KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Retracings - archívumhasználat a kortárs fotográfiában

Budapest Galéria, Budapest, III. kerület Lajos utca 158.
2014. november 13. - 2015. január 12.
Megnyitó:2014. november 13. 18:00

A fotográfusok és  a művészek érdeklődésének középpontjába az utóbbi időben előtérbe került az archívumok természetének és jelentésének vizsgálata. Maga az archívum  bonyolult és összetett intézmény, amely magában foglalja a dokumentumok létrehozásának, tárolásának és áramlásának módozatait. A kiállításba meghívott művészek által folytatott széleskörű kutatás rákérdezett a gyűjtemények gyakorlati valóságára, valamint a történelmi emlékezet fenntarásában és kontrollálásában betöltött szerepére is. A magyar és román alkotók elsősorban a fotót és a fotó alapú műveket használták, hogy újragondolják az identitás, a történelem, az emlékezet és a felejtés kérdéseit.

Nem könnyű definiálni az archívum fogalmát. Elsőként egy félhomályos, dohos helyre gondolunk, amelynek polcain és szekrényeiben régi dokumentumok bújnak meg. Ezenkívül, az archívum fontos szerepet játszik a képek jelentésének megkonstruálásában, keletkezési körülményeik feltárásában. A művészek érdeklődését elsősorban az archívumnak a világról alkotott képünk rekonstrukciójában és manipulációjában betöltött szerepe keltette fel.

A kiállítás azt mutatja meg, hogy a fotográfusok hogyan faggatták, értelmezték és dolgozták át a gyűjteményi  struktúrát és dokumentumokat. A művészek elsődleges  médiumként a sokoldalú fotográfiát használták, amely eleve kiemelkedően fontos eszköze az archiválásnak. A bemutatott művek számos lehetőséget mutatnak be arra, hogyan használhatók fel az archív anyagok: különleges katalógizálási eljárás, fiktív biográfia megalkotása, gyűjteményi illetve talált fotók használata illetve ezekből épített montázsok egyaránt találhatók a kiállításban. A saját utat bejáró alkotók gondolatai összesimultak abban, hogy a fotó az a médium, amely az archívum természetét a legpontosabban definiálni képes. A gyűjtemények anyagának felfedezése, használata és integrálása az alkotásokba a múlthoz való viszonyt is feltárja.  A Retracings kiállítás koncepciójában arra törekedett, hogy az információhoz való hozzájutásról és annak manipulációjáról friss és kritikai módon gondolkozzon. Az archívum természetével és használatával foglalkozó alkotások váratlan és új összefüggésekre mutatnak rá, azaz mozgásba hozzák a történelmet.

művészek: Ana Adam, Bozsó András, Csontó Lajos, Hajdú József, Károly Sándor Áron, Kovács Melinda, Cristian Opris,  Szamódy Zsolt Olaf, Tarjáni Antal, Telek Balázs

kurátor: Uhl Gabriella

megnyitja: Závada Pál, író


Létrehozás időpontja: 2014-11-13 18:53:58
Utolsó módosítás időpontja: 2014-11-13 18:57:30
Cimkék: Retracings;
Megtekintések száma: 10154
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=42417