KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Homlokzat az izzó nap fényében - A kicsihez még nagyobb fantázia kell

A Felső-Ausztriában található St. Valentin ipartelepén fekvő aprócska dohánybolt tökéletesen megmutatja, hogy nem a beruházás hatalmas mérete, tehát a feladat nagysága lehet az egyetlen, ami kreativitásra biztathatja az építészt. Miért ne lehetne egy a funkciójában egyszerű épületet szokatlan designnal, bátran újraértelmezni? Például a Poppe Prehal Architects is pontosan ezt tette a következő épületnél!

Nem tudni, hogy az építészek egy cigarettaszünetben, a felszálló füstben látták meg a kettő, középen összekötött meredek és keskeny tetős megoldást vagy sem. Az viszont biztos, hogy akár milyen kicsi a feketés vörös PREFA alumínium burkolattal borított, szokatlan formájú épület, de izgalmas kihívást kínált.

A végeredményt látva az talán nem is kérdés, hogy a megrendelő, az építész, a kivitelező és a gyártó is azonos nyelvet beszél. A Prefalz termék megbízó és az építész közös és meglehetősen gyors döntése volt. Az építész véleménye szerint a termék mintegy bőrként feszül a homlokzatra és a tetőre a hajtási élek látványának köszönhetően. Poppe döntését a termék előnyeivel indokolta: rugalmas, könnyű és robosztus, karbantartást nem igénylő alumínium elemek.

Parázslik a nap fényében, mint az égő cigaretta

Amennyire kicsi az épület, olyan nagyon kavarta fel a helyi közvéleményt. Poppe szerint hol így, hol úgy, de mindenesetre heteken át beszéltek a helyi dohánybolt új helyszínre költözéséről, amely jelentős mennyiségű ingyen reklámot biztosított az épületnek. A tervezéskor adott volt a berendezett, eredeti trafik alaprajzzal, és a kifejezetten szokatlan 7 méteres belmagassággal, illetve a tető alatt nyitott terekkel. Izgalmas belső fényhatást keltenek az egyik épülettömb két oldalán helyet kapott nagy üvegfelületek, így a tiszta, modern boltstruktúra visszafogott és funkcionális.

Az építész szerint több oka is volt a két meredek tetővel ellátott tömb ötletének. Részben a helyi építési hagyományt követték, természetesen kicsit újraértelmezve. Másrészről az épület két blokkja lehetővé teszi a tárolói és vevői funkciók praktikus elválasztását.

A szakember, aki maga is szeret új területeket meghódítani a legkülönbözőbb anyagok használatával, jelen esetben a PREFA alumínium homlokzati elemeinek egy speciális, kifejezetten a trafikhoz készült színe mellett döntött. Az elemek sötét vörös színe a trafikban kapható cigaretta sötétvöröses izzását szimbolizálja, amely hatás leginkább a nap fényében érhető tetten a 420 m2-es burkolaton.

Az építész elképzelésének megvalósítása a kivitelezők számára sokszor kihívás, mert a PREFA burkolatokkal tervezők fantáziáját gyakran beindítja az anyag sokrétűsége, de gyakran ez kreatív együtt gondolkodást is eredményez. A St. Valentin-i trafik esetén a helyi bádogos, Stefan Ertl és csapata kifejezetten élvezte a feladatot, amit sokban segített a homogén látványt nyújtó PREFA anyagok kis súlya is: a cég négy szakembere 2 hét alatt burkolta be az épületet az előkorcolt 50-es alumíniumszalagokkal.

www.prefa.hu 


Létrehozás időpontja: 2018-01-09 16:08:12
Utolsó módosítás időpontja: 2018-01-11 21:23:12
Cimkék: prefa; Beküldő: Tatai Mária
Megtekintések száma: 1820
Rövid link: http://www.mek.hu/index.php?id=44484

 
free youtube views
istanbul evden eve nakliyat istanbul nakliyat evden eve nakliyat nakliyat şirketi istanbul evden eve nakliyat evden eve nakliyat nakliyat evden eve nakliyat istanbul evden eve nakliyat eşya depolama istanbul nakliyat evden eve nakliyat