KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Mennyivel „vastagabb” költségvetés kell a közel nullához?

Komplex tervezői hozzáállással és a különféle szerkezetek energetikai finomhangolásával érhetjük el, hogy a 2021. január 1-je után az új épületek esetén előírt közel nulla energiaigényt teljesítsük. Kezdjük a kézenfekvő hőszigeteléssel. Megnéztük áltagosan mennyivel kell vastagabb és azt is megszámoltuk, hogy ez valójában mennyibe fog többe kerülni.

Évek óta készül a szakma a közelgő szigorodásara. Ma már nem kérdés, hogy a közel nulla energiaigényű épület minőségi építőanyagokkal és szerkezetekkel, szakszerű kivitelezéssel, azaz komplex gondolkodással érhető el. Helyesen kiválasztott nyílászárók, jól kialakított gépészet is kell az elvárt eredményhez, de persze a leginkább kézenfekvő a hőszigetelés vastagságának, minőségének változtatása. Fontos az előírásoknak való megfelelés, de lássuk be, ezzel a beruházás minősége is javulhat, a lakóklíma kellemesebb lehet, a fűtés/hűtésszámla összege csökkenhet, és nem utolsó sorban jót tehetünk a környezetünkkel is. Az európai átlaghoz hasonlóan a magyarországi CO2-kibocsátás 30-40 százalékát ugyanis továbbra is épületeink hűtése és fűtése okozza.

Vastagabb hőszigetelés kell! De mennyivel?

A rendeletnek nem csak úgy lehet megfelelni, hogy a hőszigetelés vastagságát növeljük, de ha most csak erre a területre fókuszálunk, akkor elmondható, hogy a polisztirol hőszigetelő anyagok esetén a jelenleg járatosnál átlagosan kb. 30 százalékkal szükséges vastagabbat beépíteni. Máris következik a kérdés: mennyivel kerül majd többe az építkezés ennek a tételnek köszönhetően? A válasz: minimális mértékben. Nézzük forintosítva!

A példánk egy 120 m2 alapterületű, földszintes, nyeregtetős épület, ahogy megnéztük, hol mennyivel érdemes vastagabb hőszigetelést beépíteni és az mennyivel fog többe kerülni.

A plusz kiadások között kizárólag a vastagabb hőszigetelés magasabb ára fog szerepelni, hiszen a munkadíjak, állványozási költségek, kiegészítők árai szinte változatlanok. Tekintsünk most el a jelenleg is dinamikusan változó munkadíjak külön kalkulációjától.

  • Homlokzati fal kapcsán egy 30 cm vastag modern vázkerámia téglára az eddigiekben jellemző 10 cm-es Nikecell helyett 16 cm szükséges. A 6 cm különbség költsége a teljes homlokzatfelület esetében 210.000 Ft.
  • A polisztirol hőszigetelésből a különbség 6 cm, mely a teljes lábazat felületen 135.000Ft többlettel jár.
  • Talajjal érintkező padlónál, a növekmény szintén 6 cm (BACHL expandált polisztirol), amely 175.000Ft többlet költséget jelent.
  • Földszintes épület lévén a padlásfödémen vízszintesen fektetett Nikecell vagy kőzetgyapot hőszigetelés vastagságát 24 cm-ről 31 cm-re szükséges növelni, mely 140.000 Ft-tal emeli meg a bekerülési összeget.
  • Homlokzati hőszigetelés kapcsán egyedül a dübelek ára növekszik a méretváltozás miatt, amely azonban hozzávetőlegesen 30.000 Ft többletköltséget jelenthet.

A számpéldában bruttó, országszerte az építőanyag kereskedésekben elérhető árakon számoltunk, ami terméktípusonként és gyártónként eltérő lehet.

Érdemes itt megjegyezni, hogy egy-két kivételtől eltekintve a rendelet követelményei új építésű épületekre vonatkoznak, vagyis a már meglévő épületek felújítására csak néhány kivételes esetben.

Többletköltség családi házaknál: alig 1 %/m²

Láthattuk, hogy a szigorúbb hőtechnikai szint teljesítéséhez szükséges hőszigetelések többletköltsége összesen bruttó 660.000 Ft. A jelenleg új építésű ingatlanokra jellemző négyzetméter árakat látva kijelenthető, hogy a fokozott hőszigetelés 120 m2-es önálló családiház esetén 5 500 Ft-tal emeli meg a négyzetméter árakat, amely a jellemző 500-750.000 Ft/m2 áraknál kevésbé jelentős, 0,75-1,5 százalékos plusz kiadással jár.

Társasházi lakásoknál még kevesebb

Még ennél is kedvezőbben alakul a társasházi, lakóparki lakások esetén a négyzetméterenkénti költségnövekedés. Ott ugyanis körben, egymás mellett, alatt, felett fűtött lakások vannak, így gyakran egy homlokzatfelület hőszigetelésének plusz költsége a növekmény, illetve az emeletközi födémeknél csak lépéshangot kell csillapítani. Épülettípustól függően, a fenti költségek felével, esetenként negyedével lehet számolni. A 2500-1300 Ft/m2 a jelenlegi 600-900 000 Ft-os négyzetméterárakhoz képest tehát elenyésző, hiszen még a 0,5 százalékot sem éri el.

Ez alapján látható, hogy a szigorodó hőtechnikai követelményeknek hőszigeteléssel való megfelelés nem jelent meghatározó drágulást a lakóépületek tekintetében. A kivitelezői munkadíjak, a lakásra vonatkozó, uralkodó négyzetméter árak mellett a hőszigetelés okozta 0,5-1,5 százalékos többletköltség nem számottevő, viszont 20-30 százalékkal alacsonyabb fűtésszámlát, és ami még fontosabb, kevesebb CO2-kibocsátást is eredményezhet. Utóbbi közös érdek és elengedhetetlen a globális károsanyag kibocsátás csökkentése miatt.

A „vékonyabban is hatékony” megoldások

Egyszerűsíti a kivitelezést és logisztikát, ha olyan gyártót választunk, amelynek minden kérdéses felületre van megoldása. A polisztirol hőszigetelések tekintetében széles választékot kínáló BACHL termékeivel az épület minden sarkalatos pontja hőszigetelhető. A korszerű gyártástechnológia miatt pedig már szó nincs arról, hogy akár extrém, 30-40 cm-es, a tartószerkezet pl. tégla méretével vetekedő vastagságú vagy még vastagabb hőszigetelést kellene a homlokzaton elképzelnünk. Vannak a hagyományos megoldásokhoz képest a vékonyabb rétegben is az előírásoknak megfelelő hőszigetelések homlokzatra és padlóra egyaránt.

Egyre népszerűbbek az új generációs szürke színű, grafitadalékos polisztirollapok, a hagyományos, fehér, a falra használt polisztirol táblák modern változatai. A grafitadalékos BACHL Extrapor előnye, hogy műszaki paraméterei miatt vékonyabb rétegben is biztosítja a hagyományos fehér polisztirol lapok hőszigetelési hatékonyságát. Gyakran éppen a hely hiánya okozza, hogy szükséges vékonyabb megoldást találni, ahogy pl. padlófelújítás esetén. Ilyenkor jön jól a BACHL legújabb innovációja az ún. Vákumpanel. A vákumnál nincs, ami előnyösebb hővezetési tényezővel rendelkezne, ezért a vákumtechnológiával készülő modern anyag szintén vastagabb társai értékeit kínálja, vékonyabb kiadásban. Beltérben padlók, lapostetők, teraszok és falazat hőszigetelésére alkalmas, de éppen ipari felhasználás esetén hűtőházakban is jó szolgálatot tesz.

További információ a BACHL minden hőszigetelendő területre kínált anyagairól: www.bachl.hu


Létrehozás időpontja: 2020-10-26 13:57:31
Utolsó módosítás időpontja: 2020-10-26 14:04:11
Cimkék: bachl, szigetelés, cikk; Beküldő: Nagy Ibolya
Megtekintések száma: 7509; Információ: Támogatott tartalom
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=46263