KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Egyenes vonalak nyertes tetőkön 'Sík cserép nagyban és kicsiben'

Mára szinte minden tervezői elképzeléshez találunk a kerámia tetőcserepek választékában megfelelőt: hagyományos épületeken a klasszikus hódfarkú cserepek legkülönbözőbb változatai, míg egy modern vonalvezetésű épületen az egyesen vágású, sima felületű modellek jelennek meg. Mi sem példázza jobban, hogy az építészek is előszeretettel használják a kerámia cserepek különböző változatait, mint hogy a CREATON 2015. évi építész pályázatán több Domino, és a hornyolt cserepek családjába tartozó Róna tetőcseréppel fedett pályamű is a zsűri asztalára került.

Egy budapesti villaépület felújítása és kortárs eszközökkel történt kiegészítése során, Ifj. Benczúr László és Weichinger Miklós alkotta tervezőpáros az épület eredeti értékeinek megőrzésével párhuzamosan használta a DOMINO sajtolt tetőcserép NUANCE palaszürke engóbozott változatát. A hely és az épület okán, ezzel a munkájukkal a pályázat 3. helyezését elnyert tervezők az eredeti formavilág megtartása mellett annak mai anyagokkal történő, a ma építészeti nyelvén való kiegészítésén dolgoztak. Ehhez választották a kortárs épület-felújítások egyik legkedveltebb modelljét, a sík felületű, egyenes vágású DOMINO cserepet.
A CREATON DOMINO sajtolt tetőcserepe az egyik legkedveltebb sík tetőt eredményező anyag, amely formájával egyesek szerint a modern szálcement palák hangulatát, mások szerint a fazsindely kiselemességét idézi.

Érdekesség, hogy a pályázat második helyezettje egy olyan épület-rehabilitáció lett, amelynél a tervezők a nagy méretű DOMINO magyar, hornyolt cserepek családjába tartozó terméket-, a Rónát használták. Ahogy a DOMINO, úgy formaiságát tekintve a tervezők körében a Róna cserép is a szürke és a fekete árnyalatiban a legkedveltebb. Ugyanakkor számos szép példát láttunk már ezek natúrvörös színben történő felhasználásra is, akár csak a CREATON építész pályázatának néhány éves történetében is.

Egyenes vonalak nyertes homlokzaton!
2014-ben például Karlovecz Zoltán építész, a pécsi műemléki környezetben alkalmazta különleges módon a nagy méretű DOMINO terméket, hiszen a foghíjra épített 5 lakásos társasházon homlokzatra átforduló tetőcserép jelenik meg. A tervezés során egyértelmű volt, hogy hálóban rakható tetőcserépre van szükség, hogy ne alakuljon ki téglakötés minta a homlokzaton. A cserepek közül domináns mintázatú nem jöhetett szóba, így esett a választás a síkfelületű DOMINO cserépre, annak is a natúrvörös színű változatára, amely az évek múltával érettebb és marandóan szép, sőt akár egyre szebb felületet eredményez.

 

A régi és az új ötvözése kerámiával
Az aktuális pályázat másik nyertes épületén is a Róna natúrvörös változatát találjuk. Az 1860-as években épült lakóház, amelynek átalakítására Kalmár László és Zsuffa Zsolt kapták a megbízást, Budapest Világörökségi védettségű területén fekszik. A ház maga nem volt védett, a tervezők mégis úgy döntöttek, hogy mivel az épület a Víziváros egy korábbi beépítési módjának megmaradt emléke, az épület egy részét megőrzik. Az átalakítással és hozzáépítéssel 3 szintes társasház jött létre, amelynek földszintjén és tetőterében egy-egy nagy alapterületű, középső szintjén pedig két kisebb lakás kapott helyet. A műemléki környezetbe épült társasház mutatja, hogy a régi és az új egymáshoz illesztése során mennyire helyén való akár a modern formavilágú natúrvörös, RÓNA hornyolt egyenes vágású kerámia tetőcserép alkalmazása is.
www.akcio.creaton.hu
www.creaton.hu


Létrehozás időpontja: 2016-11-08 10:29:32
Utolsó módosítás időpontja: 2016-11-08 10:37:58
Beküldő: Tatai Mária
Megtekintések száma: 4073
Rövid link: http://www.mek.hu/index.php?id=43788

free youtube views
istanbul evden eve nakliyat istanbul nakliyat evden eve nakliyat nakliyat şirketi istanbul evden eve nakliyat evden eve nakliyat nakliyat evden eve nakliyat istanbul evden eve nakliyat eşya depolama istanbul nakliyat evden eve nakliyat