KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Más kamarák tagjairól döntött az Iparkamara

A Magyar Szakmai Kamarák Szövetsége (MSZKSZ) tiltakozik a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (Iparkamara) küldöttgyűlésén elfogadott vitaanyag ellen, amely egyebek mellett a kötelező iparkamarai tagság bevezetését tartalmazza.

A közel 300 ezer tagot tömörítő MSZKSZ határozottan ellenzi az Iparkamara küldöttgyűlésén felmerült javaslatot, amellyel be kíván avatkozni más szakmai kamarák, köztestületek, vállalkozások belügyébe, azokat a kormányzati törekvésekkel ellentétesen fölösleges adminisztrációs terhekkel kívánja sújtani.

Az MSZKSZ véleménye szerint az 5000 Ft-os iparkamarai hozzájárulási díj (amelyből 2012-ben a 45%-os fizetési hajlandóság ellenére is 2,5 milliárd Ft bevétele származott az Iparkamarának) a továbbiakban indokolatlanná vált, mivel az Iparkamara jogosult lett a Cégbírósági nyilvántartásból adatok lekérésére.
2014. június 10-én az MSZKSZ kibővített elnökségi ülésén a szakmai kamarák elnökei hangsúlyozták, hogy az ágazatról valós képet az egyes kamarák tudnak csak szolgáltatni. Mivel a szakmai kamarák jelenleg is ellátják az „iparkamarai feladatokat”, így szükségtelennek tartják mind az iparkamara, mind pedig a tagjaik további terhelését.

Az MSZKSZ ragaszkodik ahhoz, hogy a tervezett módosítás során a törvény hatálya alól az Agrárkamaráéhoz hasonlóan a szakmai kamarák tagjai és nyilvántartottjai is kikerüljenek. A szakmai kamarák törvényi felhatalmazás alapján több éve regisztrálnak vállalkozásokat, amelyeknek tevékenysége már eleve kamarai tagsághoz vagy regisztrációhoz kötött.

A kötelező iparkamarai regisztráció kérdését az MSZKSZ a minisztériumokkal, kormányzattal kötendő stratégiai partnerségi megállapodások előkészítéseként folytatott párbeszédek alkalmával is vita tárgyává kívánja tenni.

Magyar Szakmai Kamarák Szövetsége

 


Létrehozás időpontja: 2014-06-12 06:27:27
Utolsó módosítás időpontja: 2014-06-12 06:31:34

Megtekintések száma: 4843
Rövid link: http://www.mek.hu/index.php?id=42056