KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Kihirdették az új Duna-híd nemzetközi tervpályázatának eredményét - magyar siker

Az UNStudio és a Buro Happold Engineering tervezőiroda közös terve alapján épülhet meg a Dél-Budát és Csepelt összekötő új híd Budapesten.

A tervpályázatra 17 pályamű érkezett, és az első díjat a rotterdami Erasmus-hidat is megtervező UNStudió és a Buro Happold Engineering alkotta konzorcium terve nyerte el. 

A zsűri értékelése szerint a kétszer három forgalmi sávos, villamosközlekedésre is alkalmas, két pilonos, ferdekábeles híd terve statikailag a legátgondoltabb, esztétikailag kedvező kialakítású, elegáns, karcsú, harmonikus, és városképileg a legkedvezőbb.

"Időnként voltak heves viták, de ez természetes. Amikor valaki egy nagyon karakteres, különleges megoldást javasol, az szükségképpen megosztó. A hármas pályamű kétségkívül jellegzetes, meg is osztotta a komoly emberekből álló zsűrit. A gondolata erős: egygesztusú híd, a hullámzásra, a kacsázó kőre utaló elegáns, könnyed dizájnnal. Nagyon alapos munkát végeztünk a két nap alatt, kellően mélyek voltak a viták, ám egyáltalán nem személyeskedőek. Elmentünk a falig, de nem léptük át egy határt. A zsűri jó szájízzel zárta le a munkát, a döntést meghozta és bátran, jó lelkiismerettel, büszkén vállalja azt." - nyilatkozta Dr. Fürjes Balázs kormánybiztos a tervpályázatról.

"Gyönyörű híd lesz, nagyon színvonalas, urbanisztikailag is alaposan végiggondolt pályaművet adtak be a tervezők. Jó hír, hogy villamos is lehet rajta." - említi Vitézy Dávid, aki a zsűri mellett működő közlekedési-urbanisztikai szakértői munkacsoport vezetője volt.

A tervezett Új Duna-híd szükségességét a '80-as évek óta szakmai konszenzus övezi, 1994-ben a Fővárosi Közgyűlés elfogadta a híd építéséről szóló döntést, ám pénzhiány miatt ez meghiúsult. Egészen mostanáig. A beruházással nemcsak a helyiek, hanem valamennyi budapesti lakos nyerni fog. Az új híd közelebb lesz a városközponthoz, ezáltal jobban tehermentesítheti a belvárosi hidakat, várhatóan napi 42 ezer autóval. Az új híd révén felgyorsulhat a belvárostól délre eső, eddig alulhasznosított, rozsda-zónának számító egykori ipari területek fejlődése, lendületet kaphat a városfejlesztés.

I. díj:

  • UNStudio és Buro Happold Engineering konzorcium

megosztott II. díj:

  • Zaha Hadid Architects, Leonhardt, Andra und Partner, Werner Consult és Smoltzcyk & Partner,
  • Lavigne & Chéron Architectes, Bureau d'Etude Greisch, Közlekedés Consulting Engineers, Geovil konzorcium.

Megvétel:

  • A.D.U. Építész Iroda Kft. - Pont-TERV Zrt.

A pályázat két építész tervező szerzője dr. Gajdos István és Gajdos Gergő Márk.

Építész munkatárs: Dóczi András

  • Knight Architects, Ove Arup & Partners,
  • SpeciálTerv, Pipenbaher Inzenirji, Bright Field Studios alkotta konzorcium,

A magyar résztvevőknek gratulálunk!


Létrehozás időpontja: 2018-04-24 17:13:43
Utolsó módosítás időpontja: 2018-04-24 17:16:40
Cimkék: új Duna-híd; Beküldő: Ulrich Tamás
Megtekintések száma: 2707
Rövid link: http://www.mek.hu/index.php?id=44682

free youtube views
istanbul evden eve nakliyat istanbul nakliyat evden eve nakliyat nakliyat şirketi istanbul evden eve nakliyat evden eve nakliyat nakliyat evden eve nakliyat istanbul evden eve nakliyat eşya depolama istanbul nakliyat evden eve nakliyat