KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Építészeti „magasrepülés“ a Seiser-Alm völgybéli állomása Prefával

A 15 percenként induló felvonó télen-nyáron napi mintegy 11 000 vendéget szállít Európa egyik legszebb hegyi táján, a Dolomitokban, amely a világörökség része. Miközben a kis falu hűen mutatja eredeti hegyi falucskához méltó arcát, egy hangsúlyos modern építészeti elemmel gazdagodott: az egész évben forgalmas felvonó PREFA alumínium burkolattal történt felújítása után, lenyűgöző méretei ellenére is harmonikusan simul a tájba.

Komplex turisztikai központ a PREFA burkolat mögött
Az 56 km2 kiterjedésű hegyi fennsíkra induló lift völgybéli végállomása Európa egyik kedvelt kirándulóhelyének kiindulópontja. A kis hegyi faluban, Seis am Schlern-benmegnyitott állomás látványos méretei ellenére remekül illeszkedik a zord hegységek és a kedves alpesi táj látványába.
Hegyi romantika? Távolról sem.
Az épület három szintjén összesen 3455 m2-es völgyállomás SeiserAlm turisztikai központja. Európa legnagyobb, 1600 és 2300 méteres magasságon fekvő fennsíkja kedvelt sí- és kirándulóhely, amely remek túraútvonalakkal télen pedig 60 km sípályával és 23 felvonóval várja a látogatókat. A bázisállomáson így éttermek, sportszer üzletek, síoktató bázisok és mindenféle funkció megtalálható, amelyet a síelők és kirándulók kereshetnek. Sőt egy helyi termékeket árusító bolt is megbújik a komplexum 2000 m2 alumínium homlokzata mögött, amelyet a Dolomitok fenséges látványa vesz körül.

Az „élek és a sarkok” építészete
A tervező, Lukas Burgauner a különböző dőlésszögű PREFA homlokzat szabálytalan szélei és kristályosan csillogó felületei mögé rejtette Seiser-Alm turisztikai szívét. „A hatalmas PREFA alumínium homlokzat a fény változása szerint a nap minden szakában izgalmas, néha hatalmasnak és büszkének látszik, néha szinte láthatatlan.”- mondta Burgauner a tervekről, aki a hegyekben kifejezetten otthon érzi magát.

Feltűnő és észrevétlen
Az FX.12 barna PREFA panelek szabálytalan felületi rajzolata gondoskodik arról, hogy a völgyállomás homlokzata a fény járása szerint egyszer kifejezettenszembetűnő, máskor pedig észrevétlenül simul a környezetébe. A PREFA homlokzat strukturált felülete ugyanis a sziklák erezetét, hasadékait szimbolizálja. A hatást fokozza, hogy a beugrók kültéri födémje a P.10 antracit színű lemezzel, míg a bejárati rész PREFA Sidings lapokkal burkolt.
A környékről származó építész a homlokzat kialakítását ihlető Dolomitok egyedülálló látványát ötvözi, napjainkra jellemző dél-tiroli építészet modernségével.

Egyszerűen minden nagyobb…
A helyi előírásoknak egy ilyen helyszínen soha nem könnyű megfelelni, az elv mégis egyszerű volt: mindent a megszokott módon, de mégis mindent nagyobb méretben. A tervezés programot a funkcionalitás, a modernség, az akadálymentesség és természetesen a környezetbe illeszkedés hatja át. Ami pedig mégis kihívást jelentett, az az összes funkció egy mellé helyezése, egy tető alá hozása.
"A cél az volt, hogy a 90 méter hosszú és 25 méter széles állomás tömbje ne egy kocka legyen, hanem látványos építészeti elem, amely illeszkedik a korábban megépített parkolóhoz és harmonikusan válik a természeti táj részévé."- mondta Burgauner.
A pinceszint a hegy felöli oldalon jórészt a föld alá épült, míg az épület a nyugati irányban a homlokzatba integrált panorámaterasszal, 8 méterrel az utcaszint fölé nyúlik.

Sötétbarna sziklatömbként emelkedő épület
Közvetlenül az épület előtt emelkedik a környék egyik meghatározó természeti látványossága, az épület szín- és látványvilágát ihlető, és így az épülettel állandó kölcsönhatásban álló Santnerspitze.
Az anyagválasztás tudatos volt: a 2000 m2 homlokzat burkolásához felhasznált alumínium felületi kialakítása összetéveszthetetlen megjelenést kölcsönöz az épületnek.
Az építész szerint gyorsan eldőlt, mivel dolgoznak: „A PREFA anyaga nem csak látványában, de funkcionalitásában is megfelelő volt, és hogy időjárás-állósága mellett karbantartást sem igényel további érvek voltak.Az állomás folyamatos működése miatt a kivitelezésre szánt időt nagyon hatékonyan kellett tervezzük.”A panelek előkészítését egy már nagy tapasztalattal rendelkező helyi vállalkozás végezte.

Műszakilag is a „csúcson”
A PREFA FX.12 tető- és homlokzati paneljeinek hosszanti- és keresztirányú korcolása, a gyártástechnológiának köszönhetőfelületi kialakítása, - amely még ilyen nagy felület esetén sem ismétlődik - olyan változatosságot eredményez a homlokzaton, amely kifejezetten jól illeszkedik a táj töredezett hegyvonulatának látványához. Ebben a tervező ésa kivitelezés előkészítését végző Kometal cég képviselői is egyetértettek. A panelek korcolása azonos anyagvastagság esetén még jobb ellenálló-képességet kölcsönöz a kifejezetten csúcsminőségű terméknek.

PREFA FX.12 ALUMÍNIUM LEMEZ
ANYAG: 0,7 mm vastag alumínium, P.10barna színben
MÉRET: 700 x 420 mm és 1400 x 420 mm-es
SÚLY: 2,3 kg/m²
BEVONAT: magas minőségű kétrétegű beégetett lakk,
SZERELÉS: csavarozottvagyszegezett

Továbbiinformáció: www.prefa.hu

 

Létrehozás időpontja: 2017-03-14 14:18:14
Utolsó módosítás időpontja: 2017-03-21 09:08:38
Beküldő: Tatai Mária
Megtekintések száma: 2499
Rövid link: http://www.mek.hu/index.php?id=43969