KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

XIII. ÉPÍTÉSZEK ÉS A ZENE VILÁGNAPJA BAUHAUS 100

XIII. ÉPÍTÉSZEK ÉS A ZENE VILáGNAPJA
2019. október 1. - kedd 16 óra
HELYSZÍN
az Ybl Egyesület új székhelye - 1013 Budapest Ybl Miklós tér 9.

A Zene Világnapját október 1-jén, 1975 óta ünnepeljük, Yehudi Menuhin hegedűművész és az UNESCO zenei tanácsának a felhívására.
Az Építészek Világnapját október első hétfőjén, az Építészek Nemzetközi Szövetsége (UIA) kinyilvánítása alapján 1998 óta ünnepeljük.
Goethe a straßburgi székesegyház előtt állva misztikus elragadtatásában mondta: „…Baukunst als eine erstarrte Musik…” ~ az építészet megfagyott muzsika, megdermedt,megkövült muzsika…
Püthagorasz görög filozófus tanítása szerint a szám a látható és a láthatatlan világ közötti határjelenség, kidolgozta a hangtávolságok számszerű rendszerét. A püthagorasz-i hagyomány szerint, ha el tudjuk magunkban hallgattatni a világ zsivaját, a kozmikus létezésre figyelve, néha, pillanatokra, hallani vélhetjük a szférák zenéjét: ahogy a számok énekelnek…
Másik görög filozófus, Platón, az európai esztétika korszaknyitó nagy alakja szerint a hangviszonyok mögött a szám és a mérték alapelve áll. A platón-i meghatározás szerint, a művészet feladata elsősorban a szépség megjelenítése. A zene lélekre gyakorolt hatását kiemelve mondta „a zene nem végződhet másutt, mint a szép szeretetében”.
A szép szeretete, igény a szférák zenéjének, a számok énekének hallgatására, Kodály intelmének megfelelően - „A zene rendeltetése: belső világunk jobb megismerése, felvirágozása és kiteljesedése” - hozta létre 13 évvel ezelőtt az Építészek és a Zene Világnapja rendezvényünket.
Egyedül az Ybl Egyesület ünnepli együtt az építőművészeket, az építőművészetet és a zeneművészetet.

További tartalom itt található


Létrehozás időpontja: 2019-09-11 17:50:42
Utolsó módosítás időpontja: 2019-09-11 17:56:54
Cimkék: építészek, zene, világnap, bauhaus100; Beküldő: Ulrich Tamás
Megtekintések száma: 8468
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=45467