KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

A múltját őrző ház - ICOMOS pályázat

Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság Népi Építészeti Szakbizottsága pályázatot hirdet: A múltját őrző ház címmel. A pályázat célja a hiteles népi építészeti értékek továbbélésének segítése azon hagyományos népi építészeti emlékek példaképként történő széleskörű ismertté tételével, ahol a jelenkori használat, a hasznosítás, és a népi építészeti értékek megőrzése kiemelkedő színvonalon valósult meg.

A pályázatra védett műemlékekkel-, helyi védettségű épületekkel és semmilyen védelmet nem élvező , de értékes népi épületekkel egyaránt lehet nevezni. A pályázásnak nem feltétele, hogy a megvalósult állapot egy tudatos építészeti koncepció alapján jött-e létre, vagy a mindennapok változásainak folyamatában, egy új igény szerinti jó ízléssel történt átalakítással, berendezéssel alakult-e ki. Az elbírálás legfőbb szempontja, hogy a jelenlegi használat hogyan illeszkedik az eredeti funkcióhoz, illetve mennyiben segíti elő az emlék értékeinek védelmét - érvényesülését. Bírálati szempont, hogy milyen mértékben sikerült összhangot teremteni a történeti épület szellemisége és a kiegészítések között.

A múltját őrző ház-díj odaítélésére bárki tehet javaslatot a mellékelt adatlap kitöltésével és a nepiepiteszet@icomos.hu címre 2016. április 4. határidőig történő megküldésével. A javaslat megérkezését az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság Titkársága elektronikus levél útján visszaigazolja. A kiírásnak nem megfelelő, hiányos, vagy határidő lejárta után érkezett javaslatokat a Bíráló Bizottság nem veszi figyelembe, azok anyagát nem őrzi meg, és nem küldi vissza.

A beérkezett javaslatokat az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság Népi Építészeti Szakbizottsága e célra kijelölt Bíráló Bizottsága értékeli. A Bizottságban meghívott szakmai társszervezetek delegáltjai is részt vesznek. A Bíráló Bizottság a javasolt alkotásokat úgy terjeszti elő az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság Vezetőségének, hogy döntését a XX. Békési Népi Építészeti Konferencián, 2016. szeptember 22-én nyilvánosságra hozhassa, s a Díjakat átadhassa.

A pályázattal kapcsolatos további információ a +36-1-2254-966 számon kapható az ICOMOS titkárságán.

Letölthető dokumentum:
Kiírás és adatlap
 


Létrehozás időpontja: 2016-03-08 10:59:28
Utolsó módosítás időpontja: 2016-03-08 10:59:28
Beküldő: Tatai Mária
Megtekintések száma: 3289
Rövid link: http://www.mek.hu/index.php?id=43348