KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

A standardizált és mégis egyedi

A belga Frisomat cég acélcsarnokai gyorsan és költséghatékonyan készülnek, ami a megrendelőnek öröm, a tervezőnek pedig segítség, hogy munkáját egy jól alakítható rendszer támogatja. Egy acélcsarnokot, nem alulbecsülve, lego elemekhez is hasonlíthatnánk, mert ugyanígy széles „játéklehetőséget” biztosít és a rendelkezésre álló elemekkel lehet az épületet a megrendelő igényeihez szabni.

Gödöllőn egy Sigma csarnok mutat erre jó példát:
hogyan egészíti ki egymást a megbízó, tervező és a Frisomat hármasa. A bizalmi kapcsolat a megbízó és a gyártó- és kivitelező cég között adott volt: a 150 éves múltra visszatekintő ipari elektromos gépek forgalmazásával és szervizelésével foglalkozó FEIN cég magyar képviselete, az EW 1867 Kft, már 20 éve sikeres itthon és közel ennyi ideje áll üzleti kapcsolatban aFrisomatKft-vel. A belga acélcsarnokgyártó cég magyar leányvállalata immár 25 éve építi a csarnokokat hazánkban. A FEIN üzletmenetejelentősen növekedett az elmúlt években, így került szóba a telephely bővítésének szükségessége. A gödöllői ipari parkban fekvő telekre álmodtak egy új raktárbázist, mely már saját telephelyként funkciónál, nem bérelt terület. Mivel Gombás Tibor már ismerte a Frisomattevékenységét, ezért egyértelmű volt, hogy kivel szeretnének együttgondolkodni: „Már 1992 óta üzleti kapcsolatban állunk a Frisomattal, ezért a személyes kapcsolat és a két évtized alatt kialakult bizalmi viszony segítette az acélcsarnok gyártójának kiválasztását. De nemcsak a gyártó személye nem volt így kérdés, mert a Frisomat tervezői ajánlással és komplett kivitelezéssel is segítette a megvalósulást.” 2016. augusztus végére épült fel 528 m2 alapterületen az új raktár-, szerviz és irodahelyiségeket is magába foglaló Sigma csarnok, melyben a költözés után a tárolókapacitás 50 százalékkal nőtt, így adott a lehetőség az üzletfejlesztésre fizikailag is.A Frisomat gyors és költségkímélő megoldást ajánlott, így a telephely építése 6 hónapot vett igénybe, ebből a csarnok kivitelezése egy hónap volt, és a munkatársak 2016 augusztusában már be is költöztek az új épületbe.

Kulcs a gyorsasághoz: a tervezői és kivitelező együttműködés
A Sigma csarnokot a budapesti RÓF Építész Kft. tervezte, amelyről ifj. Farkas Zoltán építész így nyilatkozott: „Nagyon korrekt megbízóval dolgozhattunk, ami jelentősen megkönnyítette munkánkat. Az építtető kérésére zárt magastetős épülettömeg készült, 33x16 méteres csarnokjellegű földszintes épület, ami nemcsak a raktárrészt foglalja magába, hanem az oktatótermet, bemutatótermet, irodai és szociális épületrészt is.” A tervező iroda aFrisomat Tervezői Hálózatának tagjaként ajánlással került a beruházásba.
Az egyszerűbb tervezői feladatok közé tartozik egy standardizált épület megtervezése, de itt is oda kell figyelni a megrendelői igényekre, hogy ne rutinból készüljön, hanem ismerve a csarnok lehetőségeit, az alapanyagot, továbbbáa helyszín adottságait, a helyi előírásokat és az ügyféligényt, a legjobb terv készülhessen el.Az EW 1867 Kft esetében ez egészült ki azzal, hogy egy, a beruházó által megbízott, az igényeit ismerő és a pontos megvalósítást ellenőrző műszaki ellenőr dolgozott együtt a Frisomattala Simga csarnok építésén. A Frisomat szakembergárdája pedig a kivitelezés egy hónapja alatt a gyors és összeszokott munkaerőt is biztosította mindehhez. „Ahogy bármely más beruházásnál, nálunk is voltak technikai, időjárási és koordinációs fennakadások, de a jó kommunikáció és a kivitelezők rugalmas és gyors reakciója elhárított minden nehézséget. A végeredmény így természetesen elképzeléseink szerint alakult, így az ipari parkban másoknak is ajánlottam a Frisomat acélcsarnokait.” – Gombás Tibor így értékelte az együttműködést.

Sigma csarnokipari igényekre szabva
Itthon is számos Frisomatacélcsarnokkészült el az 500-1000 négyzetméteres kategóriában. A belga gyártó cég a hazai kivitelező kapacitásával 25 év alatt az ipari és mezőgazdasági területeken is bizonyította, hogy van megfelelő kínálata a KKV szektor részére. Az említett Sigma csarnok hidegen hengerelt HSS acél szerkezet, melySigma profilokból áll, ezzel stabilitást és szilárdságot biztosítva az épületnek, mely akár 22 méter széles is lehet. Egyedivé pedig a választható szín és a napi használatot segítő felszerelések teszik: széles kapu, szintosztó födém, nyílászárók, tetővilágító vagy a szigetelt panel, hogy csak néhányat említsünk a választékból. A kiszámítható biztonságot nyújtja a Frisomat, mert a tervezéstámogatástól a kivitelezésig a projekt mellett áll, így a tervező és a megbízó egyaránt elégedett lehet a végeredményként elkészülő könnyűszerkezetes acélcsarnokkal.


www.frisomat.hu


Létrehozás időpontja: 2017-01-31 10:17:02
Utolsó módosítás időpontja: 2017-02-02 12:52:31
Beküldő: Tatai Mária
Megtekintések száma: 11149
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=43902