KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Előregyártott falak és födémek - kevesebb élőmunka

Nézze meg, hogyan készül – gyárlátogatás Győrben

Nagy méretű falak, belváros foghíjbeépítés, kiterjedt födémek monolitikus vasbetonból, az idő szorítása és a szakemberhiány – ezek a leggyakoribb indokok, amikor a terveken az előregyártott beton kéregfal és födémelemek jelennek meg.

A gyakran szakemberhiánnyal küzdő építkezéseken kifejezetten előnyt jelent, ha a megszokottnál gyorsabban épülnek a falak, vagy kevesebb ember készít el egy-egy 500 négyzetméteres födémet. Nem csupán a technológiai kihívások gyarapodása az előregyártott vasbeton kéregfalak és panelfödémek ismételt terjedésének oka, de kifejezett előnye a beépítés kevesebb helyszíni élőmunka igénye is.

Nagy méretű, közösségi vagy ipari igényeket kiszolgáló építmények mellett akár családi házaknál is jelentkezhetnek azok a beruházói, tervezői igények és technológiai elvárások (pl. pincefalak vagy tetőtér beépítés esetén), amelyek kielégítésére az előregyártott beton kéregfalak és födémek alkalmazása javasolt. A Leier előregyártott falai és födémelemei ugyanúgy megfelelnek egy magas akusztikai színvonalat kívánó tetőtérbeépítés vasbeton koporsófödéméhez, mint egy sűrű, városias terület foghíjbeépítése gyors kivitelezést igénylő szerkezeteihez.

Tervezési kérdések, gyártáselőkészítés

Ha a tervező azok ismeretében az előregyártott beton kéregfal- vagy panelfödém elemeket megfelelő műszaki megoldásnak ítéli meg, a Leier mérnökei támogatást nyújtanak a technológiában rejlő lehetőségek maximális kihasználása. A tervek alapján a cég által készített gyártmány-terveken már megjelennek a szerelvényezést segítő elemek vagy pl. födémek esetén a tervezett áttörések. Mindezek kulcsfontosságúak az épület használata, de az elemek szállítási- és beépítési gyorsasága, sőt a gazdaságosság tekintetében is.
Például a zártsorú beépítés speciális igényei vagy a logisztikára, tárolásra rendelkezésre álló hely szűkössége, akár a városi forgalom, a szűk utcák adottságai miatt is szükséges lehet a pontos szállítási ütemezés, a gyors rakodás és tárolási, feldolgozási idő legrövidebbre szorítása, amely esetekben az előregyártott betonelemek verhetetlenek.

Előregyártott kéreg- és tömörfalak előnyei

A Leier kéregfal műszaki teljesítménye a foghíjbeépítések speciális körülményei között mutatkoznak meg legjobban. De higgyük, hogy a kéregfal csak nagy építményeknél használható gazdaságosan: családi házak, sorházak, többemeletes házak, ipari, kereskedelmi, mezőgazdasági célú épületek építésénél is előnyöket kínál. Az egyedileg készülő kéregfal nagyméretű, előregyártott vasbeton falpanel, amely kétoldali vasbeton kéregből és az ezeket összekötő hegesztett, térbeli betonacél rácsból, illetve a tervező által megadott mennyiségű falvasalásból áll. A kéregfal lehet hőszigetelés nélküli, belső oldali hőszigeteléssel ellátott, vagy külső oldali hőszigeteléssel ellátott. A két kéreg közötti részt a beépítést követően a statikus tervező által meghatározott minőségű betonnal kitöltik ki a beépítés során, így a fal a betonmag megszilárdulása után válik teljes értékű vasbeton szerkezetté.
Jó példa, hogy a Leier kéregfal koporsófödémként beépítve műszakilag szinte az egyetlen megfelelő megoldás a tetőtérbeépítések hangvédelmére. Ennél a megoldásnál az ellenzsaluzatot igénylő koporsófödémek ferde lemezsíkjait, valamint a térdfalakat az erre a célra tervezett és gyártott elemek alkotják.
A belső oldali hőszigeteléssel ellátott kéregfalban a két kéreg közötti hézagban a külső kéreghez kapcsolódó hőszigetelés található, ami jelentősen javítja a vasbeton anyagú kéregfal hőszigetelő képességet. Ez a megoldás jellemzően a foghíjbeépítésik bütüfalainak építésénél előnyös. A gyártástechnológia lehetővé teszi, hogy igény eseten külső oldali hőszigeteléssel ellátott kéregfalak készüljenek.
A Leier tömörfalak jellemzően a vázas szerkezetű épületek belső falaiként jelennek meg, de felhasználhatók külső térelhatároló, illetve lábazati elemként minden olyan helyen, ahol nincsen az adott falszerkezettel szemben támasztott hőszigetelő igény. A Leier tömörfalaknál nincs helyszíni monolit rész, a falakat száraz kapcsolattal csatlakoztatják.
A teljesítmény nyilatkozattal rendelkező előregyártott Leier betonelemek egyesítik magukban a hagyományos betonanyag kedvező tulajdonságait: az állékonyságot és a mechanikai szilárdságot, a tűzbiztonságot, valamint a kiváló zaj- és rezgés elleni védelmet a XXI. század követelményeinek megfelelő magas technológiai színvonallal.
És ha mindennek előkészítésével élőben is szeretné megismerkedni, regisztráljon a Leier győri előregyártó üzemébe induló gyárlátogatásra!

Gyárlátogatás a Leier győri üzemében

Új trend az építésben:  Előregyártott fal- és födémelemek: tervezés, gyártás, kivitelezés gyakorlati bemutató

MÉK: 1 pont (2018/101)

A Budapestről induló buszos szakmai kiránduláson az építészek és a kivitelezésben dolgozó szakemberek megismerkedhetnek a Leier üreges falak és kéregfödém elemek tervezési kérdéseivel, és a gyártási folyamatba is betekintést nyernek, valamint a gazdaságossági kérdéseket is górcső alá vesszük. A résztvevők a kivitelezés egyes kulcsfontosságú fogásaival a gyakorlatban is találkozhatnak, a bátrabbak pedig a helyszínen ki is próbálhatják azokat.

A busz indulása: 2018. április 24. 8:00 (Déli Pályaudvar)

Regisztráció: http://buildmarketing.hu/gyarlatogatas.html

www.leier.hu

 

Létrehozás időpontja: 2018-04-12 22:19:11
Utolsó módosítás időpontja: 2018-04-18 21:05:33
Beküldő: Tatai Mária
Megtekintések száma: 1367
Rövid link: http://www.mek.hu/index.php?id=44645