KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Média Építészeti Díja 2016

A nemzetközi zsűri döntött: a magyar építészet legjobbjai 2016-ban

November 7-től a közönség is szavazhat a legkiemelkedőbb építészeti munkákra.

A döntősök fotói

“A magyar építészet az élvonalba tartozik.” fogalmazott Indira van't Klooster, az A10 magazin holland főszerkesztője, a Média Építészeti Díjának előzsűrijének elnöke. Idén a nemzetközi szakmai zsűri 5 tervet és 6 épületet juttatott a döntőbe, amelyet 2016. december 11-én 17 órakor az Uránia Nemzeti Filmszínházban rendeznek meg. Az epiteszforum.hu idén 12. éve rendezi meg a díjat, amelyre 91 épülettel és 67 tervvel neveztek. Az előzsűri értékelése szerint a benyújtott pályázatok bizonyítják, hogy a magyar építészek és ügyfeleik tudják, hogy hogyan navigáljanak okosan és jó érzékkel a modernizmus, kortárs irányzatok, tradícionalizmus és kézművesség uralkodó szelei közt, a krízis sújtotta Európában. Mindeközben nem félnek égető társadalmi problémákat felvetni, és ezekre jól átgondolt fenntartható válaszokat adni. A munkákat a nyilvános díjátadón látványos prezentációk keretében mutatják be alkotóik az ország vezető médiájának képviselői és a nagy nyilvánosság előtt. A döntő zsűrijében helyet foglalnak az MTVA Bartók Rádió, Index, Népszabadság, Magyar Nemzet, Mandiner, Design Terminál, vs.hu, HírTV, TrendFM, Karc FM, Heti Válasz és Turizmus Trend/Vendég & Hotel képviselői. Az összesen 2,1 millió forint összdíjazású és értékes nyereményekkel kiegészített eseményen a két fődíj mellett több különdíjat és közönségdíjakat is kiosztanak. Ezeken a linkeken lehet szavazni a Média Építészeti Díja 2016-os közönségdíjára terv és épület kategóriákban. A díjátadóra jegyek november 7-től kaphatók a Ticketportalon.

Az előzsűri a döntőbe jutott épületeteket és terveket eltérő bírálati szempontok alapján választotta ki. A kiválasztott épületekben közös, hogy fontos mai témákat feszegetnek: átalakítás, örökség, lakhatás, fenntarthatóság, kézművesség, emellett mindegyikben fellelhető a bátorság és egy-egy nagy gesztus. Az épület kategóriában döntőjébe jutott az Ózdi gyártelep rehabilitáció, a Rudapithecus Látványtár a Majomszigeten, a CEU új belvárosi épületegyüttese, az  Arkt Művészeti Ellátó, a Time Box: pavilonok a Mikháza Régészeti Parkban, illetve a debreceni Szent György templom.

A tervek esetében a 4 tagú szakmai előzsűri nem azt tekintette legfőbb szempontnak, hogy jó épület válna-e a pályázatokból, hanem a témákat, amelyekre felhívják a figyelmet. A jövő építészei érdeklődésük központjának választották a nukleáris hulladék, munkanélküliség, egyenlőtlenség, helyi dzsentrifikáció és örökség kérdéseit, és ezekre adtak friss és meggyőző építészeti javaslatokat. A terv kategória döntőjébe a Napfényműterem a Magdolna-negyedben, a Csontváry Múzeum, a Mesterségek Műhelye Tiszavasváriban, a Nagy aktivitású radioaktív hulladék végleges tároló látogatóközpont és DEMO Labor valamint a Salgó vára: egy nem vár rekonstrukció című pályamunkák jutottak.

Az epiteszforum.hu a gálaeseményt idén is egy elismert, nagyra becsült mester köszöntésével kezdi: Török Ferenc a ma élő építészgeneráció egyik legfontosabb alakja, akinek szellemi holdudvarából kerültek ki a jelenleg alkotó legjobb szakemberek.

A közönségdíjas terv kiválasztásának első körében november 7-től az epiteszforum.hu olvasói szavaznak a finalistákra terv és épület kategóriákban. A szavazás második köre az Urániában lesz: az ott összegyűlt közönség szavazatai fogják eldönteni, hogy ki kapja a Média Építészeti Díja Közönségdíját. Az index.hu-n zajló internetes szavazás győztese a portál különdíját kapja meg.

Idén először adják át a zsűri különdíját valamint a Lechner Tudásközpont épületrekonstrukciós különdíját is, amelyet a legjobb 1945 után épült épület rekonstrukciója kap meg. A díjjal a Tudásközpont fel szeretné hívni a figyelmet Magyarország II. világháború utáni építészeti örökségének fontosságára  a különdíjra november 15. éjfélig még lehet jelentkezni, azokkal az épületekkel és tervekkel is, amelyeket a Média Építészeti Díjára nem regisztráltak.

A Média Építészeti Díja abból a célból jött létre, hogy áttörje a kommunikációs korlátot az építészek és nagy nyilvánosság között, a magyar közéleti, kulturális színteret megcélozva. Ezért kér fel az epiteszforum.hu minden évben ismert médiaszereplőkből álló, nem szakmai zsűrit, hogy elemezze és díjazza a döntőbe került épületeket és terveket.

Média Építészeti Díja esemény: 2016. december 11. 17:00. Uránia Nemzeti Filmszínház Budapest

Nemzetközi előzsűri: Indira van't Klooster - A10 magazin, Anna Yudina - Monitor magazin, Florian Heilmeyer - Uncube, Beleznay Éva - a Magyar Környezettudatos Építés Egyesületének (HuGBC) alelnöke

Bővebb információ a nemzetközi zsűritagokról.

A zsűri elnöke: Devich Márton - MTVA Bartók Rádió

A 2016-os MÉD zsűrije: Böszörményi-Nagy Gergely - Design Terminál, Földes András - Index, Kántor Viola - HírTV, Dr. Komáromi Balázs - Trend FM, Mohácsi Szilvia - Karc FM, Pion István - Magyar Nemzet, Rajcsányi Gellért - Mandiner, Szalai Anna - Népszabadság, Sümegi Noémi - Heti Válasz, Száraz István - vs.hu, Vágó Ágnes - Turizmus Trend / Vendég & Hotel

Szakmai bírálók: Bardóczi Sándor tájépítész, Dúll Andrea környezetpszichológus, Martinkó József design- és építészetkritikus

Díjak:
MÉD Épület kategória - Mapei Kft.
MÉD Terv kategória –  Canon Inc.
MÉD Épület Kategória Közönségdíj - HB Reavis Real Estate
MÉD Terv Kategória Közönségdíj - LAFARGE
MÉD Zsűri Különdíja - CRH
Austrotherm Energiahatékonysági Különdíj
Europa Design Belsőépítészeti Különdíj
Index Közönségdíj – Dornbracht
Legjobb 1945 után Épült Épület Rekonstrukciója Különdíja - Lechner Tudásközpont

Támogatók: Austrotherm, Europa Design, Lechner Tudásközpont, HB Reavis Real Estate, Lafarge, Mapei, Canon, Nemzeti Kulturális Alap, Dornbracht, CRH

Sajtóiroda: Zerocom. Jakab Gergő gergo@zerocomagency.com +36 30 376 0800


Létrehozás időpontja: 2016-11-10 18:56:33
Utolsó módosítás időpontja: 2016-11-10 18:56:33
Beküldő: Tatai Mária
Megtekintések száma: 11416
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=43795