KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Kiemelt beruházássá nyilvánította a kormány a városligeti Építészeti Múzeumot

Belügyminisztérium egykori kórházának ( volt BM Korvin Ottó kórház) átépítése kiemelten közérdekű beruházás, az ezzel kapcsolatos közigazgatási hatósági ügyek nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűek – mondta ki egy szerda este megjelent kormányrendelet.
2017-ben az MMA-nak ígérték múzeum céljára a telket és 2007 óta bezárt és rohamosan pusztuló volt kórházépületeket. A főépület Quittner Zsigmond tervezte 1887-ben Fasori Szanatórium részére. A Városligeti fasor és Bajza utca kereszteződésénél található 17.000 m²-es telken tizenkét, részben egymáshoz kapcsolódó épület áll. Összes nettó szintterületük 25.452 m². Az ingatlan együttes része egy fallal lekerített, Bauhaus stílusban épült, műemléki védettséget élvező villa is. A villaépületet 1936-ban Fischer József építész tervezte és legutóbb gyermekrendelőként működött.

Korábban egy kormányhatározat az ingatlant az Országos Bírósági Hivatalnak adta, hogy 15 milliárd forintból 2016-ra egy új patináns Budapest Környéki Törvényszéket építsenek belőle. De a beruházás sosem indult el, majd a Színház és Filmművészeti Egyetem kapott ígéretet az ingatlanra.
A Magyar Művészeti Akadémia 2016-ban lett a tulajdonosa a kiállítóhely nélküli Építészeti Múzeumnak, amelynek gyűjteménye kéziratokat, fotónegatívokat, archív épületfotókat, építészeti szakkönyveket, és a magyar építészet legfontosabb részét lefedő, sok ezer darabot számláló tervtárat tartalmaz.
A Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ ( MEMMDK) építését nyilvánították most kiemelt beruházássá, kiterjesztve ezt a közvetlenül kapcsolódó útépítési, közműfejlesztési és csatlakozási munkák érdekében a szomszédos telkekre is. Ez azt jelenti, hogy a hatóságoknak csaknem minden döntést 8 vagy 15 napon belül kell meghozniuk. A koordináció a Fővárosi Kormányhivatal vezetőjének Sára Botondnak lesz a feladata.
Az ilyen kiemelési rendeleteknek rutinszerű része az, ami azonban pont egy építészeti múzeum esetében elég furcsán hangzik: „ nem kell településképi véleményezési eljárást lefolytatni, valamint településképi bejelentési eljárásnak nincs helye”.

kép forrása: fortepan, Városligeti fasor 11. BM Kórház jpg 17951

Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ: https://memmdk.hu/

 


Létrehozás időpontja: 2020-06-09 10:56:23
Utolsó módosítás időpontja: 2020-06-09 11:01:09
Cimkék: építész, múzeum, városliget; Beküldő: Ulrich Tamás
Megtekintések száma: 7868
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=46070