KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Elindult az Év Példaképe közönségszavazás

Losonczi Áron
Egy építész a Példakép Alapítvány ötven jelöltje között

December 9-én elindult az Év Példaképe online közönségszavazás. A Példakép Alapítvány által életre hívott Év Példaképe címért 50 sikeres fiatal vállalkozó versenyez, akikre a www.peldakep.hu weboldalon lehet szavazni.

Az országos népszerűséggel és ötmillió forintos fődíjjal járó pályázatot idén májusban indította el a Példakép Alapítvány.

A Példakép Pályázaton olyan 40 év alatti fiatal vállalkozók vehettek részt, akik vállalkozásukkal, életútjukkal pozitív példát mutatnak a társadalomnak és a fiatal generációnak.
A 417 pályázó közül 12 tagú szakmai zsűri választotta ki azt az 50 fiatal vállalkozót, akikre január közepéig szavazni lehet. A legtöbb szavazatot kapott vállalkozó viheti haza az Év Példaképe Díjat, amelyet a januárban megrendezésre kerülő gálaesten adnak át a szervezők.
Az alapítvány programjainak fő támogatója a Magyar Nemzeti Bank, az AUDI HUNGARIA MOTOR Kft., a TESCO-GLOBAL Áruházak Zrt. és az Eximbank, kiemelt médiapartnere a Világgazdaság és a Blog.hu. A közönségszavazás technikai hátterét az Inda biztosítja.
A Példakép Alapítványról és az Év Példaképe Díjról bővebben a www.peldakep.hu oldalon tájékozódhatnak.
Budapest, 2013. december 9.
           
Példakép Alapítvány a Fiatalokért, a Vállalkozókért, a Jövőnkért
   
A Példakép Alapítvány civil kezdeményezés, amely azzal a céllal jött létre, hogy vállalkozói példaképeket állítson, hogy megismertesse és elismertesse a nyilvánossággal a sikeres fiatal magyar vállalkozókat. Célunk kettős: legyünk büszkék tehetségeinkre és az általuk elért eredményekre, másrészt szeretnénk, hogy a fiatalok vonzó, elérhető és követhető életpályákat lássanak maguk előtt.

Minden ország a saját tehetségeire, a saját kiválóságaira, kiváltképpen pedig sikeres vállalkozóira tudja alapozni jövőjét. Jelenleg azonban Magyarországon kritikusan alacsony a fiatalok vállalkozói hajlandósága és a fiatal vállalkozók száma, Európában és a régióban is sereghajtók vagyunk ezen a téren. Ahhoz, hogy ez a tendencia megváltozzon, szükség van a társadalomban – és különösen a fiatalokban – élő vállalkozói kép megváltoztatására, a vállalkozói attitűd átformálására, és a vállalkozói szellem kibontakoztatására.
Azért dolgozunk, hogy a fiatal vállalkozók sikereit az egész ország megismerje, és ezeket a sikereket látva egyre több  fiatal érezzen magában motivációt arra, hogy saját vállakozásba fogjon és Magyarországon találja meg a boldogulását. Szükségesnek tartjuk, hogy az önfoglalkoztatás valódi alternatívaként jelenjen meg a fiatalok körében, a vállalkozói kultúra pedig pozitív irányba változzon.

http://www.peldakep.hu

https://www.facebook.com/peldakepalapitvany

Sajtókapcsolat:
Valentínyi Katalin
+36 30 508 4010




Losonczi Áron
Egy építész a Példakép Alapítvány ötven jelöltje között


szavazás: január 18-ig

A szakmai zsűri értékelése alapján Magyarország példaértékű fiatal vállalkozója, vagyis az 50 Példakép közé választották Losonczi Áron csongrádi építészmérnököt, a Litracon – közismertebb nevén „üvegbeton” − feltalálóját, a Litracon Kft. ügyvezetőjét. A december 9-én induló közönségszavazás fogja eldönteni, hogy az 50 jelölt közül ki nyeri meg a fődíjat, azaz ki lesz 2013-ben az Év Példaképe.
A Példakép Alapítvány civil kezdeményezés, amely azzal a céllal jött létre, hogy megismertesse és elismertesse a nyilvánossággal a sikeres fiatal magyar vállalkozókat. Nem csak azért, hogy büszkék lehessünk tehetségeinkre és az általuk elért eredményekre, hanem azért is, hogy a pályakezdő fiatalok vonzó, elérhető és követhető életpályát lássanak maguk előtt. Egy példakép ugyanis olyan hajtóerő, amit mással nem lehet pótolni – erőt, hitet és motivációt ad, akár egy egész életre.
A szavazás a Példakép Alapítvány oldalán (www.peldakep.hu) zajlik, ahol 2014. január 18-ig lehet voksolni az 50 jelölt közül 3 kiválasztottra.

Losonczi Áron bemutatkozása


Mint sokan mások, én sem terveztem, hogy vállalkozó legyek… Szolnokon születtem, Csongrádon jártam gimnáziumba, majd építészként diplomáztam a Budapesti Műszaki Egyetemen 2001-ben. Reál- érdeklődésem és festő nagyapámtól örökölt rajzkészségem miatt választottam ezt a szakmát. Frissdiplomásként nem éreztem túl sok késztetést arra, hogy beüljek egy építészirodába más ötleteit megrajzolni, inkább éltem egy korábbi lehetőségemmel, és kimentem Stockholmba, egy művészeti egyetem posztgraduális építészképzésére. Itt fogant meg bennem a fényáteresztő beton ötlete. A sikeres anyagkísérletek után itt jelentettem be az első szabadalmamat is. Két stockholmi év után - találmányommal a zsebemben - hazajöttem Magyarországra 2003-ban, annak ellenére, hogy az ötlettel két svéd üzleti versenyen is első díjat nyertem, valamint a svéd állam igen jó feltételeket ajánlott a fejlesztés támogatására. Akkoriban már elkezdték publikálni a Litracon-t nemzetközi szakmai lapokban, és itthon is megjelent egy-két cikk a munkámról. Az egyik ilyen publikációhatására kaptam meg az első megrendelést, amihez számlaképessé kellett válnom. Így alakult meg a Litracon Bt. (ma már Kft), és így lettem vállalkozó 2004-ben. Büszke vagyok arra, hogy a saját ötletemből élek 13 éve.
Nem tudom, milyen építész lett volna belőlem, de azt gondolom, hogy jó érzékem van az elém kerülő technikai problémák optimális megoldásának megtalálására, legyen az egy építészeti csomópont vagy egy betongyártó gép tervezése. A folyamatos fejlesztésben lelem örömömet. Sosem szerettem versenyezni, inkább vágtam egy új ösvényt, melyen én lehetek az első.
Szabadidőmben zenélek, gitáron játszom a barátaimmal alkotott rock-zenekarban.

A Litracon Kft. profilja, története és termékei

Cégem, a csongrádi Litracon Kft. a találmányom hasznosításával foglalkozik. Fényáteresztő betontermékeket fejlesztünk, gyártunk és értékesítünk a világ minden tájára. Vevőink közt tudhatjuk többek között a német Montblanc céget és az amerikai Boeing-et is. A világ vezető építészirodái rendszeresen keresnek meg minket, és tervezik a Litracon alkalmazását projektjeikben. Két alaptermékünk van: a klasszikus Litracon, – ismertebb nevén „üvegbeton” – melyben optikai szálak vezetik a fényt, illetve a Litracon pXL, – „pixelbeton” – mely speciális formájú plexielemeket tartalmaz. Mindkét termék széles körben alkalmazható az építészet, belsőépítészet, design különböző területein, a kültéri megvilágított homlokzatburkolattól, a Litracon-ékköves gyűrűig. Több külföldi gyártó- és forgalmazó partnerrel állunk kapcsolatban, és a célom az, hogy világszerte elérhetővé váljanak termékeink.
Egy megrendeléskor általában már a tervezési fázisban bekapcsolódunk, hogy együtt találjuk ki az építésszel, designer-rel az optimális megoldást, részletmegoldásokat és fényeffektusokat. Hazai megrendeléseknél cégem is vállal helyszíni beépítést.  
Elsősorban a termékeink teszik egyedivé a vállalkozást, nemcsak hazai, de világszinten is. Azt gondolom, hogy az ötlet jó időben született, hiszen az építészetben ma kulcsszerepet játszanak az új, innovatív anyagok. A fényáteresztő betonban lévő kontraszt a termék sikerének titka, mely a beton keménysége, szürkesége és a rajta átszűrődő fény között feszül.
Szintén ritka, hogy egy magyar cég a design területén lehet sikeres nemzetközileg. A Litracon kapta meg elsőként a kelet-közép európai cégek közül a neves német „red dot” design díjat. Az amerikai TIME magazin pedig a 2004. év legfontosabb találmányai közé választotta a Litracon-t.
De talán a legmeglepőbb az, hogy a cég és a termék még létezik egyáltalán, ugyanis több hamisító próbálta elorozni tőlünk a beton ötletét, illetve anyagi lehetőségeiket kihasználva lehetetlen helyzetbe hozni a vállalkozásomat. Nagy visszhangot kapott a hazai sajtóban, amikor 2008-ban szabadalombitorlási pert nyertem Münchenben a német Heidelbergcement AG ellen, aki akkoriban a világ 3. számú cementgyártó cége volt.
Az iparjogvédelmi eszközök mellett azonban a legfontosabb, hogy folyamatos fejlesztéseinkkel próbálunk mindig a hamisítók előtt járni pár lépéssel.

Litracon díjak:
iF Material Design Award, 2008. (D)
LeaF Award, 2006. (UK)
Designpreis (D) jelölés (német állami design díj), 2006. és 2009.
”red dot: best of the best” (D), 2005.
Venture Cup (S), innovációs verseny, 1. hely, 2003.
Excitera Innovation Challenge (S), innovációs verseny, 1. hely, 2003.

Losonczi Áron díjai:
Gábor Dénes díj, 2011.
„Márciusi Ifjak” díj a Magyar Kormánytól, 2010.
A Csongrád Megyei Közgyűlés Alkotói Díja, 2009.
Ernst&Young: ”Merész Újító” különdíj, 2008.
Pro Urbe Csongrád, 2005.        
BME Építészmérnöki Kar - Diplomadíj, 2001.

Egyéb
2009-ben az Kreativitás és Innováció Európai Évének Nagyköveteként képviseltem Magyarországot Rubik Ernővel közösen.


Létrehozás időpontja: 2013-12-19 10:23:06
Utolsó módosítás időpontja: 2014-01-08 15:17:25

Megtekintések száma: 16973
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=41641