KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Építészeti „magasrepülés“ a Seiser-Alm völgybéli állomása Prefával

A 15 percenként induló felvonó télen-nyáron napi mintegy 11 000 vendéget szállít Európa egyik legszebb hegyi táján, a Dolomitokban, amely a világörökség része. Miközben a kis falu hűen mutatja eredeti hegyi falucskához méltó arcát, egy hangsúlyos modern építészeti elemmel gazdagodott: az egész évben forgalmas felvonó PREFA alumínium burkolattal történt felújítása után, lenyűgöző méretei ellenére is harmonikusan simul a tájba.

Komplex turisztikai központ a PREFA burkolat mögött
Az 56 km2 kiterjedésű hegyi fennsíkra induló lift völgybéli végállomása Európa egyik kedvelt kirándulóhelyének kiindulópontja. A kis hegyi faluban, Seis am Schlern-benmegnyitott állomás látványos méretei ellenére remekül illeszkedik a zord hegységek és a kedves alpesi táj látványába.
Hegyi romantika? Távolról sem.
Az épület három szintjén összesen 3455 m2-es völgyállomás SeiserAlm turisztikai központja. Európa legnagyobb, 1600 és 2300 méteres magasságon fekvő fennsíkja kedvelt sí- és kirándulóhely, amely remek túraútvonalakkal télen pedig 60 km sípályával és 23 felvonóval várja a látogatókat. A bázisállomáson így éttermek, sportszer üzletek, síoktató bázisok és mindenféle funkció megtalálható, amelyet a síelők és kirándulók kereshetnek. Sőt egy helyi termékeket árusító bolt is megbújik a komplexum 2000 m2 alumínium homlokzata mögött, amelyet a Dolomitok fenséges látványa vesz körül.

Az „élek és a sarkok” építészete
A tervező, Lukas Burgauner a különböző dőlésszögű PREFA homlokzat szabálytalan szélei és kristályosan csillogó felületei mögé rejtette Seiser-Alm turisztikai szívét. „A hatalmas PREFA alumínium homlokzat a fény változása szerint a nap minden szakában izgalmas, néha hatalmasnak és büszkének látszik, néha szinte láthatatlan.”- mondta Burgauner a tervekről, aki a hegyekben kifejezetten otthon érzi magát.

Feltűnő és észrevétlen
Az FX.12 barna PREFA panelek szabálytalan felületi rajzolata gondoskodik arról, hogy a völgyállomás homlokzata a fény járása szerint egyszer kifejezettenszembetűnő, máskor pedig észrevétlenül simul a környezetébe. A PREFA homlokzat strukturált felülete ugyanis a sziklák erezetét, hasadékait szimbolizálja. A hatást fokozza, hogy a beugrók kültéri födémje a P.10 antracit színű lemezzel, míg a bejárati rész PREFA Sidings lapokkal burkolt.
A környékről származó építész a homlokzat kialakítását ihlető Dolomitok egyedülálló látványát ötvözi, napjainkra jellemző dél-tiroli építészet modernségével.

Egyszerűen minden nagyobb…
A helyi előírásoknak egy ilyen helyszínen soha nem könnyű megfelelni, az elv mégis egyszerű volt: mindent a megszokott módon, de mégis mindent nagyobb méretben. A tervezés programot a funkcionalitás, a modernség, az akadálymentesség és természetesen a környezetbe illeszkedés hatja át. Ami pedig mégis kihívást jelentett, az az összes funkció egy mellé helyezése, egy tető alá hozása.
"A cél az volt, hogy a 90 méter hosszú és 25 méter széles állomás tömbje ne egy kocka legyen, hanem látványos építészeti elem, amely illeszkedik a korábban megépített parkolóhoz és harmonikusan válik a természeti táj részévé."- mondta Burgauner.
A pinceszint a hegy felöli oldalon jórészt a föld alá épült, míg az épület a nyugati irányban a homlokzatba integrált panorámaterasszal, 8 méterrel az utcaszint fölé nyúlik.

Sötétbarna sziklatömbként emelkedő épület
Közvetlenül az épület előtt emelkedik a környék egyik meghatározó természeti látványossága, az épület szín- és látványvilágát ihlető, és így az épülettel állandó kölcsönhatásban álló Santnerspitze.
Az anyagválasztás tudatos volt: a 2000 m2 homlokzat burkolásához felhasznált alumínium felületi kialakítása összetéveszthetetlen megjelenést kölcsönöz az épületnek.
Az építész szerint gyorsan eldőlt, mivel dolgoznak: „A PREFA anyaga nem csak látványában, de funkcionalitásában is megfelelő volt, és hogy időjárás-állósága mellett karbantartást sem igényel további érvek voltak.Az állomás folyamatos működése miatt a kivitelezésre szánt időt nagyon hatékonyan kellett tervezzük.”A panelek előkészítését egy már nagy tapasztalattal rendelkező helyi vállalkozás végezte.

Műszakilag is a „csúcson”
A PREFA FX.12 tető- és homlokzati paneljeinek hosszanti- és keresztirányú korcolása, a gyártástechnológiának köszönhetőfelületi kialakítása, - amely még ilyen nagy felület esetén sem ismétlődik - olyan változatosságot eredményez a homlokzaton, amely kifejezetten jól illeszkedik a táj töredezett hegyvonulatának látványához. Ebben a tervező ésa kivitelezés előkészítését végző Kometal cég képviselői is egyetértettek. A panelek korcolása azonos anyagvastagság esetén még jobb ellenálló-képességet kölcsönöz a kifejezetten csúcsminőségű terméknek.

PREFA FX.12 ALUMÍNIUM LEMEZ
ANYAG: 0,7 mm vastag alumínium, P.10barna színben
MÉRET: 700 x 420 mm és 1400 x 420 mm-es
SÚLY: 2,3 kg/m²
BEVONAT: magas minőségű kétrétegű beégetett lakk,
SZERELÉS: csavarozottvagyszegezett

Továbbiinformáció: www.prefa.hu

 

Létrehozás időpontja: 2017-03-14 14:18:14
Utolsó módosítás időpontja: 2017-03-21 09:08:38
Beküldő: Tatai Mária
Megtekintések száma: 2926
Rövid link: http://www.mek.hu/index.php?id=43969

free youtube views
istanbul evden eve nakliyat istanbul nakliyat evden eve nakliyat nakliyat şirketi istanbul evden eve nakliyat evden eve nakliyat nakliyat evden eve nakliyat istanbul evden eve nakliyat eşya depolama istanbul nakliyat evden eve nakliyat