KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Az 50. Savaria Urbanisztikai Nyári Egyetem

Ünnepi rendezvény

Elsőként egy ünnepi megemlékezésre került sor a Tudományos Ismeretterjesztő Társaság budapesti híres épületében, a gellérthegyi Uránia Csillagvizsgáló termeiben – a nyári egyetemet megelőző hét csütörtökén, július 13-án. Hámori József, a TIT elnöke köszöntette az egybegyűlteket, majd Piróth Eszter, a TIT igazgatója méltatta a Savaria Urbanisztikai Nyári Egyetemet.

Meggyesi Tamás, a Savaria „örökös elnöke” emlékezett az alapítókra és az ötven év néhány meghatározó személyiségére: dr. Gonda Györgyre, Vas megyei tanácselnökre, Szentléleky Tihamér múzeumigazgatóra, Fazakas Péter megyei főépítészre, Szilágyi István városi főépítészre és Pungor Jánosra, a Vas megyei TIT kiemelkedő vezetőjére. Czettner Ibolya, a Vasi TIT elnöke mutatta be a Savaria helyét, szerepét a megyei TIT életében, majd Körmendy Imre, az egyetem tanácsának jelenlegi elnöke emlékezett a nyári egyetem témáira s annak hatásaira Európában és hazánkban. Az ünnepi rendezvényt – a TIT hagyományaihoz híven – egy értékes előadás tette teljessé: Bárth János néprajztudós, a település-néprajz kiváló művelője a székely hegyi tanyákról tartott izgalmas, élményszerű előadást. Tágítva mindannyiunk látókörét, hisz a köztudatban – még jobbára a szakmai ismeretekben is – a tanya és a tanyarendszer fogalma az Alföldhöz kötődik. Székelyvarság, a Gyimesek, a csíki- és gyergyói-medence településeinek világa vált teljesebbé a hegyi tanyák világának érzékletes, ízes bemutatásával. A rendezvényt egy kiállítás tette teljessé, amely 11 tablón, sok-sok fénykép és egyéb dokumentum segítségével idézte fel az első 49 Savaria nyári egyetemet, annak örömteli, gazdag eseményeit. A megnyitót Wiktora Antal, a Vasi TIT korábbi igazgatója tartotta – értő módon idézve fel a megyei értéktár részét képező nyári egyetem múltját.

Tervező tábor

Hetedik alkalommal került megrendezésre a nyári egyetemhez kapcsolódó tervező tábor. Ebben az évben Szentgotthárd egykori „Kaszagyárának” területével, annak megújításával foglalkoztak az építész, tájépítész és településmérnök hallgatók. A három nap alatt a helyszínnel és a feladattal, no meg a településsel ismerkedtek a részvevők. A tervek őszre készülnek el, s a Magyar Urbanisztikai Társaság székházában kerülnek bemutatásra, majd a város számára átadásra.

2011-ben, első ízben Ongjerth Richárd (abban az évben a Savaria tanácsának elnöke) és Simon Zoltántól származik az ötlet. Eddig Vasvár, Keszthely, Vaskeresztes, Celldömölk, Őriszentpéter és Sárvár fogadta az egyetemistákat, és adott nekik feladatot. A tervező tábor ötletei, tervei több helyen jó alapot szolgáltattak ahhoz, hogy a fejlesztés elinduljon.
 
Körmendy Imre
a Savaria Urbanisztikai Nyári Egyetem elnöke, a társszervező MUT elnöke
 
A beszámoló teljes terjedelmében letölthető:
PDF letöltése

Létrehozás időpontja: 2017-10-16 17:55:57
Utolsó módosítás időpontja: 2017-10-16 18:03:55
Cimkék: savaria, nyári egyetem; Beküldő: Tatai Mária
Megtekintések száma: 2065
Rövid link: http://www.mek.hu/index.php?id=44343

free youtube views
istanbul evden eve nakliyat istanbul nakliyat evden eve nakliyat nakliyat şirketi istanbul evden eve nakliyat evden eve nakliyat nakliyat evden eve nakliyat istanbul evden eve nakliyat eşya depolama istanbul nakliyat evden eve nakliyat