KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Speciális megoldások előregyártással

A kéregfal fél monolitikus szerkezet, üzemben előregyártott vasbeton kérgekből és építéshelyszíni betonmagból áll. A technológiailag fejlettebb országokban régóta létezik a monolit vasbetonfal építés alternatívája, ami a kéregfal elemek használata. Az előregyártott termékek köre az utóbbi időben még tovább bővült, az innovációk sorában megjelent a klímafödém és liftakna.

A kéregfal elemekkel való tervezés a monolit falak tervezésétől kismértékben eltérő folyamatot igényel. Szakemberektől származó tapasztalat, hogy a kéregfalakra tervezett szerkezet könnyebben áttervezhető, mint a monilitfalaké. A kivitelezés gazdaságosságára és a teljes gazdaságra egyaránt pozitív hatással lehet, ha például a közbeszerzések kiírói is figyelembe veszik ezt a lehetőséget, hiszen a döntést a tervezés megkezdésekor érdemes meghozni.

Egyszerűsödött munkafolyamatok

Kéregfal esetén – szemben a monolittal – a rengeteg vasalási-kiviteli terv szükségtelen. Ez főleg azoknál a munkáknál előnyös, ahol rövid az idő a kiviteli tervezésre. A kéregfal gyártók technológiájának megfelelően a kiviteli terveket nagyrészt az elhelyezési- és a gyártmánytervek helyettesítik – gyártói programokkal. Az épület tervezőjének feladata így a korábbi szerkesztésből a gyártói tervcsomag ellenőrzése felé tolódik. A tervező számára az archiváláshoz szükséges terveket a gyártó minden esetben elküldi.

Bővülő kínálat

Az említett előnyök érvényesülnek a Leier kínálatában újdonságként megjelent elemeknél is. Nézzük most meg, mit kínál a klímafödém! A mesterpanel födémet modern felületfűtési és hűtési csövekkel egészítették ki a szakemberek, így tehát a lemezekbe előre be van építve a mennyezetfűtés: a mennyezet jelentős szerepet játszik tehát az épület hűtésében és fűtésében. A födémbe épített csőrendszerek az épület betonszerkezetét használják a hőcseréhez, így lesz adott télen a sugárzó hő, nyáron pedig a hűtő hatás. A mesterpanelt elsősorban családi- és társasházakhoz ajánlja a Leier csapata.

Ahogy a többi előregyártott elem, úgy a klímafödém is számos előnyt kínál a kivitelezés helyszínén: a csövek és az esetleges elektromos dobozok beépítése nagymértékben meggyorsítja a fűtési és az elektromos rendszer kiépítését, így kevesebb az előmunka és elkerülhető a vakolás.

A Leier liftakna elemeit szintén a megrendelő igényeinek megfelelően tervezik és gyártják a cég szakemberei. Az elem egyik legnagyobb előnye, hogy méretpontos, így elkerülhető a hagyományos, monolitból készült liftek nehéz beépítése, a fal végigcsiszolása és zsaluzása. Az előregyártással készült falak gyorsan építhetők, az elemek egymásra helyezése a kivitelező feladata. Ehhez 4-5 főre van szükség, egy elem beemelése pedig 20-25 percet vesz igénybe – így egy nap, sőt órák alatt is helyére kerülhet a liftakna.

Mint az látható, az előregyártott építőanyagok nagy előnye a szakemberek és megrendelők számára is az, hogy gyorsítják az építkezést. Manapság pedig az szempont, hogy a technológiának köszönhetően kevesebb emberre van szükség a kivitelezés helyszínén.

További információt a Leier oldalán talál.


Létrehozás időpontja: 2020-09-16 13:03:49
Utolsó módosítás időpontja: 2020-09-16 13:05:56
Cimkék: leier, előregyártás, beton,; Beküldő: Nagy Ibolya
Megtekintések száma: 7576; Információ: Támogatott tartalom
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=46197