KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Székely László, Temesvár építésze

Az Európai Utas Alapítvány és az Országos Mezőgazdasági Könyvtár tisztelettel meghívja Ön Székely László, Temesvár építésze című fotókiállításának megnyitójára 2013. november 8-án, pénteken 15.00 órára.
Helyszín: Országos Mezőgazdasági Könyvtár, Tessedik terem (Budapest I. ker., Attila út 93. )

A kiállítás november 24-ig ingyenesen megtekinthető hétköznap 9-18, hétvégén 10-16 óráig.

SZÉKELY László műépítész
(Nagyszalonta, 1877. aug. 3. – Temesvár, 1934. jan. 23.)

Székely Mihály okleves építőmester, építkezési vállalkozó és Mados Zsuzsanna gyermeke. Középiskolai tanulmányainak első négy osztályát szülővárosa református algimnáziumában végezte. Iglón járt az ötödikbe, a gimnázium utolsó három osztályát pedig Máramarosszigeten, a Református Kollégiumban abszolválta. A budapesti József Műegyetem építészeti karára iratkozott be, ahol Pecz Samu, Czigler Győző, Hauszmann Alajos és Schulek Frigyes növendéke volt. 1900-ban diplomázott a budapesti Műegyetemen. 1900. július 1-től 1903. márciusáig munkatársként Czigler Győző műegyetemi tanár budapesti tervezőirodájában dolgozott. 1903. április 1-től a temesvári polgármesteri hivatal műszaki osztályának műépítésze.
Magántervező-irodát is nyitott Temesváron. A középületek, a bérházak, a magánvillák, iparcsarnokok sorát tervezte a 20. század első évtizedeiben, évszázadokra meghatározva a Béga-parti város architekturális és urbanisztikai arculatát. Fő műve a temesvári piarista főgimnázium, rendház és templom épületegyüttese. Tervei alapján épült fel a temesvári közvágóhíd, vízerőmű, harisnyagyár, tűzoltó-laktanya, kereskedelmi iskola, polgári menházalap bérháza, Hungária fürdő, gyárvárosi görögkeleti templom, erzsébetvárosi, gyárvárosi, józsefvárosi és rezsőföldi elemi iskola, a józsefvárosi óvoda, a hitelbank, a csendőrlaktanya, a főtéri bérpalota-sor; továbbá a nagyszalontai városháza és gimnázium, a verseci szerb görögkeleti püspöki palota, a nagybecskereki és pancsovai vágóhíd, a gyulai harisnyagyár stb. Székely László tervezte a Dózsa György tüzes trónusa feltételezett helyére emelt Mária-kápolnát (1906), a szabadfalui Petőfi-emlékművet (1913) valamint díjmentesen a temesvári Magyar Házat (1930). A Magyar Ház eklektikus homlokzatán a neoklasszicista, valamint a korszerű építészet stílusjegyeinek társításával, merész egybe-szervesítésével, a kőből faragott ablakkeretek, a pilaszterek, a kétszer égetett téglából rakott falrészek összekapcsolásával, ritmikus váltakoztatásával mozgalmas, motívumgazdag felületet teremtett. Az épület formai megjelenésében is a bánsági magyarság életkedvét, tettrekészségét, áldozatos összefogásának erejét érzékeltette, jelezte. Városi műépítészként 1922-ben vonult nyugdíjba, de magántervezőként haláláig továbbdolgozott. A temesvári református egyházközség illetve a bánsági református egyházmegye világi főgondnoka volt.
A kiállítás Székely László életművének néhány jellegzetes alkotását mutatja be fényképek révén. Az összeállítás a 2002-ben megjelent magyar-román-angol nyelvű Székely László-album anyagából válogat. A felvételeket Mihai és Hortensia Botescu temesvári műépítész-házaspár készítette.

Forrás: http://www.omgk.hu/
 


Létrehozás időpontja: 2013-11-05 20:30:24
Utolsó módosítás időpontja: 2013-11-13 21:32:19

Megtekintések száma: 17296
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=41537