KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

BÉF6+ a Leonardo Kertben

Helyszín: Leonardo Kert (1083 Budapest, Tömő u. 14.)
Időpont: 2014. szeptember 03., szerda, 20.00 óra


A Budapesti Építészeti Filmnapok helyspecifikus sorozatba kezd: a BÉF+ vetítései olyan filmeket, archív felvételeket, híradókat, audiovizuális dokumentumokat mutatnak be, amelyek új fényben mutatják be Budapest környékeit, segítenek megtalálni elveszett történeteit, elfelejtett szereplőit. A BÉF+ első helyszíne a Leonardo da Vinci utcai közösségi kert.

PROGRAM

20.00 Archív felvételek, híradó részletek a környékről

20.20 Corvin variációk
2011, 39 perc, színes, angol feliratos, magyar film, R: Trencsényi Klára
A 2003-ban indult Corvin-Szigony Projekt Közép-Európa egyik legnagyobb és legtöbbet díjazott városfejlesztési projektje volt. Egy 22 hektár alapterületű városrész teljes átalakulását tervezték Budapest 8. kerületében, ami a terület összes épületének lebontását tette szükségessé. Az önkormányzat és a befektetők egyaránt szerették volna felszámolni a nyomornegyedet, így több mint ezer, főleg roma családnak kellett elköltöznie, mert a megújuló területen nem engedhették volna meg, hogy lakást vegyenek vagy béreljenek. A film főszereplői azok a lakók, akiknek el kellett hagyni addigi otthonukat a fejlesztés miatt, és akik némi nosztalgiával kritikus hangvétellel idézik fel azt az életet, ami az egykori környék közösségeinek mindennapjait jellemezte. Ezek az emberek többé nem találkoznak egymással, csak a filmkészítő által létrehozott rekonstruált közegben.

21.00 Pillanatnyi 8
2012, 53 perc, színes, feliratos, olasz film, R: ZimmerFrei
A film a “Városportré / Ideiglenes városok” című dokumentumfilm-sorozat része, melyet a ZimmerFrei kollektíva vitt filmre nagyvárosok olyan körülhatárolt helyszínein, melyek épp valamilyen változáson, átalakuláson mennek keresztül. Budapest 8. kerületének címezve, a film egy népszerű környékről szól, ahol a legjelentősebb átalakítások 2006-ban kezdődtek meg a lakók kiköltöztetésével és az épületek romba döntésével, ennek azonban a világgazdasági válság 2008-ban hirtelen megálljt parancsolt. A megsemmisített épületek helyén most üresség tátong, a széteső városszövet elszórt mozaikdarabkáiként, bármiféle rendeltetés vagy meghatározott funkció nélkül. Milyen sorsot kéne szánni ezeknek a privát vagy közterületeknek, melyeket jelenleg senki sem használ? A film bemerészkedik az elhagyott telkek, udvarok és lakások közé, hogy feltárja, miként alakítják a lakók saját környezetüket és ezzel együtt a városképet.

(Esőnap: 2014.09.05.)

INGYENES PROGRAM!

Részletek: filmnapok.kek.org.hu/leonardo-kert/


Létrehozás időpontja: 2014-08-29 22:02:59
Utolsó módosítás időpontja: 2014-08-29 22:05:56

Megtekintések száma: 11987
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=42213