KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

A munka nemesít ... - Munkahelyek építészete

A munka nemesít ... -  Munkahelyek építészete
Megjelent az Építész Közlöny legújabb, 274. száma

Kedves Olvasók, Tisztelt Kollégák!
 
Új év, új remények... A Közlöny szerkesztői nevében köszöntök minden Közlönyolvasót a 2021-es év első közlönyének
megjelenése alkalmából. A munka nemesít..., azaz a munkahelyek építészete a közlönyünk fókusztémája. Bízva abban,
hogy az új év mindenkinek sok és örömteli munkát hoz, ajánlom figyelmükbe aktuális számunkat.
A MÉK hírek rovatban beszámolunk a jogalkotók megkésett„karácsonyi ajándékáról”, a 2021. január 1-én életbe lépett
jogszabályváltozásokról. Nagy csomag lévén javasoljuk mindenkinek, hogy a részleteket tanulmányozza a MÉK honlapján, illetve a jogszabályokban!
Az egyszerű bejelentéssel kapcsolatos jogszabályváltozások különösen hatással vannak az adrenalinszintünkre, ezért ezzel a témával külön is foglalkozunk, röviden összefoglalva a
változásokat.
Beszámolunk arról, hogy elindult a MÉK e-Ügyintézési oldala, javasoljuk, hogy tagjaink ismerkedjenek a felülettel. Tájékoztatást adunk az elmaradt beszámolóvizsgákkal kapcsolatos
haladékokról, valamint a MÉK Elnökségének határozatairól.
Év eleje lévén ismertetjük a szakmai programok hozzájárulási alapjának 2021-es szabályozását. Fontos itt is hangsúlyozni,hogy a pályázók a jelenlegi járványhelyzet figyelembe vételével igyekezzenek programjaikat tervezni!
Gratulálunk Bajnok Sándor műszaki igazgatónak, aki a budapesti Párisi udvar műszaki vezetői tevékenységével elnyerte a MÉK Sándy Gyula-díját.
Jelen Közlöny Fókusztémája a munkahelyek építészete, az irodaépületek tervezése 2021-ben. Ebbe a témába igyekeztünk belekóstolni kisebb és nagyobb épületek bemutatásával,
és az irodapiac jövőjének rövid elemzésével.
Vadász Bence DLA érdekes, személyes hangvételű cikkben mutatja be az általa tervezett budapesti Szabad György-irodaházat, a tervezési folyamatot, az ennek során felmerült kérdéseket és válaszokat, amely mind az épület, mind a tervezői mentalitás szempontjából izgalmas olvasmány.
Reith András az irodájuk által jegyzett Budapest ONE-irodaház bemutatásán keresztül osztja meg velünk gondolatait a környezettudatos irodaház-tervezésről, mindarról, hogy mitől előremutató és korszerű egy ilyen típusú épület.
Talán nem mindenki ismeri a Meety-t. Magukat tárgyalófoglaló portálnak nevezik. Ennek kapcsán végeztek egy online felmérést a vírus utáni céges világ várható irodahasználati szokásairól. Vajon mennyiben változtatja, változtatta meg a
járvány az irodák működését, az irodahasználatot. Ennek az érdekes elemzésnek olvashatjuk egy rövidebb kivonatát az Online vagy személyesen – milyen lesz a vírus utáni céges világ? című cikkben. Érdekes felvetésekről van szó, amelyek
akár a tervezésben is hasznosíthatóak.
Egy izgalmas foghíjbeépítésként megvalósult irodaházat,a Loffice-t mutatja be a tervező, Paládi-Kovács Ádám DLA. A környezetében talán szokatlan megjelenésű épület kíváncsivá teszi az arra járót, legyen az szakmabeli, vagy „csupán”
városlakó!
Az Építészeti közélet rovatunkban felhívjuk a figyelmet dr. Laposa József új könyvére, amely többek között a borvidékek, a borászat tájformáló hatásairól elmélkedik. Ugyancsak itt ismertetjük a 2022-es Mies van der Rohe-díj 2. fordulóba jutott
magyar épületeinek listáját, valamint a 12 ArchDaily Building of the Year Award 2021 magyar jelöltjeit.
Az Új technológia rovatunkban néhány aktuális épületszerkezeti újdonságról számolunk be, igyekezvén felkelteni a tervezők érdeklődését a bemutatott innovációkkal kapcsolatban.
A Stúdió-Műhely rovatunk tulajdonképpen a Fókusztémánkhoz kapcsolódik. Bemutatkozik az Artonic Design Építészeti Kft., és az irodájuk, önmaguk bemutatkozásán túl részletesebben megismerhetjük az általuk tervezett és a közelmúltban elkészült debreceni irodaépületet, a Richter Gedeon gyógyszercég közösségi és irodaépületét. Az iroda építészeti világlátása és szemlélete jól tükröződik a bemutatott épületen.
A fentiekről lehet olvasni ebben a számban.
Mindenkit arra biztatok, hogy lapozgassa érdeklődéssel, és kísérje figyelemmel a Közlönyt 2021-ben is! Mi mindent megteszünk, hogy érdemes legyen!
 
Tutervai Mátyás
MÉK-alelnök, főszerkesztő

Létrehozás időpontja: 2021-02-17 11:55:44
Utolsó módosítás időpontja: 2021-02-18 20:51:59
Cimkék: Építész Közlöny Műhely 2020/274, megjelent, közlöny, 274; Beküldő: Dér Andrea
Megtekintések száma: 8843
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=46418