KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Tanulmányutat ér a mega cserepekkel készült terv

Ha a szó elhangzik, tetőcserép, elsőre a klasszikus kinézetű, téglavörös színű hódfarkú cseréppel készült tető sziluettje jut eszünkbe. Ha a szépség mellett a gazdasági kérdések is azonos súllyal kerülnek a mérleg másik serpenyőjébe, ami manapság nem ritka, nézzünk szét a Creaton XXI. századi mega méretű tetőcserepei között.

Ezek alkalmazása most nyugat-magyarországi szakmai tanulmányútra váltható.

Tervezés során, annak különböző szakaszában gyakran kerül górcső alá a beruházás megvalósításának költsége. A költség- és energiatakarékos szemlélet már a szerkezettervezés során is meghatározó, hiszen csak így biztosítható a mára elvárt költség- és energiatakarékos üzemeltetés. Bármilyen funkciójú épület esetén, akár nagy egybefüggő felületek, akár tagolt tetők fedésekor már az épület megvalósítása, de a későbbi üzemeltetése során is, komoly gazdasági előnyt kínálnak a mega méretű, sajtolási eljárással készülő kerámia tetőcserepek.
Nem, mintha a hagyományos hódfarkú termékekkel történő fedés drága mulatság lenne, de ezekkel a hightech termékekkel a kevesebb az élőmunka szükséglet, és e cseréptípus átgondolt műszaki tartalma miatt jelentős költségmegtakarítással számolhat a beruházó.
Magyarország tradicionálisan kerámia ország, ahol a szakemberek szívesen használják a téglát és a kerámia tetőcserepet, sokan akár filozófikus elköteleződéssel, de leggyakrabban esztétikai megfontolásból. Mára azonban a csúcstechnológiával készülő, mega méretű kerámia tetőcseréppel készült tető energiatakarékos és gazdaságos, valamint bizonyítottan a legtartósabb tetőmegoldás.
A legnépszerűbb a Creaton sík felületű, szögletes vonalvezetésű és leggyakrabban fekete és szürke színben megjelenő, de a természetes natúr és földszínekben is rendelkezésre álló  Domino tetőcserép. Aki azonban a mozgalmas formavilágot képviselő vagy a hullámos tetőcserepek között keresi a gazdaságos megoldást, az a hét, illetve nyolc különböző színben elérhető Rapido és Balance között válogasson.  Ezekkel a kerámia cserepekkel az ipari formatervezésnek és így a gondos kialakításnak köszönhetően a korábban elképzelhetetlen, akár 7-10o-os, alacsony hajlásszögű tetők is biztonsággal fedhetőek.

Rapido színválaszték


Balance színválasztékAmi a letisztult megjelenés mögött van: modern gyártástechnológia, kimunkált részletek

A fekvő „H” kazettás, szabályozott égetésnek köszönhetően a sajtot cserepek geometriailag tökéletesek. A nagynyomású préseléses technológia eredménye a cserép testtömegének csökkenése mellett felületének pórusmentessége. Utóbbi eredménye az alacsony vízfelvétel, így a cserép a fagy hatásainak jobban ellenáll. Nem mellékes körülmény, hogy a felületi pórusmentesség a cserép elszennyeződését, idő előtti öregedését is megakadályozza.


A hosszú távú tartósságról persze alapvetően maga a termék alapanyaga és a szigorú minőségbiztosítási elvek mentén zajló és folyamatosan ellenőrzött gyártási technológia gondoskodik. A karcsú, mégis nagy törőszilárdságú kerámia tetőcserepek akár natúr változatára is 50 év a gyártó által írásban vállalt garancia, míg hasznos élettartamuk akár 100 év is lehet.
A hosszú élettartam és tartós szépség a Creaton kerámia tetőcserepek esetén nem csak ígéret, hanem számos megvalósult tető bizonyítja. Mindezt a termék felületébe beleégő, annak részévé váló természetes anyag, az engób csak tovább fokozza. A kemény engób felület tovább mérsékeli a vízfelvevő képességet és javítja a felület öntisztulását, így egyúttal szép színhatást eredményez.
 


Az ipari formatervezett cserepek gazdasági előnyének két oka

A mega méretű kerámia tetőcserepek már csak méretük miatt is gazdaságos és gyors munkát tesznek lehetővé. A kevesebb, mint 9 db/m² anyagigényű Balance és Rapido modellekkel verhetetlenül gyors a tetőfedés.
A fedés során az átfedéseknél az anyagkettőzés a nagy méret miatt kevesebb, így a héjazat önsúlya is jelentősen mérsékelhető. Napjaink szállítási költségei mellett nem elhanyagolható, hogy egységnyi felületre lényegesen kisebb tömegű anyagot kell mozgatni, így a környezetvédelmi elvárások is jobban teljesíthetőek.
Összegezve elmondható, hogy egy átlagos méretű sátortető esetén akár egy fél személygépkocsi súlyával könnyebb a tetőre kerülő cserepek összsúlya, mint egy hasonló anyagigényű kiselemes tetőcserépé, így nem csak a fedés, de a szállítás is gazdaságosabb, amely forintban is könnyedén kifejezhető előnyt nyújt a beruházónak. A szükséges, szintén takarékosabb kialakítású ácsszerkezethez kevesebb faanyag is szükséges.Kevesebb vágás, szép és vízbiztos tetőszegélyezés, hófogás, az alszerkezet vizesedését akadályozó átszellőzés, vagy a tető legérzékenyebb pontja a tetőáttörések kialakítása – ezek azok a műszaki kérdések, amelyek a minden cseréptípushoz rendelkezésre álló kiegészítő elemekkel műszakilag korrekten megoldhatóak. A kiegészítők alkalmazása ugyanakkor nem csak a tetőfedő munkáját könnyíti, de a tetőt széppé, és hosszú távon tartóssá, így végső soron gazdaságossá is teszi. További információ a szakmai tanulmányúton való részvételről www.creatonteto.hu, a mega méretű cserepekről www.akcio.creaton.hu.

A Creaton építészeknek szóló kirándulásához a kamarai pont:
MÉK: 1,5 pont (2014/45)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Létrehozás időpontja: 2014-03-07 06:37:43
Utolsó módosítás időpontja: 2014-04-02 02:57:22

Megtekintések száma: 5933
Rövid link: http://www.mek.hu/index.php?id=41772

free youtube views
istanbul evden eve nakliyat istanbul nakliyat evden eve nakliyat nakliyat şirketi istanbul evden eve nakliyat evden eve nakliyat nakliyat evden eve nakliyat istanbul evden eve nakliyat eşya depolama istanbul nakliyat evden eve nakliyat