KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Megkezdődhet a MOME campus fejlesztése

Az egyetem közössége örömmel tájékoztat mindenkit, hogy a Kormány 1769/2013. (X. 25.) számú határozata értelmében elindulhat a MOME campusának megújítása és annak részeként egy kreatív innovációs és tudáspark megvalósítása. A komplex szakmai és infrastruktúra-fejlesztési program célja, hogy az egyetemet Európa egyik vezető művészeti kutató-fejlesztő műhelyévé és képző centrumává tegye.

A nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánított, hosszú távú fejlesztési program 2013 és 2017 között két ütemben valósulhat meg összesen 10,6 milliárd forint összegben. Ennek keretében a következő két évben egy Műhelyház, egy Műteremház és egy Médiaház épül meg, 2014-2017 között pedig egy kutatóintézetet és tudásközpontot befogadó épület. Ezzel párhuzamosan teljesen megújul a campus több épülete: az Akadémiai épület, a Főépület és a Gondűző-villa. Egyúttal korszerű technológia, új gépek,  eszközök és műhelyberendezések beszerzésére is sor kerül. A fejlesztés kiemelten fontos része az a programalkotási folyamat, ami az új épületeket a 21. századnak megfelelő, nemzetközileg versenyképes tartalommal tölti meg az oktatás, a kutatás, az innováció és inkubáció területén. A projekt eredményeként egy olyan világszínvonalú intézmény jöhet létre, amely mind szakmai, mind infrastrukturális szempontból párbeszédképes a legnevesebb külföldi intézményekkel, és képes lesz a kreatív ipar területén a magyar szellemi értékek és alkotások méltó és hatékony gondozására.

A kormány döntésével a legnagyobb hazai kreatív ipari invesztíció formájában az egyetemi közösség több évtizedes fejlesztési igényeinek aktualizált változatát karolta fel. Ezt az a nyolc éves szakmai munka alapozta meg, amelynek során Kopek Gábor rektori programjának mentén az egyetem a nemzetközi folyamatokhoz illeszkedve nagyszabású szakmai fejlesztési, korszerűsítési programot hajtott végre: általánossá tette az interdiszciplináris, horizontális, integrált szemléletet, és új intézeti struktúrát hozott létre a design, a média, az építőművészet és az elmélet területén. Ezt fenntarthatósági, szociális építészeti, kreatív technológiai és a tudástranszfer tematikájú horizontális laborok rendszerével egészítette ki. Ezzel a MOME egy olyan átjárható, befogadó és nemzetközileg is értelmezhető képzési rendszert és kísérleti alkotó, fejlesztő műhelyt hozott létre, amely hallgatói és intézményi szinten is megteremtette az együttműködés és a kimagasló eredmények elérésének lehetőségét. Ennek visszaigazolásaként az elmúlt években a MOME-n születő alkotások, tervek állandó résztvevőivé és díjazottjaivá váltak nemzetközi fesztiváloknak, pályázatoknak, kiállításoknak, és rendszeressé vált a nemzetközi művészeti élet legkiválóbb képviselőinek jelenléte az egyetemen. 2012 végén a nemzetközileg elismert Domus magazin a MOME-t egyedüli magyar intézményként Európa 100 legjobb design egyeteme közé választotta. 2013 őszén az egyetem kiemelt felsőoktatási intézményi címet kapott. 


Létrehozás időpontja: 2013-10-29 04:36:54
Utolsó módosítás időpontja: 2013-11-13 08:40:40

Megtekintések száma: 14821
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=41520