KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Tanulmányutat ér a mega cserepekkel készült terv

Ha a szó elhangzik, tetőcserép, elsőre a klasszikus kinézetű, téglavörös színű hódfarkú cseréppel készült tető sziluettje jut eszünkbe. Ha a szépség mellett a gazdasági kérdések is azonos súllyal kerülnek a mérleg másik serpenyőjébe, ami manapság nem ritka, nézzünk szét a Creaton XXI. századi mega méretű tetőcserepei között.

Ezek alkalmazása most nyugat-magyarországi szakmai tanulmányútra váltható.

Tervezés során, annak különböző szakaszában gyakran kerül górcső alá a beruházás megvalósításának költsége. A költség- és energiatakarékos szemlélet már a szerkezettervezés során is meghatározó, hiszen csak így biztosítható a mára elvárt költség- és energiatakarékos üzemeltetés. Bármilyen funkciójú épület esetén, akár nagy egybefüggő felületek, akár tagolt tetők fedésekor már az épület megvalósítása, de a későbbi üzemeltetése során is, komoly gazdasági előnyt kínálnak a mega méretű, sajtolási eljárással készülő kerámia tetőcserepek.
Nem, mintha a hagyományos hódfarkú termékekkel történő fedés drága mulatság lenne, de ezekkel a hightech termékekkel a kevesebb az élőmunka szükséglet, és e cseréptípus átgondolt műszaki tartalma miatt jelentős költségmegtakarítással számolhat a beruházó.
Magyarország tradicionálisan kerámia ország, ahol a szakemberek szívesen használják a téglát és a kerámia tetőcserepet, sokan akár filozófikus elköteleződéssel, de leggyakrabban esztétikai megfontolásból. Mára azonban a csúcstechnológiával készülő, mega méretű kerámia tetőcseréppel készült tető energiatakarékos és gazdaságos, valamint bizonyítottan a legtartósabb tetőmegoldás.
A legnépszerűbb a Creaton sík felületű, szögletes vonalvezetésű és leggyakrabban fekete és szürke színben megjelenő, de a természetes natúr és földszínekben is rendelkezésre álló  Domino tetőcserép. Aki azonban a mozgalmas formavilágot képviselő vagy a hullámos tetőcserepek között keresi a gazdaságos megoldást, az a hét, illetve nyolc különböző színben elérhető Rapido és Balance között válogasson.  Ezekkel a kerámia cserepekkel az ipari formatervezésnek és így a gondos kialakításnak köszönhetően a korábban elképzelhetetlen, akár 7-10o-os, alacsony hajlásszögű tetők is biztonsággal fedhetőek.

Rapido színválaszték


Balance színválasztékAmi a letisztult megjelenés mögött van: modern gyártástechnológia, kimunkált részletek

A fekvő „H” kazettás, szabályozott égetésnek köszönhetően a sajtot cserepek geometriailag tökéletesek. A nagynyomású préseléses technológia eredménye a cserép testtömegének csökkenése mellett felületének pórusmentessége. Utóbbi eredménye az alacsony vízfelvétel, így a cserép a fagy hatásainak jobban ellenáll. Nem mellékes körülmény, hogy a felületi pórusmentesség a cserép elszennyeződését, idő előtti öregedését is megakadályozza.


A hosszú távú tartósságról persze alapvetően maga a termék alapanyaga és a szigorú minőségbiztosítási elvek mentén zajló és folyamatosan ellenőrzött gyártási technológia gondoskodik. A karcsú, mégis nagy törőszilárdságú kerámia tetőcserepek akár natúr változatára is 50 év a gyártó által írásban vállalt garancia, míg hasznos élettartamuk akár 100 év is lehet.
A hosszú élettartam és tartós szépség a Creaton kerámia tetőcserepek esetén nem csak ígéret, hanem számos megvalósult tető bizonyítja. Mindezt a termék felületébe beleégő, annak részévé váló természetes anyag, az engób csak tovább fokozza. A kemény engób felület tovább mérsékeli a vízfelvevő képességet és javítja a felület öntisztulását, így egyúttal szép színhatást eredményez.
 


Az ipari formatervezett cserepek gazdasági előnyének két oka

A mega méretű kerámia tetőcserepek már csak méretük miatt is gazdaságos és gyors munkát tesznek lehetővé. A kevesebb, mint 9 db/m² anyagigényű Balance és Rapido modellekkel verhetetlenül gyors a tetőfedés.
A fedés során az átfedéseknél az anyagkettőzés a nagy méret miatt kevesebb, így a héjazat önsúlya is jelentősen mérsékelhető. Napjaink szállítási költségei mellett nem elhanyagolható, hogy egységnyi felületre lényegesen kisebb tömegű anyagot kell mozgatni, így a környezetvédelmi elvárások is jobban teljesíthetőek.
Összegezve elmondható, hogy egy átlagos méretű sátortető esetén akár egy fél személygépkocsi súlyával könnyebb a tetőre kerülő cserepek összsúlya, mint egy hasonló anyagigényű kiselemes tetőcserépé, így nem csak a fedés, de a szállítás is gazdaságosabb, amely forintban is könnyedén kifejezhető előnyt nyújt a beruházónak. A szükséges, szintén takarékosabb kialakítású ácsszerkezethez kevesebb faanyag is szükséges.Kevesebb vágás, szép és vízbiztos tetőszegélyezés, hófogás, az alszerkezet vizesedését akadályozó átszellőzés, vagy a tető legérzékenyebb pontja a tetőáttörések kialakítása – ezek azok a műszaki kérdések, amelyek a minden cseréptípushoz rendelkezésre álló kiegészítő elemekkel műszakilag korrekten megoldhatóak. A kiegészítők alkalmazása ugyanakkor nem csak a tetőfedő munkáját könnyíti, de a tetőt széppé, és hosszú távon tartóssá, így végső soron gazdaságossá is teszi. További információ a szakmai tanulmányúton való részvételről www.creatonteto.hu, a mega méretű cserepekről www.akcio.creaton.hu.

A Creaton építészeknek szóló kirándulásához a kamarai pont:
MÉK: 1,5 pont (2014/45)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Létrehozás időpontja: 2014-03-07 06:37:43
Utolsó módosítás időpontja: 2014-04-02 02:57:22

Megtekintések száma: 6399
Rövid link: http://www.mek.hu/index.php?id=41772

istanbul escort