Média
MÉK hírek

Kamarai információk elsőéves egyetemistáknak

2024. augusztus 28-án szerdán a Magyar Építész Kamara a BME Építészmérnöki Kar gólyahét programján vett részt és adott tájékoztatást a kamaráról, a szakmagyakorlásról.

MÉK hírek

SzeptemberFeszt - 2024.09.26.

A világ változik, de a SzeptemberFeszt örök!

MÉK hírek

SzeptemberFeszt - 2024.09.26.- MÁR LEHET REGISZTRÁLNI!

Idén is megrendezésre kerül a már-már hagyományos SzeptemberFeszt. Az idei évben 2024.09.26-án csütörtökön várjuk az érdeklődőket az Ötpacsirta utcai Építészek Háza összes termébe. Hasonlóan az előző évekhez, most is érdekes és változatos programmal készülünk, táplálva a testet és a lelket is. Az idei év mottója a „Változás”. Változnak a jogszabályok, változik a Kamara, változunk mindannyian. Ezeket a változásokat igyekszünk körüljárni jogalkotóval, építészekkel, generációkutatóval, fiatalokkal és idősebbekkel.

MÉK hírek

Szakmai hozzájárulási alap 2024 - az első forduló eredménye

A MÉK Elnöksége 16/2024. (04.05.) sz. határozatával döntött a Szakmai hozzájárulási alap 2024 első fordulójában beérkezett kérelmekről.

Az elnökség minden esetben mérlegelte, hogy a szakmai program minél tágabban és átfogóbban szólítsa meg a tagságot és figyelembe vette a területi kamara létszámát és az azzal összefüggő költségvetési lehetőségeit. 

MÉK hírek

Köztestületek Háza

2024. július 2-án kedden a Magyar Művészeti Akadémia épületében megállapodást írt alá a létrehozandó Köztestületek Házával kapcsolatban Lánszki Regő államtitkár, az Építési és Közlekedési Minisztérium képviseletében,  Turi Attila elnök a Magyar Művészeti Akadémia képviseletében, Richly Gábor András főtitkár a Magyar Művészeti Akadémia Titkársága képviseletében, Wagner Ernő elnök a Magyar Mérnöki Kamara képviseletében, Tutervai Mátyás alelnök a Magyar Építész Kamara képviseletében, Eltér István elnök a Budapesti Építész Kamara képviseletében és Szőllősy Gábor elnök a Budapesti és Pest Vármegyei Mérnöki Kamara képviseletében.

MÉK hírek

Elindult a magyar kortárs építészet honlapja

A www.maimagyarepiteszet.hu/www.architecturehungary.hu címen, 2024.06.18. óta próbaüzemben elérhető honlap egyedülálló és hiánypótló vállalkozás: egy helyen gyűjti, mutatja be és teszi kutathatóvá a kortárs magyar építészet kimagasló alkotásainak a válogatását. Az első ütem a 2010 és 2020 közötti időszakot öleli fel, alapja kizárólag a Magyar Építész Kamara 2021-ben kiadott Magyar Építészet 2010-2020 c. könyv.

MÉK hírek

Ügyfélfogadási információk és ügyviteli szünet 2024 nyarán a MÉK-ben

Tisztelt Érdeklődő!

A Magyar Építész Kamara 2024. augusztus 5. (hétfő) és 2024. augusztus 23. (péntek) között ügyviteli szünetet tart!

MÉK hírek

Felhívás kizárólag MV, ME, TÉ jogosultsággal rendelkezők részére

A magyar építészetről szól 2023. évi C. törvény (Méptv.) 24. § (1) bekezdése alapján 2024. október 1. napját követően felelős műszaki vezetői, építési műszaki ellenőri, energetikai tanúsítói tevékenységet is csak az folytathat, aki kamarai tagsággal rendelkezik. A Méptv. 227. § (1) bekezdése úgy fogalmaz, hogy a hatálybalépést követő 90. nap után „– a területi kamara nyilvántartásba vételről szóló döntéséig – korábban nem, de e törvény szerint kamarai tagsághoz kötött tevékenységet csak az folytathat, aki kérte a kamarai nyilvántartásba vételét.”

MÉK hírek

Arch-E munkaértekezlet Budapesten

Az Arch-E Európai Uniós projekt nemzetközi résztvevői 2 napos munkaértekezletüket tartották a MÉK meghívására Budapesten, az Építészek Házában június 6-7-én.

MÉK hírek

Regisztráció a Főépítészi Tagozat alakuló ülésére augusztus 4-ig

Tisztelt Főépítészek!

A Magyar Építész Kamara 2024. szeptember 17-én délután tartja meg a Főépítészi Tagozat alakuló ülését (a pontos helyszín és időpont a későbbiekben kerül közzétételre), amelyen

  • elfogadásra kerül a MÉK Elnöksége által előzetesen jóváhagyott ügyrend, továbbá
  • megválasztásra kerülnek: elnök (1 fő), vezetőségi tagok (3 fő) és póttagok (3 fő), tagfelvételi bizottsági tagok (4 fő), küldöttek (4 fő) és pótküldöttek (2 fő)
MÉK hírek

Főépítészek és a Főépítészi Tagozat

2024. október 1. napjától:
•    kötelező kamarai tagság minden állami és önkormányzati főépítész számára
•    kötelező kérelmezni a főépítészi nyilvántartásba vételt, amely egy közhiteles hatósági nyilvántartás lesz

MÉK hírek

Rövid összefoglaló a május 24-i MÉK Küldöttgyűlésről

Ismét a Kopaszi-gát Öbölház rendezvényközpontja adott helyt a MÉK tavaszi küldöttgyűlésének, amely rendhagyó módon kezdődött: a Magyar Építész Kamara Elnöksége Dér Andrea irodavezetőnek a kamaráért végzett 25 éves kiemelkedő és áldozatos munkája elismerésért Kamarai Érmet adományozott.