KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Mértéktartó és képletszerű homlokzatképzés

Képletszerű és magas színvonalú homlokzatképzés,tiszta építészeti szándék. Ezekkel a szavakkal méltatta Patartics Zorán az „EQUITONE: Az anyag természete" - szálcement homlokzatok az építészetben című építész pályázat nyertespályaművét Mészáros Erzsébet, Stiebel Rita és Szepesi János építésztrió munkáját. A 2016. évi pályázat első helyét a Budapest XVIII. kerülete Felnőtt és Gyermek Háziorvosi rendelőjének felújítása nyerte el.

2017 elején tíz épület tervezőit díjazta a pályázat zsűrije, és köztük a legjobbnak azt az épületet találta, amelyet tavaly terv szinten még nem látott annyira kiemelkedőnek, hogy díjjal illesse. Megvalósult formában azonban, egyöntetű volt a döntés, mert a megvalósult orvosi rendelő egyértelműen visszaigazolta a tervekben már korábban is érzékelhető konzekvens gondolkodást ésépítészeti kvalitást. A korábbi épület szerkezete részben elbontásra került, így a „recycling”, az újrahasznosítás csak részben teljesül:a helyszín azonosságában és afunkcióban. Ennek ellenére, vagy talán éppen ezértaz épület egyszerre lett emblematikus és funkcionálisan is logikus, valamint szoborszerű. A mértéktartó díszítés és színhasználat segíti, hogya belső átrium köré szervezett közlekedők és várók világosak, jó hangulatúak legyenek.

„Az épület – terv kategóriában – a tavalyi évben már megfordult ezen a pályázaton, de amint az idén is történt, a zsűri alapvető szándéka a megépült épületek díjazása volt, és erre a pályázatok nagy száma lehetőséget is kínált.” – mondta Patartics Zorán, Ybl Miklós és Pro Architectura díjas építész. A pályázaton a kiírás szerint ugyan nem csak kész épülettel lehet indulni, így a zsűri a terv szinten érkező, ám minőségi épületet ígérő anyagokat konzekvensen különdíjjal jutalmazza.

„Külön dicséretet érdemel a képletszerű homlokzatképzés, a bejárati helyek tömegbeli „behorpasztása”, színben is jelölt megkülönböztetése. A tiszta építészeti szándék a homlokzati anyag műszakilag is magas színvonalú alkalmazása révén teljesedik ki.” – méltatta a nyertes pályaművet Patartics Zorán, az ünnepélyes díjátadón.

A tervezőknek teljesen újra kellett gondolniuk az épületet, hiszen a meglévő háziorvosi rendelő semmilyen mai műszaki követelménynek nem felelt meg. A földszint teljeselbontása után a pince lett az épület körvonala. A homlokzatra mindenképpen táblás burkolati elemet képzeltek, mertszerették volna megtartani a két bejárat szoborszerű tömegét. Ezért esett a választásuk az EQUITONE szálcement homlokzati lapokra. „A modern design és természethű választék mellett fontos érv volt, hogy lehetőség van az anyag ragasztásos rögzítésére, illetve hogy a lapok tartósan ellenállnak az elemi erőkkel szemben.” – indokolta anyagválasztását Mészáros Erzsébet, a nyertes építésztrió tagja.

Aszámos árnyalatban elérhető, anyagában színezettszálcementEQUITONE panelek szinte bármilyen építészeti koncepció megvalósításához alkalmazhatóak, használatukkaltartós és modern, tetszetős homlokzat képezhető. Az EQUITONE különböző változatai közül a [natura] kedveltségét az adja, hogy a panelek diszkréten mutatják az anyag nyers, belső textúráját. A lapok nagy panelméretben állnak rendelkezésre, és tetszés szerint, akár a helyszínen,akár a gyárbana megfelelőformájúra ésméretűre alakíthatóak. A budapesti nyertes épület felújításához az építészek az EQUITONE [natura] PRO N891, N154, N161, N411, N662, N252 színeket választották. A [natura] PRO változat anti-graffiti védelemmel is rendelkezikaz eredeti színárnyalatok megtartása mellett.

További információ: www.equitone.hu


Létrehozás időpontja: 2017-04-24 13:32:49
Utolsó módosítás időpontja: 2017-04-26 23:05:03
Cimkék: EQUITONE; Beküldő: Tatai Mária
Megtekintések száma: 3736
Rövid link: http://www.mek.hu/index.php?id=44033