KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

A ZDA - Zoboki Építésziroda és a Robert Gutowski Architects a Sencseni Operaház épületére kiírt nemzetközi tervpályázaton

A kínai 12 milliós kínai város önkormányzata idén januárban hirdetett versenyeljárást Sencsen új, a tengerpartra tervezendő és a régió jelképének szánt 170.000 m²-es operaházának és kulturális központjának megtervezésére, amely világviszonylatban az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb kulturális beruházása lehet.

A zsűri április 3-án hirdette ki, hogy a ZDA - Zoboki Építésziroda tervét és egy másik magyar építész iroda, a Robert Gutowski Architects pályázatát is beválogatta a legjobb - nyilvános felhívás keretében benyújtott - anyagok közé. A további 11 rövid listára került tervező között olyan nemzetközileg is elismert irodák vannak, mint a japán Kengo Kuma & Associates, a holland UN Studio, vagy a dán Bjarke Ingels Group. A meghívott tervezőkkel pl. az olasz Renzo Piano Building Workshop, a francia Ateliers Jean Nouvel vagy a spanyol Santiago Calatrava,az amerikai Diller Scofidio + Renfro, vagy a New York-i székhelyű Steven Holl Architects. Velük együtt így összesen 20 építésziroda marad versenyben és vehet részt a kulturális komplexum koncepciótervezésben. Ezt követően először hatra, majd háromra szűkítik a pályázók körét, az összesen négy fordulóból álló nemzetközi pályázati eljárás végeredményét a tervek szerint augusztus 14-én hirdetik ki.

Az új kulturális központ a legfontosabb eleme Sencsen az „Új korszak tíz nagy kulturális létesítménye” elnevezésű nagyszabású fejlesztési tervének. A beruházás célja, hogy az operaház világszínvonalú művészeti központként és nemzetközi kulturális találkozóhelyként minőségi kultúrát és pezsgést hozzon a kínai város életébe, egyben város új kulturális szimbólumává válhasson.

A pályázati eljárásban kiválasztott tervező iroda feladata lesz, hogy a Kínát és Hong Kongot összekötő Shenzen Bay Highway Bridge közvetlen közelében kijelölt 17,5 hektáros tengerparti területre megtervezze a Sencseni Operaházat.

A kiírás szerint az épületben egy 2.300 férőhelyes nagy operaterem, egy 1.800 férőhelyes hangversenyterem, egy 800 fős „kisebb” operaterem, egy multifunkcionális színházterem, egy kiállításoknak és egyéb rendezvényeknek otthont adó 23.000 m²-es rendezvény- és kulturális terület, ezt kiszolgáló 55.000 m²-es parkoló- és üzemház is helyet kap majd. De a pályázat része még egy további 52.000 m² épület, az egyéb kiszolgáló helyiségeket – pl. irodák, apartmanok stb. – magában foglaló épület is, valamint még egy önálló 3.000 m²-es művészeti szalonépület (urban art parlour) is.

A következő fordulóba összesen húsz építésziroda jutott, köztük a világ legnagyobb neveivel: Ateliers Jean Nouvel, Santiago Calatrava, Diller Scofidio + Renfro, Herzog & de Meuron World Ltd.+ CCDI Consortia, Snøhetta, Steven Holl Architects, Renzo Piano Building Workshop, China Architecture Design & Research Group, Robert Gutowski Architects (H), DLR Group, REX Architecture, P.C. + JET, UNStudio + Architectural Design and Research Institute of Guangdong Province, MVRDV B.V. + Guangzhou Design Institute, ZDA-Zoboki Dezign & Architecture + ZDA-Workshop ( H) , Mecanoo International + Huasen Architectural & Engineering Designing Consultants, Rogers Stirk Harbour Architectural Design Consulting, Shenzhen Tanghua Architect & Associates, BIG Bjarke Ingels Group A/S + BIAD, Boeri Architecture Design Consulting, Kengo Kuma and Associates + Shenzhen University Institute of Architectural Design.

Forrás:
https://forbes.hu/uzlet/sydney-ota-nem-volt-ekkora-operahaz-palyazat-a-vilagban-ket-magyar-is-a-kivalasztottak-


Létrehozás időpontja: 2020-04-07 22:51:46
Utolsó módosítás időpontja: 2020-04-07 22:51:46
Cimkék: ZDA, Sencsen; Beküldő: Ulrich Tamás
Megtekintések száma: 9173
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=45967