KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Pályázz idén is a Lechner különdíjra!

A Lechner Tudásközpont idén negyedik alkalommal adja át Épületrekonstrukciós Különdíját a Média Építészeti Díja gálán. A Különdíjra 1945 után épült épületek felújításával, rehabilitációjával vagy annak tervével lehet pályázni 2019. október 1-ig.

A Lechner Tudásközpont fontos szerepet vállal Magyarország építészeti örökségének, különösképpen az ország második világháború után megépült, későmodern épületeinek a megőrzésében. A statikailag sokszor kifogástalan állapotban lévő házak – életciklusukból fakadóan – felújításra szorulnak. Fontos megmutatni, hogy a későmodern kor épületei a megváltozott felhasználói igényeknek hogyan tudnak kiválóan megfelelni egy rekonstrukció után, hiszen jó építészeti minőséget csak az épületek és az őket eredetileg tervező jeles mesterek alkotófolyamatainak megismerése és megértése révén lehet elérni.

A Lechner Tudásközpont Építésügyi Dokumentációs Központja a második világháború utáni hazai építészet legfontosabb forrása, gyűjteményének legrégebbi darabjai az 1940-es évekből származnak. A közel 6 400 négyzetméteren elhelyezett 25 000 iratfolyóméternyi tervgyűjtemény nagy része archív állomány, mely a rendszerváltás előtt működő építészeti tervezővállalatok tervdokumentációit tartalmazza – ami az utóbbi időben számos jelentős építész hagyatékával is kiegészült. A több millió tervlapból álló gyűjtemény mellett építési fotó- és filmarchívum, valamint az országban páratlan, máshol nem fellelhető műveket is tartalmazó urbanisztikai szakkönyvtár is várja az érdeklődőket.

A Lechner Tudásközpont Épületrekonstrukciós Különdíjára 1945 után épült épületek és építmények felújításával, rehabilitációjával vagy annak tervével lehet nevezni, a pályázatokat 2019. október 1-ig, az med@epiteszforum.hu címre várják. A pályázat további feltétele, hogy az alkotást jegyző tervező a Tervezői nyilatkozat kitöltésével és az aláírt, szkennelt változat info@lechnerkozpont.hu címre történő visszaküldésével igazolja, hogy betartotta a szerzői joggal kapcsolatos jogszabályi és kamarai előírásokat. A díj átadására az Építészfórum által immár 15. alkalommal szervezett Média Építészeti Díja gálán kerül sor 2019. november 8-án.

Korábbi évek díjazottai:
2018 – Tours-i Szent Márton és Flüei Szent Miklós-plébániatemplom átalakítása és bővítése, Berecz Tamás, Batári Attila (B+B Műterem)
2017 – A keszthelyi vasútállomás épületének felújítása, Flachner Szilvia (MÁV Zrt. Műszaki Tervezési Főosztály)
2016 – Egri Eszterházy Károly Egyetem Leányka utcai kampusz „C” épület megújítása, Kormos Gyula

A különdíjról további információ a Média Építészeti Díj honlapján olvasható.


Létrehozás időpontja: 2019-09-09 16:13:56
Utolsó módosítás időpontja: 2019-09-09 16:15:09
Cimkék: lechner, külön, díj, pályázat; Beküldő: Ulrich Tamás
Megtekintések száma: 9747
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=45458