KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Haladéktalan jelentkezés a beszámoló vizsgákra – lejárnak a határidők

A márciusban kihirdetett veszélyhelyzet miatt a MÉK sem jogosultsági vizsgát, sem beszámolót nem tudott tartani tavasszal és nyár elején.
2020. július közepétől megkezdődhetett újra a vizsgáztatás frissített és immár online letölthető, a felkészülést segítő jegyzet közzététele mellett

A MÉK Elnöksége két szakmai állásfoglalást is hozott az átmeneti időszakra vonatkozóan mind a vizsgák, mind a továbbképzések tekintetében.

18/2020. (04.15.) sz. MÉK Elnökségi határozat
A MÉK Elnöksége egyhangúan az alábbi szakmai állásfoglalást hozza:

A veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 40/2020. (III.11.) Korm. rendelet és az azt követően hozott korlátozó intézkedések miatt azon szakmagyakorlók esetében, akiknek az 5 éves továbbképzési időszaka vagy a beszámoló vizsga kötelezettsége a veszélyhelyzet március 11-i kihirdetését követően és annak időtartama alatt jár le, 2020. december 31-ig kapnak haladékot a kötelezettségek teljesítésére a jogszabályokban foglalt szankciók alkalmazása nélkül.

Azon szakmagyakorlók esetében, akik 2020. március 11-ig bezárólag a jogszabályban előírt továbbképzési kötelezettségüket elmulasztották teljesíteni, fenti kedvezmény nem alkalmazható. Számukra az elérhető online kötelező és az online szakmai továbbképzéseket javasoljuk.

33/2020. (07.04.) sz. MÉK Elnökségi határozat
A 18/2020. (04.15.) sz. MÉK Elnökségi határozattal elfogadott szakmai állásfoglalás alkalmazandó azon szakmagyakorlók esetében is, akiknek az 5 éves továbbképzési időszaka vagy a beszámoló vizsga kötelezettsége 2020. június 18. és 2020. augusztus 16. között jár le.

Azon szakmagyakorlók esetében, akik 2020. március 11-ig bezárólag a jogszabályban előírt továbbképzési kötelezettségüket elmulasztották teljesíteni, fenti kedvezmény nem alkalmazható. Számukra az elérhető online kötelező és az online szakmai továbbképzéseket javasoljuk.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a szakmai továbbképzés szerinti 20 továbbképzési pont teljesítése a továbbképzési időszak alatt folyamatos, a hiányzó pontok számos online szakmai továbbképzéssel megszerezhetők.

A nyár folyamán 12 vizsganap került kihirdetésre, amelyeket azonban csak nagyon kevés szakmagyakorló vett igénybe. Sajnálatos módon rendszeressé vált, hogy a jelentkezők jelentős része nem jelenik meg a vizsgán, erről előzetesen nem értesítik a MÉK Titkárságát vagy csupán a vizsga napján teszi meg, ezzel elveszi a vizsgalehetőséget a többi szakmagyakorlótól.

Szeptemberre 3 vizsganapot tartottunk délelőtti és délutáni turnusokban, ám még így is volt olyan nap, hogy nem telt meg a létszám.

Októberre 2 vizsganapot hirdettünk meg, amelyre lehet már jelentkezni! Későbbi időpontokat egyenlőre nem hirdetünk meg a folyamatosan változó járványügyi helyzet miatt, azonban decemberben vizsga nem lesz.

Felhívjuk a szakmagyakorlók figyelmét, hogy ne várjanak az utolsó pillanatig a beszámoló vizsgán történő jelentkezéssel és részvétellel, mert a férőhelyek korlátozottak!

Az elnökségi szakmai állásfoglalásban szereplő, december 31-i határidő célja az volt, hogy kellő idő álljon rendelkezésre a vizsgázóknak és a titkároknak is a kötelezettségeik teljesítésére.

A területi kamarák visszajelzése – és az elmúlt évek tapasztalatai – alapján rengeteg embernek szükséges még ez év végéig a beszámolóját teljesítenie, amelynek hiányában a szakmagyakorlási tevékenységnek folytatása megtiltásra kerül.

Konzultációt továbbra sem tartunk, a szakmai felkészülést segítő anyagok online elérhetők: https://mek.hu/index.php?menu=Jogosultsagi_vizsgak_es_beszamolok

Amennyiben feliratkozik a Magyar Építész Kamara heti e-mail hírlevelére, folyamatosan kap információkat a legfrissebb kamarai és szakmai hírekről, eseményekről:  https://mek.hu/index.php?f=hirlevel#feliratkozas

Kiemelt híreinkről a MÉK facebook oldalán is értesülhet: https://www.facebook.com/magyarepiteszkamara/

Kérjük figyeljék honlapunkat, hírlevelünket és facebook oldalunkat a naprakész információk érdekében!


Budapest, 2020. szeptember 25.
MÉK Titkárság


Létrehozás időpontja: 2020-08-26 12:41:53
Utolsó módosítás időpontja: 2020-09-25 14:58:52
Cimkék: jelentkezés, vizsgák, határidő, 2020; Beküldő: Dér Andrea
Megtekintések száma: 8984
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=46172