KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Szakmai hozzájárulási alap – az első forduló összefoglalója

A MÉK a kamarai tagok és a Területi Kamarák számára egy szakmai programokra vonatkozó hozzájárulási alapot hozott létre ez évtől, amelyből pályázat útján olyan projektek finanszírozhatók, amelyek a tagság szakmai továbbképzését, tájékoztatását szolgálják.

A kiírás értelmében a felhasználási területnek, szakmai feladatnak az építész szakmát érintőnek kell lennie, amely szélesebb körű (regionális, országos) érdeklődésre tarthat számot. Kamarai szervezet vagy gazdasági társaság működtetésére ez a szakmai munkát biztosító keret nem használható fel, működési költségek, bérek nem fedezhetőek belőle.

2020-ban az első forduló beadási határideje március 13-ra esett, amelyre összesen 17 pályázat érkezett be 8 területi kamara és 9 kamarai tag által megvalósítandó programmal.

A MÉK Elnökségének lehetősége van a döntések ülés megtartása nélküli, emailen történő meghozatalára, így – a kialakult helyzet miatt – a beérkezett anyagokról két lépcsőben határozott. Az első körben meghatározta a későbbi döntést igénylő, a nem támogatandó és a további egyeztetést igénylő pályázatok körét.

A kizárólag online benyújtható pályázatok közül az első fordulóra több rendezvényt, konferenciát, továbbképzést támogatandó kérelem is érkezett, amelyek megrendezése a veszélyhelyzet miatt ellehetetlenült. Ezen esetekben később, a második forduló időpontjában hoz majd döntés az Elnökség, lehetőséget biztosítva ezzel egy esetleges későbbi megvalósításra.

A második körben a további egyeztetést igénylő pályázatok támogatási mértékéről született konkrét döntés. A pályázókat előzőleg felkértük, hogy a veszélyhelyzet miatt nyilatkozzanak arról, hogy a pályázatukat fenntartják vagy visszavonják, szerencsére utóbbira nem került sor. Egy esetben ítélte viszont meg úgy az Elnökség, hogy a beadott program megvalósítása a szakmai programok hozzájárulási alapjának költségvetési keretéből nem, de részletesebb anyag alapján esetleg támogatható szakmai munka lehet. a későbbiekben.

Az első online elnökségi ülésen április 15-én lezárásra került a pályázat első fordulója, de döntés született arról is, hogy az elhúzódó pandémia miatt a júniusi időpont helyett augusztus 31-e lesz a második forduló beadási határideje. A döntéseket követően a pályázókat értesítettük és csak ezt követően tettük közzé az erről szóló határozatokat.

Az első fordulóra beérkezett pályázatok közül így az alábbiak megvalósításához kíván a MÉK segítséget nyújtani:

Fejér Megyei Építészek Kamarája: Molnár Tibor Építészeti Díj – 2020

A Díj a Fejér Megyei Építészek Kamarája tagjainak adományozható bárhol, bármikor megvalósult szakmai munkára, tervre. A Díj olyan természetes személynek adományozható, aki a Fejér Megyei Építészek Kamarájának tagjaként, építész, terület- és településtervező, táj- és kertépítész, belsőépítész szakmai területeken készített munkája kiemelkedően magas színvonalú szakmai értékeket tartalmaz.

Vas Megyei Építész Kamara: Rauscher Miksa szakmai díj átadása

A Rauscher Miksa szakmai díjat 2013 óta, minden évben annak ítélik oda, aki sokat tett a Vas Megyei Építész Kamaráért, munkájával segítette, népszerűsítette azt. A szakmai díj átadása az Építészet Világnapja környékén, ünnepélyes keretek között történik.

Vas Megyei Építész Kamara: TÉR kamarai lap kiadása

TÉR kamarai lapot évi 4-5 alkalommal adja ki immáron 16 éve a Vas Megyei Építész Kamara. A lap szerkesztésének és nyomdai előállításának költsége a Vas Megyei Építész Kamara finanszírozásában történik, a lap alkalmanként 250 nyomtatott példányszámban. jelenik meg.

Koller József: Jövőt építő múlt c. könyv

A könyv a tégla szerepével foglalkozik Baranya Megye népi építészetében, ezen belül is kiemelve néhány, az adott területre jellemző példát. Az a cél, hogy a térség téglaépítészetéről egy átfogó áttekintést nyújtson.

Mindszenti-Varga Endre: Váci keresztek c. kiadvány

A könyv a PMÉK Vác és Környéke Helyi Csoport közreműködésével a Vácon álló keresztek és feszületek felmérését, történetének összefoglalását és dokumentálását célozta meg.

Szabó-Kristóf Imola: Pixelgrafika építészeknek c. könyv

A pályázat tárgya egy nyomtatott oktatókönyv létrehozása, melynek témája a pixelgrafika építészeti alkalmazása. A kiadványt egykori BME építészmérnök hallgatók írták, akik a témakörben ingyenes oktatási tevékenységet folytattak a kar hallgatói számára. A könyvet építészhallgatóknak és praktizáló építészeknek is ajánlják, felépítése elméleti alapozó, illetve erre épülő gyakorlati részből tevődik össze

A kiírás értelmében a teljes költségvetés maximum 50 %-ára lehet pályázni. A MÉK minden esetben szerződét köt a pályázóval és kizárólag a megvalósítást követően kerül sor a támogatás átadására.

Az Elnökség az ez évi 20 millió forintos keretből összesen 3,57 millió forintot ítélt meg az első fordulóban. A döntés során, a támogatások mértékében differenciált, így van olyan pályázat, ahol a legmagasabb támogatási arányt, az 50 %-ot adta meg és van, ahol ez csupán a teljes költségvetés 23 %-a.

Az idei évi kiírást elektronikus felületeinken, hírlevelünkben és az Építész Közlönyben is megjelentettük, ehhez képest a 17 induló kevésnek tűnhet. A visszajelzések alapján néhányan a második fordulóra „tartogatták” a jelentkezésüket, másokat a beadás előtt pár nappal történt veszélyhelyzeti kihirdetés bizonytalanított el.

Reméljük, hogy az eltolt augusztusi fordulóval még több érdekes és sokszínű szakmai program érkezik majd. A MÉK Elnökség célja az általa elindított kezdeményezéssel az, hogy olyan rendezvények és kiadványok valósuljanak meg, amelyek mind a kamarai tagok, mind a kamarák számára hasznosak.

Budapest, 2020. május 5.


Létrehozás időpontja: 2020-05-05 21:35:17
Utolsó módosítás időpontja: 2020-05-05 21:37:09
Cimkék: koronavírus, mék, tájékoztató, elnökség, szakmai, hozzájárulás; Beküldő: Kovács Zsófia
Megtekintések száma: 9970
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=46018