KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

2007-es csúcsot döntöttek az ipari ingatlan-befektetések Európában

Budapest dobogós a bérlői aktivitás növekedésében, a befektetők viszont kivárnak
Összesen 8,7 milliárd eurót fektettek be az európai ipari ingatlanpiacon 2014 első felében, ami negyedével több az egy évvel korábbinál, és 2007 óta a legmagasabb érték. A CBRE adatai azt is mutatják, hogy az ipari ingatlanok aránya a befektetési piacon 10,3 százalékra nőtt a 2013-as 9,5 százalékról.

Földrajzi elhelyezkedés szerint továbbra is az Egyesült Királyságé a befektetések oroszlánrésze, a tőke 40 százaléka, 3,46 milliárd euró irányult ide. Németország, Franciaország és Hollandia szintén jelentős mennyiségű tőkét vonzott az idén. Skandinávia különösen jól teljesített 2014 első felében: 50 százalékkal több, 878 millió euró tőkét fektettek be az északi országok ipari ingatlanpiacán. A régió 2007 óta a legjobb első félévet tudhatja maga mögött 2014-ben és továbbra is jelentős tőkét vonz.

„Az ipari ingatlanszektor mind méretét tekintve, mind teljes befektetési piaci részesedését illetően tovább bővül, ami azt mutatja, hogy vonzó, fenntartható, hosszú távú hozamokat biztosít, és a többi szektorhoz hasonlóan a tőkeérték növekedéséből is profitál. Számos intézményi befektető csak mostanában kezdett érdeklődni az ipari ingatlanok iránt, és azok, akik már korábban befektettek, most újabb lehetőségek után kutatnak.” – mondta James Markby, a CBRE európai ipari és logisztikai vezetője.

A bérlői oldalt vizsgálva az látszik, hogy az ipari ingatlanok iránt folyamatos az érdeklődés, a bérbe adottság folyamatosan nő, a központi piacokon a raktáráruházak iránti kereslet éves szinten 42 százalékkal nőtt. A bérlői aktivitás tekintetében Párizs, Milánó és Budapest mutatta a legerősebb növekedést, majd Dublin és Amszterdam következett. Míg a kereslet folyamatosan növekszik, a kereslet és kínálat egyensúlya továbbra is hiányzik: a modern ingatlanállomány a jó lokációkban korlátozott, ami így a bérlőket arra készteti, hogy másodlagos lokációkban béreljenek területet, vagy saját igényeikre szabott BTS (build to suit) projekteket indítsanak el. Éppen ezért a legtöbb új fejlesztés BTS, bár a legfontosabb nyugat-európai piacokon már látszanak a jelei néhány spekulatív fejlesztésnek.

Budapesten jelentősen nőtt a kereslet az ipari ingatlanok iránt: 2014 második negyedében 67.416 négyzetméternyi terület talált bérlőre, ami jelentős növekedés az első negyedévhez képest, és 2008 harmadik negyedéve óta a legmagasabb érték. A bérleti szerződések sok esetben nem új bérlőket jelentenek: a megújítások 45 százalékot képviselnek a bérlői aktivitásból. Az üresedés jelenleg 19,1 százalék, ami 2,6 százalékponttal kevesebb, mint az év elején.

„Míg a régiónk az ipari ingatlanbefektetések terén összességében jelentős növekedést tud felmutatni, Magyarországon egyelőre kivárnak a befektetők. Ahogyan a bérlői piac élénkül és az üresedés csökken, várakozásaink szerint ismét lesz befektetői érdeklődés az ipari és logisztikai ingatlanok iránt.” – mondta Tim O’Sullivan, a CBRE budapesti befektetési vezetője.

Forrás: CBRE sajtóközlemény


Létrehozás időpontja: 2014-08-28 08:44:53
Utolsó módosítás időpontja: 2014-08-28 08:54:04

Megtekintések száma: 11474
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=42204