KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Természetes anyagok, új funkciók

Debrecen belvárosában, az egykori szakszervezeti székház részbeni visszabontásával és „újraértelmezésével” létrejött épület friss, lendületes megjelenésével és a homlokzatra került fehér EQUITONE szálcement lapokkal a város üde színfoltja lett. A Péterfia Corner megújult épülete a Nagytemplomtól csupán néhány 100 méterre a nézelődő tekintetét könnyedén magára irányítja elegáns megjelenésével.

„Új arcot adni egy épületnek, mindig nagy kihívás, de különösen, ha városközpontban, zártsorú beépítésről van szó. A cél az volt, hogy racionális, tiszta alaprajzi kialakítás mellett, környezetébe illeszkedő, mégis egyedi, modern, dinamikus épületet hozzunk létre.” – mesélte az épületről Bordás Péter, építész, a BORD Építész Stúdió Kft-t vezetője. A tervezéskor Bordás Péter feladata az volt, hogy modern, magas minőségű lakó- és irodafunkciót alakítson ki a régi székház épületében. Azt a környezettudatos megoldást választották a megbízóval együtt, hogy megtartják a régi lépcső- és liftmagot és az eredeti épület előregyártott, vasbeton pillérvázas szerkezetét. Elbontásra kerülhetett tehát minden, a teherhordó vázon kívül.

Az új épület kényelmes kialakítású lett, megfelel a mai modern ember igényeinek, ahol a különböző funkciók egymástól szeparáltan kaptak helyet. Az alagsorban várja a lakókat a wellness, a szauna, a gőzkabin és a jakuzzi. Az új funkcióhoz szükséges parkoló kialakítása az alagsorban és a földszinten, az udvar felől történt. A földszinten  található a recepció, egy kávézó és az étterem, valamint egy üzlethelyiség, amelyek teljes fronton üvegfallal nyitnak az utca irányába. Az egykori magasföldszintes épület érkezési szintje az utcaszint felett volt, azonban ahogy elbontották a bejáratnál a földszinti födémet, az érkezési szint az utca síkjára kerülhetett. A szükséges szinteltolást az épületen belül oldották meg. A felsőbb szinteken irodák és a lakások kaptak helyet.

 

„A megosztott I. díjat érdemelt épületen az enyhén íves homlokzati felületen izgalmasan szalad végig a random homlokzati struktúra, aminek plasztikáját fokozzák a bebillentett üvegfelületek. Ezeken a felületeken különleges effektek, tükröződések jönnek létre. A random homlokzati szerkesztésből adódik, hogy a tervezők tudatosan vállalják az atektonikus homlokzati rendszert, amelyhez a szerelt homlokzati rendszer nagyszerűen illik. Az építészeti szándék és az anyaghasználat teljes egységben van. A magasságkülönbséget szellemesen két különböző színű homlokzati burkolattal oldja meg a tervező, mivel az épület két különböző magasságú szomszéd épület közé ékelődik. A fehér EQUITONE az alsó zónában, míg a sötét árnyalat az utolsó két szinten jelenik meg.” – méltatta az épületet a díjátadó estjén Kertész András Tibor DLA, Ybl-Miklós és Pro Architectura díjas építész, a CREATON South-East Europe Kft. által kiírt EQUITONE – Az anyag természete építész pályázat zsűri tagja.

Professzionális anyag

„Az utcai homlokzat homogén és anyagszerű megjelenése miatt fehér, szálcement táblás burkolást kapott. A professzionális szerelhetőség lehetősége, a precíz síktartás, az egyszerű karbantarthatóság és a tisztíthatóság okán EQUITONE [tectiva] táblák kerültek beépítésre.” – indokolta az anyagválasztást Bordás Péter.  A főhomlokzatot süllyesztett teraszok tagolják, soronként eltolt ritmusban. A teraszokban megjelenő megtört üvegfelületek tükrözik a környező épületek architektúráját, mint „monitorok”. Ez a koncepció hozza létre a homlokzaton észlelhető jellegzetes hullámzó mozgást. A legfelső két lakószint új ráépítés, amelynek lelépcsőző tömege könnyed átmenetet teremt a különböző magasságú szomszédos épületek között. Ezen két szint nemcsak tömegében, de burkolatában is különbözik, elegáns, sötétszürke, EQUITONE [tectiva] borítást kapott. Az EQUITONE [tectiva] anyagában színezett homlokzatburkoló anyag, amelyet egyedülálló, finom metszésű felület és természetes árnyalat eltérések jellemeznek. A lapok tetszés szerint bármilyen formájúra alakíthatók. Minden panel egyedi, erőteljesen kiemelve a szálcement anyag nyert belső textúráját.

További információ: www.equitone.hu 

 

Létrehozás időpontja: 2018-11-19 18:45:12
Utolsó módosítás időpontja: 2018-11-19 18:53:14
Cimkék: equitone, hírdetés; Beküldő: Tatai Mária
Megtekintések száma: 1110
Rövid link: http://www.mek.hu/index.php?id=44998