KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

BAUHAUS99 programok és hagyományteremtő ünnepség

SAJTÓKÖZLEMÉNY

BAUHAUS99 programok és hagyományteremtő ünnepség

2018. november 10.

A budapesti Napraforgó utcai mintalakótelepet a Magyar Mérnök és Építészegylet szorgalmazására egy éves rekordidő alatt építették fel és adták át 1931. november 8-án tulajdonosaiknak. Az átadásról megemlékezve és a jövőre aktuális Bauhaus100 évforduló előfutáraként, a 2017-ben megalakult Napraforgó utcai Bauhaus Egyesület 2018. november 9-én és 10-én BAUHAUS99 néven hagyományteremtő programsorozatot szervez. A november 10-én 16 órai kezdetű megemlékezést dr. Láng Zsolt, a II. kerület polgármestere nyitja meg, majd dr. Ferkai András egyetemi tanár méltatja a műemlékvédelem alatt álló épületegyüttest, mely a hazai modern építészet egyik első, meghatározó példája.

A Bauhaus iskola és mozgalom – 1919 áprilisában Weimarban Walter Gropius vezetésével indult – jövőre ünnepli megalakulásának 100. évfordulóját. A Bauhausnak, a demokratikus közösségi modellnek – ahogy Forgács Éva jellemzi könyvében – számos magyar származású tagja és követője volt, mint például Weininger Andor, aki a Bauhaus-zenekar alapítója, Molnár Farkas építész, aki 21-ben iratkozott be a Bauhausba, Pap László festőművész, Breuer Marcell és nem utolsó sorban Moholy-Nagy László, akit Gropius 1928-ban felkér az Előtanfolyam vezetésére és később a Bauhaus-könyvek sorozat szerkesztője lesz.

Budapesten, a II. kerületi Napraforgó utcában 1931-ben épült meg az egységes, családi házas kísérleti lakóépület együttes, melyet az új építészeti irányzat három építésze, Kaffka Péter, Kozma Lajos és Vágó László kezdeményezett. Az utcát a stuttgarti Weißenhofsiedlung mintájára hozták létre. Bár a kísérletnek az a gondolata közös volt, hogy minden egyes házat más-más építész tervezett, az itteni építészgárda kiválasztásában taktikai meggondolások is közrejátszottak. A megvalósítás céljából az új stílus követőin kívül konzervatív látásmódú, de a közéletben jelentős befolyással bíró építészeket is felkértek. A lakótelep érdekessége, hogy sok más hasonló európai épületegyüttestől eltérően megmenekült a II. világháború sérüléseitől.

A budapesti Napraforgó utcai kísérleti lakótelep háztulajdonosai 2017 novemberében megalapították a Napraforgó utcai Bauhaus Egyesületet, melynek célja, hogy a lakótelep épített örökségét megőrizze, gondozza, annak ismertségét növelje, valamint a történetével és házaival kapcsolatos dokumentumokat rendszerezze és a nagyközönség számára közzétegye. Az utcához tartozó közterületek fejlesztésével fokozni kívánja a védett műemlék-együttes eszmei értékét. A fejlesztés részeként az utca felső részén az Ördög-árkot átívelő hidat a mai biztonsági követelményeknek megfelelően, de az eredeti utcaképpel összhangban újították fel.

A kísérleti lakótelep 1931. november 8-i ünnepélyes átadásának tiszteletére, valamint a jövő évi Bauhaus100 évforduló előfutáraként az Egyesület a II. kerületi Önkormányzat támogatásával 2018. november 9-én és 10-én programokat és Bauhaus99 néven hagyományteremtő ünnepséget szervez.

A lakótelepet korabeli átadása után nyilvánosan is bemutatták, az érdeklődők belülről is megtekinthették az épületeket. Erre emlékezve az Egyesület a városi sétákat szervező Hosszúlépés Járunk? céggel közösen november 9-én sétát szervez a szomszédos Szabó Lőrinc Kéttannyelvű Általános Iskola és Gimnázium tanulóinak, melynek keretében instagram-játékra (#nprfg18) buzdítja a résztvevő fiatalokat. November 10-én délután 14.30-tól „Nyitott kertek” sétára invitálja az érdeklődőket, majd 16 órától rövid megemlékezést tart. A Napraforgó utca közepén lévő téren az ünnepi megemlékezést dr. Láng Zsolt, a II. kerület polgármestere nyitja meg 16:00 órakor, majd dr. Ferkai András egyetemi tanár méltatja a műemlékvédelem alatt álló épületegyüttest. A rendezvény hivatalos része a kísérleti lakótelep 1931 évi átadási ünnepségén készült film levetítésével zárul.

A rendezvény célja, hogy a modern építészet iránt fogékony közönséget megszólítsa és összekovácsolja, és új oldaláról mutassa be a nagyközönség számára a Napraforgó utcai lakóház együttest.
Az egyesület hagyományt kíván teremteni azzal, hogy a jövő nemzedékének érdeklődését felkeltse a modern építészet iránt egy speciálisan nekik szóló, szakemberek által vezetett Napraforgó utcai séta keretében.

További információ

dr. Megyeri Gábor Schneider Erika
Elnök
Napraforgó utcai Bauhaus Egyesület Schneider Kommunikáció
Tel: +36 30 9516722 Tel: +36 30 9220569
Mail: info@napraforgoutca.hu Mail: schneidererika@t-email.hu


Létrehozás időpontja: 2018-11-05 22:05:58
Utolsó módosítás időpontja: 2018-11-05 22:18:39
Cimkék: bauhaus; Beküldő: Ulrich Tamás
Megtekintések száma: 970
Rövid link: http://www.mek.hu/index.php?id=44970

free youtube views
istanbul evden eve nakliyat istanbul nakliyat evden eve nakliyat nakliyat şirketi istanbul evden eve nakliyat evden eve nakliyat nakliyat evden eve nakliyat istanbul evden eve nakliyat eşya depolama istanbul nakliyat evden eve nakliyat