatással van, mindenki-apróságok és öregek részt vesznek benne ki - ki tehetsége és érdeklődése, szándéka, tudása szerint. Élet és munka egységének a megteremtése, a megélése a cél, ez volt az álmunk…és valóra vált, így dolgoztunk és éltünk 2014-ig, 32 éven át.

Társam távoztával (2014-05-23) az egymást inspiráló, néha stresszes, indulatba csapó vitákkal, de legtöbbször egymásnak adogatott és továbbgondolt ötletekkel haladó, építkező tervezésre nincs lehetőségem, de a folyton változó jogszabályokkal sem vagyok képes kibékülni, amelyek az egyszerűséget hangsúlyozzák, miközben egyre kiismerhetetlenebbek.

Nem tartom erkölcsösnek, hogy a bejelentéssel, egyszerű eljárás alapján, építési engedély nélküli lakóházak építésének lehetőségével a szomszédok hatósági kontroll,  védelem nélkül maradtak - hiszen ha nincs hatósági engedély, nincs is hatósági értesítés: a fellebbezés, jogorvoslat esélye nélkül a szenvedő szomszédok magukra maradnak hadakozni a potens, tőkeerős beruházóval szemben, pont az ablakuk alatt…

A munkaközösség tagjai voltak, előbb a legbelsőbb körJ Márton, Gábor 82-től, majd János 84-től

Sattler Tamásné, aki a számítógép korszak előtt 8 példányban, átütő papírra gépelte a műleírást és a költségvetést, bármikor hadra foghatóan,

Sattler Tamás, aki mindezt hol jobban, (bocs nagypapi) hol morogva, de eltűrte

Pintér Ágnes statikus, Villányi László elektromos szakági tervező, Sárvári Zoltánné (Fifi) épületgépész a gmk időben

majd később, már a betéti társaság munkájában, mint altervezők

Kisbán Sándor statikus, Nemestóti Éva statikus, Pintér Imre statikus,

Farkas Egon és Farkas Egonné Sári statikus

Szabóné Fischer Zsuzsa statikus

Molnár Rezső épületgépész, Molnár István, Klinda László (Bubu) épületgépészek,

Lovas József,  Jerkó Anikó épületgépész

Tarnay Mihály, Kovács Zsuzsanna elektromos szakági tervezők,

és aki a számítógéppel a rajzolásban alkalmi segítségünk: Boór Zoltán, majd Petró Margó építészek

Akiknek dolgozhattunk:

Cered Községi Tanács, Szigethalom, Bakonyoszlop, Bakonyszentkirály, Bicske,

Fővárosi Önkorm Beruh Üo, Bp VII. ker Önkorm, FŐTÁV, Közgazdasági Politechnikum, Gödöllő Egyházi Iskola

Magánszemélyek: szaporodó, vagy válással osztódó családok változó, megújuló vagy vadonatúj otthonának megteremtése

Kösz Mindenkinek!!!


Létrehozás időpontja: 2018-01-17 20:41:22
Utolsó módosítás időpontja: 2018-01-17 20:44:01
Beküldő: Tatai Mária
Megtekintések száma: 18173
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=44505