KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Polis Budapest A Városi Közterek Európai Díjának 7 tanulsága - Sajtóközlemény

Budapest, 2018. március 13. – A Kortárs Építészeti Központ a Barcelonai Kortárs Kulturális Központ felkérésére a „Polis. A Városi Közterületek Európai Díjának 7 tanulsága” című utazó kiállításnak ad teret 2018. március 13. és 27. között. A tárlat a díj történetének elmúlt 9 évéből válogatva 28 olyan projekteket mutat be, amelyek működő megoldást kínálnak Európa városi és társadalmi szerkezetét fenyegető problémákra.

A Városi Közterek Európai Díját a Barcelonai Kortárs Kulturális Központ (Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, CCCB) azzal a céllal alapította, bemutassa azokat az európai köztérfejlesztéseket, amelyek megoldást kínálnak az európai városok jelenlegi kihívásaira. Számos európai példa bizonyítja, hogy lehetséges olyan közterek létrehozása, amelyek mindenki számára élhetőek és befogadóak. A díj a városok e demokratikus koncepciójának erősítésére tett törekvéseket és jó példákat ismeri el és teszi világszerte ismertté.

A világ több pontján is bemutatott kiállítás (Mexikóváros, London) olyan munkákat helyez fókuszba, melyek egy-egy sikeres projekt kapcsán megoldást kínáltak az európai városokat érintő égető problémákra. A kiállításon a 28 kiválasztott alkotás 7 tanulságot közvetítő téma köré csoportosul: emlékezet, mobilitás, vegyes hasznosítás, vízpartok, peremvidékek, cserekereskedelm és demokrácia. Mindegyik téma a várost átszövő társadalmi és politikai dimenzióikra hívja fel a figyelmet.

A kiállított projektek között olyan díjnyertes munkák lelhetők fel mint a Szczecinben felépült Párbeszéd Központ, mely a kortárs lengyel építészet ifjú titánja, a KWK Promes iroda munkája, a Superkilen nevű közösségi tér, mely Koppenhága egyik legtö̈bb bevándorló által lakott kerületének közepén sport-és piknik lehetőséget biztosító parkokkal ösztönzi a lakókat közösségi életre (tervezők: BIG, Topotek1, Superflex) vagy a marseille-i nagy múltú kikötő felújítása, mely a városlakók érdekeit előtérbe helyezve jött létre (Michel Desvigne Paysagiste MDP, Foster + Partners, Tangram, INGEROP, AIK).

A kiállítást Judit Carrera, a Barcelonai Kortárs Kulturális Központ programigazgatója és Kádár Bálint, a Kortárs Építészeti Központ elnöke nyitja meg. A megnyitón levetítik a Valyo, város és a folyó "Szabihíd – A szabadság hídja" című filmjét, amely az elmúlt évek legjobb budapesti köztéri kezdeményezéséről, a Szabihíd projektről szól.

A kiállítást a Nemzeti Kulturális Alap Építőművészeti Kollégiuma, az Embajada de España en Hungría, a Budapesti Cervantes Intézet és a Barcelonai Kortárs Kulturális Központ és a MEVA Zsalurendszerek Zrt. támogatta.

További információk

A Kortárs Építészeti Központ

A KÉK – Kortárs Építészeti Központ független szakmai szervezet, amely az építészet oktatását, megismerését és fejlesztését kívánja előremozdítani a lehető legszélesebb szakmai és szakmán kívüli környezetben. A KÉK célja, hogy megteremtse a városról való közös gondolkodás és vita nyílt fórumát, és a széleskörű nyilvánosság számára is hozzáférhetővé tegye az építészet, városfejlesztés kortárs kérdéseit.

Az eseményhez kapcsolódó képanyag az alábbi linken érhető el

http://publicspace.org/app/webroot/files/DOSSIER%20POLIS%202016%20ENG%20XII%202016.pdf 


Létrehozás időpontja: 2018-03-13 22:29:36
Utolsó módosítás időpontja: 2018-03-13 22:32:03
Beküldő: Tatai Mária
Megtekintések száma: 950
Rövid link: http://www.mek.hu/index.php?id=44602