KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

A nagytáblás homlokzatok változatos felhasználási módja

Az EQUITONE szálcement homlokzatburkolata bármilyen hangulatú épületen jól mutat, akár bármilyen környezetben megállja a helyét, ezt pedig jól mutatják a cég építész pályázatán megjelenő középületek is. A nyertes pályaművek között helyet kapott templom, iskola, piac és múzeum is.

Szálcement homlokzatburkolat vidám napsárgában

A tervezők az eredeti, korábbi gondolatmenetet követték a Budapesti Német Iskola tovább tervezésének és bővítésének esetében. Az épület homlokzata követi a már meglévő épület karakteres megoldásait, formaképzését és szerkesztési elveit. Egyes részleteiben - például anyaghasználatában - mégis finoman érzékelteti, hogy ez egy másik épület, ami nem próbálja minden részletében másolni a meglévőt. Az új EQUITONE anyaghasználat a kellemes pasztell sárga színt viszi az épület megjelenéséhez. A BÁNÁTI + HARTVIG ÉPÍTÉSZIRODA építészei (Hartvig Lajos DLA, Nagypál Viktor, Éles Péter, Annus Zsuzsa, Guld Beatrix, Novotny Nóra, Kádár Gergő, Szabó Péter, Zajacz Judit) ilyen elvek mentén alkották meg a saját maguk által tervezett iskola bővítését. „A meglévő épület táblás faburkolata nem bizonyult tartósnak, ezért (és tűzvédelmi szempontok miatt) ehelyett szerelt táblás EQUITONE szálcement burkolatot használunk – a meglévő homlokzathoz hasonló, de szándékosan kissé eltérő színben. Ez a kialakítás mintát adhat a meglévő épület táblás faburkolatának majdani cseréjéhez is.” – indokolta az anyagválasztást az építészcsapat.

A tervezőcsapat munkája az EQUITONE építész pályázatának különdíját érdemelte ki ezzel amegoldással.

Templom, harmóniában a környezetével

Budapest egyik kisvárosias negyedében - ahol az épületek léptéke „kis családi házas” - nem megszokott egy evangélikus templom épületegyüttesének létrehozása. Erre mégis gyönyörű példával szolgált Krizsán András DLA a tervei szerint megvalósult épülettel. A kápolna és annak kiegészítő elemei természetes harmóniában vannak környezetükkel, az épület mégis kitűnik onnan különleges formaképzésével, anyaghasználatával. „A kápolna biztonságot, nyugalmat és stabilitást sugárzik, különösen szép a kereszténység legfőbb szimbóluma a kereszt megformálása a homlokzaton. Az EQUITONE-t a hagyományos kőburkolat rakásánál megszokott formai módon oldotta meg a tervező, ami a táblás burkolat esetében is finom és elegáns megoldás.” – értékelte a pályaművet Kertész András Tibor, Ybl Miklós és Pro Architectura díjas építész, a zsűri tagja. „Az épület felületképzésénél fontosnak tartottuk, hogy egy olyan anyagot válasszunk, amely lehetővé teszi az egységes homlokzati kép kialakítását. Ehhez antracit szürke színű (RAL 7016) szerelt Equitone szálcement burkolatot választottunk, aminek megjelenése az épület szakrális jellegét is kihangsúlyozza és kiemeli az épületet a környező lakóépületek közül.” – olvasható az anyagválasztás kapcsán az EQUITONE háziversenyén megosztott I. díjat kapott Krizsán András DLA, a MODUM Építésziroda Kft. tervezőjének műleírásában.

 

Múzeum friss köntösben

A Dr. Kondor Tamás, Dr. Fogas Renáta és Dr. Gyergyák Ákos építészcsapat által tervezett Nicolas Schöffer Múzeum épületének anyagválasztásánál az üvegre, a fémre és a szálcement burkolatra esett a választás. Cél volt egyidőben megmutatni a kontrasztot a művész szülőházának történeti, vakolt architektúrája és a kortárs bővítmény között, amely az alkotó munkásságának frissességét, interakciókban való gazdagságát is szimbolizálja. „A felnyíló zárt homlokzat egyik legszebb megoldási lehetőségét a szálcement burkolat biztosította, amely nem csak könnyű, de tömör matt felületének köszönhetően kortárs jellege mellett is szervesen illeszkedik a környék tömör falas építményeinek rendjéhez.” – áll az EQUITONE építészeknek kiírt pályázatán megosztott I. díjat érdemelt tervezőcsapat pályázati anyagában.

„A megvalósult épület szép példa egy meglévő klasszicista lakóépület és egy ízig-vérig mai épület összeépítésére. Az épület fő erénye, hogy egységben tartja a különböző korú épületrészeket és mindezt kevés eszközzel.” – méltatta a nyertes pályaművet Kertész András Tibor, Ybl Miklós és Pro Architectura díjas építész, a zsűri tagja.

 

Piac, mint képzőművészeti alkotás

A tervezett és megvalósult Újpesti Piac és UP Újpesti Rendezvénytér funkciójából adódóan környezetteremtő, építészeti kialakítása és minősége pedig példaértékű, így okkal lett Újpest egyik meghatározó épülete lett. A Firka Építész Stúdió (Bikki István, Bun Zoltán PhD, Dobos Zsolt, Schöff Gergely) tervei által itt vásárcsarnokká válik a hagyományos piac, ami önmagában már egy igazi városi épületet eredményez. „Az épületen használt EQUITONE burkolat különösen a tömör homlokzati felületen kel életre, ahol szellemesen átlós szerkesztésben került az épületre. Szinte képzőművészeti alkotásként viselkedik itt a burkolat.” – mondta a különdíjat érdemelt pályaművet Kertész András Tibor, Ybl Miklós és Pro Architectura díjas építész, a zsűri tagja. A tervezőcsapat az anyagválasztáról elárulta, hogy: „A szálcement helyszínen könnyen formálható volt a speciális geometriára, könnyű súlya nem terhelte feleslegesen a tartószerkezetet, a külső betonhatást a hőszigetelt, átszellőztetett homlokzat követelménye mellett is teljesíteni lehetett.”

 

További információ: www.equitone.com


Létrehozás időpontja: 2019-09-12 16:07:13
Utolsó módosítás időpontja: 2019-09-12 16:09:58
Cimkék: equitone, 2019, homlokzatburkolat; Beküldő: Nagy Ibolya
Megtekintések száma: 225
Rövid link: http://www.mek.hu/index.php?id=45469

buy Instagram followers