KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Nádasdy Ádám nyelvész - A GENERATÍV NYELV

2019. október 24-én, csütörtökön, 17.00 órakor

Helyszín: MÉSZ székházban (Cím: 1088 Budapest, Ötpacsirta u. 2)

 „Nem könnyű meghatározni, mi is az emberi nyelv. A nyelvészet is leginkább csak a nyelv használatában, vagyis a beszédben és az írásban megfigyelhető szabályszerűségekkel tudja azonosítani. Ezeket azután összefüggéseikben lehet vizsgálni. Mindezeket a vizsgálatokat a nyelvészet vagy nyelvtudomány körébe sorolhatjuk. Annyi biztos, hogy a nyelvhasználat az emberi viselkedés egyik legfontosabb és legjellegzetesebb vonása. Ezért tanulmányozásával az emberi természetnek és az ember társas viszonyainak megértéséhez kerülhetünk közelebb. Az a fajta „nyelvészkedés”, amely nem ezt célozza, nem tekinthető a nyelvtudomány részének.

A 19. és 20. századi nyelvtudománynak — számtalan részeredménye mellett — két olyan fontos felfedezést köszönhetünk, amelyeket itt érdemes kiemelni. Az első, hogy a nyelv, bár emberi (közelebbről társadalmi) képződmény, nem olyan értelemben emberi alkotás, mint például a helyesírás vagy a KRESZ. A nyelvek szabályszerűségeit tehát nem lehet úgy tekinteni, vizsgálni, tanítani, ahogy a helyesírást vagy a KRESZ-t — akkor sem, ha iskoláinkban még mindig sokszor ezzel próbálkoznak. A másik megállapítás, hogy az emberi nyelvek (és a nyelveken belül a nyelvváltozatok) között nem lehet értékítéletek

formájában különbséget tenni — nincsenek egyszerűbb és bonyolultabb, fejletlenebb és fejlettebb nyelvek.”

Az előadásokon való részvétel, kredit pont kiadása nélkül ingyenes, és bárki számára nyilvános. Előzetes regisztráció nem szükséges.

Az előadáson való részvételért, az adminisztrációs költségek (1000,- Ft) ellenében 1 pont

Minden kedves régi ismerősünket és új barátunkat szeretettel várunk!


Létrehozás időpontja: 2019-10-10 10:44:48
Utolsó módosítás időpontja: 2019-10-10 10:46:43
Cimkék: nádasdy, előadás, nyelvész; Beküldő: Tatai Mária
Megtekintések száma: 7664
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=45528