KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

DECODE – The Space for ARThitecture

„A név: DECODE, jelentése számunkra az alkotásainkba kódként beépített történetek visszafejtése, amelyeket megbízóinkkal és alkotótársainkkal közösen írtunk. A feladat tehát megtalálni, megfejteni ezeket a  történeteket és újakat írni: mindenkinek a sajátjait!” – BORD

BEVEZETÉS

A BORD Építész Stúdió idén ősszel rendezi meg a DECODE című kiállítását, amelyhez pályázat útján keresi kiállító partnereit építészet és vizuális/alkalmazott művészetek területéről. A kiíró olyan pályázati anyagokat vár, amelyek egy-egy történet köré épülnek fel. A kiállítás célja, hogy bemutassa az egyes építészeti és művészeti projektek mögött meghúzódó történeteket és gondolatvilágot, melyek értékes, egyedi alkotássá emelik a műveket. A kezdeményezést elindító BORD Építész Stúdió 2006- ban alakult, Bordás Péter építész vezetésével. Mára a stúdió budapesti székhelye mellett Debrecenben és Zürichben is működtet irodát. Nemzetközileg is elismert munkái közül kiemelkedik az Etyeki Kúria Borászat, a szőlők felett lebegni látszó tetők szimfóniája, a Holdvölgy egyszerre régi és új épülete. Sportlétesítményeik között szerepel a debreceni Nagyerdei Stadion, melyet 2014-ben a StadiumDB.com a 4. helyre sorolt a világ legjobb stadionjai között. Épülő projektjei közt lakóparkok és kulturális létesítmények mellett Kelet- Magyarország legnagyobb irodaháza, továbbá a debreceni Strandfürdő és a Nemzetközi Iskola épülete is megtalálható.

További információk:
www.bordstudio.hu, www.facebook.com/BordStudio

A stúdió célja, hogy a hely meglévő értékeiből táplálkozva, erős, egyedi karaktert adjon épületeinek. Minden projektet egy-egy történet köré épít fel. Ez a történet inspirálja az építészeti koncepciót, amely vezérfonalként kíséri végig a tervezés folyamatát és ruházza fel egyénisséggel épületeit. Ebbe a gondolkodásba nyerhetünk bepillantást három épülő projektjükön keresztül. Ezek rövid bemutatása a pályázati felhívás mellékleteként megtekinthetőek. A három terv, a rátkai Sauska Borászat, az etyeki Cider üzem és a Debreceni Egyetem Innovációs Központjának épülete a kiállítás alapelemeit képezik majd.

A DECODE PÁLYÁZAT ÉS KIÁLLÍTÁS CÉLJA

A BORD Építész Stúdió a DECODE pályázat és az azt követő kiállítás által lehetőséget kíván teremteni az építészet, a design és a képzőművészet találkozására, új kapcsolódási pontokat felfedezve és szorosabbá fűzve a társművészeti ágakat. A DECODE célja továbbá, hogy felhívja a figyelmet a gondolatok köré épülő alkotásra és ezáltal az értékteremtésre. Ezek a munkák nem a nemzetközi trendekhez igazodnak, hanem erős, önálló gondolati háttérrel és alkotói szándékokkal jönnek létre.

A pályaművek közül a művészetek és építészet különböző területeinek kiemelkedő képviselőiből felkért szakmai bíráló bizottság választja ki a kiállításon résztvevő és a díjazott anyagokat. A DECODE pályázat összdíjazása, két kategóriában (Építészet és Alkalmazott/vizuális művészet) együttesen, nettó 800.000 forint.

A pályázati anyagból rendezett kiállítás időpontja:
2018. november 7-18., helyszíne a budapesti Faur Zsófi Galéria.

A DECODE PÁLYÁZATON VALÓ RÉSZVÉTEL FELTÉTELEI

Pályázhat minden 18-35 év közötti, magyar felsőfokú vagy művészeti intézményhez kötődő (ott tanulmányokat folyató, ösztöndíjas, gyakornok, illetve már végzett magyar vagy külföldi) Építész vagy Vizuális és alkalmazott művész (designer, képző-, ipar-, új média-, video- és fotóművész).

A pályázaton való részvétel feltétele a regisztráció.
Regisztrálni lehet a decode@bordstudio.hu e-mail címen, tárgyként „regisztráció” megjelöléssel.
A regisztráció határideje: 2018. október 18.

A regisztrációs emailben az alábbi adatok feltüntetése szükséges:

  • pályázó(k) neve
  • pályázó(k) születési dátuma
  • tanulmány megjelölése
  • kategória megnevezése (Építészet vagy Vizuális és alkalmazott művészet)

A regisztrációt követően a Kiíró válasz emailben ismerteti a pályamunkák digitális feltöltésének módját. A regisztrációs email kérdést nem tartalmazhat.

A pályázat témájával kapcsolatos kérdéseket külön e-mail-ben, szintén a decode@bordstudio.hu címre várjuk, tárgyként „kérdés” megjelöléssel. A kérdéseket 2018. szeptember 18.-ig várjuk.

A DECODE PÁLYÁZAT TÁRGYA ÉS A BENYÚJTANDÓ MUNKARÉSZEK

A pályázók feladata egy olyan saját alkotás bemutatása, amelynek fókuszában, koncepciójának hátterében egy gondolat áll. Hogyan is születik meg egy alkotás? Adott a feladat vagy téma, építészet esetén a helyszín és ehhez társul sokszor egy inspiráció, egy gondolat, amelyből történet születik. Ez a koncepciót alkotó történet koherensen megjelenik az alkotói folyamatban, melynek eredménye egy erőteljes, egyedi hangulatú alkotás. Feladatunk, hogy felhívjuk a figyelmet a művészet mögött rejlő gondolati háttérre és azt közérthető formában mutassuk be. Ezért a pályázati munka legfőbb eleme a koncepció bemutatása.

A pályázók két kategóriában indulhatnak: Építészet vagy Vizuális és alkalmazott művészetek

Letölthető tartalom:

Tájékoztató és felhívás


Létrehozás időpontja: 2018-09-09 19:13:47
Utolsó módosítás időpontja: 2018-09-09 19:21:09
Beküldő: Ulrich Tamás
Megtekintések száma: 10296
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=44870