KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Tájékoztató a 2013. évi tervpályázatokról

5 db országos tervpályázat folyt le sikeresen:

ötletpályázat

  • Budapest, XIV., Múzeumi negyed
  • Sopron Zsinagóga hasznosítása

országos nyílt pályázat

  • Debrecen, Intermodális Közösségi Közlekedési Központ
  • Budapest, MNSK Velodrom 

kétfordulós meghívásos pályázat

  • Őrmező, Intermodális Közlekedési csomópont (2012-ben indult)

 

2 db ötletek gyűjtésére irányuló pályázat folyt le, melyek – észrevételeink, segítő szándékunk ellenére - egyedi rend szerint bonyolódtak
  • MMA turisztika
  • Milánó világkiállítási pavilon


5 db tervpályázattal kapcsolatban történtek egyeztetések, levelezések, melyeket a kiíró visszavont, vagy az előkészítés megszakadt (Budapest XIII. Dagály Fürdő, MVH épület, Mikszáth tér, Érd óvoda, Badacsonytomaj Balaton-kapuja)

2 db diákoknak meghirdetett tervpályázatot véleményeztünk (Kingspan, Budapest Római part)

Statisztikai adatok az elmúlt évek pályázatairól:
2005.    Budapest:    26        Vidék:    41        Összesen:   67
2006.     Budapest:    13        Vidék:    33         Összesen:   46
2007.     Budapest:      9        Vidék:    14         Összesen:   23
2008.     Budapest:      8        Vidék:    12         Összesen:   20
2009.     Budapest:      5        Vidék:      9         Összesen:   14
2010.     Budapest:      4        Vidék:      1         Összesen:     5
2011.    Budapest      4        Vidék:    2         Összesen:     6
2012.   Budapest      8        Vidék:    2         Összesen:   10
2013.     Budapest:      3        Vidék:      4         Összesen:     7

A tervpályázatok száma továbbra is nagyon kevés, lényeges változás nem történt. 

A MÉK tervpályázatokhoz általánosan kapcsolódó munkája:

A MÉK Tervpályázati Munkabizottsága kidolgozta a tervpályázatok kezelését, lebonyolítását segítő online rendszert, mely megkönnyíti a pályázatok kiíróinak, és résztvevőinek munkáját. A rendszer lehetőséget ad arra, hogy egy honlapon keresztül letölthető legyen a pályázati kiírás (irat- és tervanyagok), a pályázó a rendszer által automatikusan generált kóddal azonosítható, ezzel a pályázat titkossága biztosított. A kérdések és a válaszok az on-line rendszeren keresztül bonyolíthatóak.
A második ütemben lehetővé szeretnénk tenni a pályázati tervek elektronikus feltölthetőségét, ez az ütem tesztelés alatt áll. A tervek kinyomtatás nélkül történő bírálatához szükséges minimális technikai hátteret meghatároztuk.

Az építészeti tervezés minimum díját meghatározó rendelethez kapcsolódva felülvizsgáltuk a tervpályázatok díjazását. Tanulmányoztuk az osztrák tervpályázati rendszert, melynek jogi alapja az osztrák kamara által kiadott tervpályázati szabvány (Wettbewerbsstandard Architektur 2010). Ezt, mint előképet felhasználva elkészült egy tervpályázati díjszabás tervezet, melyben a díjazásra fordítandó összeg a tervpályázat jellegétől, méretétől és a Kiíró által bekért munkarészektől függ. Mivel a minimum díj rendelet egy kormányhatározattal lekerült a napirendről, a tervpályázati díjszabás egyelőre kamarai ajánlás marad.

2012. év elejétől van érvényben a tervpályázatokat szabályozó új 305/2011. (XII.23.) Kormányrendelet, mely csak néhány típusú tervpályázat lefolytatását teszi lehetővé. Az ebben szereplő előírások szerinti egyszerű meghívásos tervpályázat lebonyolítására az elmúlt 2 évben még egyáltalán nem került sor. A kiírók bonyolultnak tartják ezt az eljárást, pedig a korábbi – valóban és nem csak nevében – egyszerű eljárásra továbbra is lenne igény.
2013 decemberében kidolgoztunk egy javaslatot a tervpályázati kormányrendelet módosítására, mely lehetővé tenné egyszerű meghívásos és kétfordulós tervpályázat bonyolítását, a különböző tervpályázati fajták egymásra épülését, valamint referencia pályázat lefolytatását.

A Liget Budapest Nemzetközi Építészeti Tervpályázattal kapcsolatos 305/2011. (XII.23.) tervpályázati kormányrendelet módosításának egyeztetésében részt vettünk, véleményünkre, tapasztalatunkra figyeltek. Az ez évi parlamenti választások miatt nagyobb változtatásokra most nem volt lehetőség. A Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban ígéretet kaptunk arra, hogy az EU-s irányelvek változása miatt még ez évben szükséges rendeletmódosításoknál visszatérünk a kamara változtatási javaslataira. 

Budapest, 2014. március 13.

Kalo Emese
MÉK elnökségi tag
 


Létrehozás időpontja: 2014-03-24 16:50:50
Utolsó módosítás időpontja: 2014-03-24 16:51:46

Megtekintések száma: 7734
Rövid link: http://www.mek.hu/index.php?id=41810

free youtube views
istanbul evden eve nakliyat istanbul nakliyat evden eve nakliyat nakliyat şirketi istanbul evden eve nakliyat evden eve nakliyat nakliyat evden eve nakliyat istanbul evden eve nakliyat eşya depolama istanbul nakliyat evden eve nakliyat