KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Gipszkarton igazodik a tetőtéri igényekhez

Atetőtérbeépítésnél, legyen az új építés vagy felújítás, a beépítendő anyagokkal szemben egyre magasabbak a követelmények, akár mechanikai, akár tűzvédelmi szempontok szerint. Mivel a tetőtér felépítésekor vagy átalakításakor a gipszkarton a leggyakrabban használt anyag, ezért 5+1 pontban összeszedtük, milyen megoldandó feladatoknál, hogyan segítenek a Siniat gipszkaron lapjai.

Gipszkarton súlyával a hanghatások ellen
Ha a hangszigetelésről beszélünk, akkor egy tetőtérnél ugyanazok az elvárások, mint egy átlagos lakás esetén. A tetőtérbenez azért nehezebb helyezet, mert a több forrásból származó külső hanghatások– egy forgalmas környék, az időjárás zajai, mint a szél, eső vagy vihar – jelentősen csökkenthetik a komfortérzetet. Tehát a tetőtér hangszigetelése az egyik legfontosabb kérdés, amelynek hatékonysága nagyban függ a megfelelő kivitelezéstől, az ásványgyapot vastagságától és a gipszkarton lap súlyától is. Ez utóbbi azért hangsúlyos, mert a gipszkarton lapok súlyukkal járulnak hozzá a hangszigetelési értékek javításához.  Ha a Siniat termékeket nézzük, aNIDA Zwiklalap súlya kb. 7,5 kg/m2, a NIDA Tűzgátló lapkb. 10,3kg/m2, NIDA Twardasúlya pedig kb. 12,6 kg/m2. Amennyiben az építkezési költségeket kézben szeretnénk tartani, akkor elérhető áron az egyrétegű 12,5 mm vastag NIDA Tűzgátló lap biztosítja a szükséges hanggátlási értéket. Ha viszont magasabb hangszigetelési érték elérése a cél, akkor a lapok dupla beépítésével oldható meg a komolyabb védelem.

Elég szilárd, ha a gyerekszobába is ajánljuk?
Jellemzően a hálószobák és a gyerekszobák kerülnek a tetőtérben kialakításra, ha a családi házakat nézzük. A berendezést tekintve pedig valószínű, hogy létrák, bordásfalak is a bútorzat részét képezik és itt a falak is erősen ki vannak téve a mechanikai sérülések veszélyének, jellemző a labdahasználat vagy a műanyag játékok okozta sérülések a falon.Ezért nemcsak a keménysége, de a tűzvédelemi szempontok miatt is jó választás a NIDA Tűzgátló lap vagy a NIDA Twarda típusú lap, melyek nagy ütőszilárdsággal is rendelkeznek. De a tetőtéren túl akár öltözőkbe, folyosóra, tornatermekbe is ajánlott a NIDA Twarda gipsz-forgács lap, mert a jelentősebb igénybevételt is bírja és megfelelő alszerkezettel akár a labda ütésnek is ellenáll.

Tűzvédelmi szempontok
Az „Épületekre és elhelyezésükre vonatkozó műszaki feltételekről szóló rendeletben” foglalt különleges tűzvédelmi követelmények nemrészletezik külön a családi házak előírásait, így a ház tulajdonosának kell gondoskodnia családja biztonságáról. Szerencsés helyezet az, ha a tulajdonos és a kivitelező egyetért, mert akkor a hozzáértő szakember általjavasolt nagyobb tűzállósággal rendelkező NIDA Tűzgátló lapvagy NIDA Twarda gipszkarton lapok nyújtanak kellő biztonságot. Ezekkel a speciális lapokkal már egy rétegben 12,5 mm vastagságban a REI 15 tűzállósági érték érhető el (ez a besorolás azt jelenti, hogy tűz esetén van idő a segélyhívásra illetve az épület biztonságos kiürítésére),míg két rétegben pedig akár a REI 45 is.

Duplázás a repedések ellen
Sokszor az elkészült fal vagy mennyezet berepedezik a csatlakozásoknál, ami nem feltétlenül jelent kivitelezői hibát. Sokszor egyszerűen csak a tetőtéri faelemek természetes mozgása az ok. Megoldást jelenthet, ha két rétegben építjük be a NIDA Tűzgátló lap vagy NIDA Twarda típusú gipszkarton lapokat. Ez a két hézagolt lapréteg, egymáshoz képest eltolva a falra helyezve, megnöveli a tetőtérben kialakított falak vagy mennyezetek szilárdságát. Ezek a gipszkaron lapok a szerkezetük miatt jobban ellenállnak a tető mozgásának, fontos tehát, hogy beépítéskor törekedjünk a CD profil és különbözőfüggesztőelemek használatára.

Polcokat a giszkarton falra!
A terhelhetőség mindig kérdés a tetőtéri falak kialakításánál.Ha megfelelő teherbírású és szilárdságú gipszkarton lapokkal dolgozunk, a felfüggesztések sem okoznak gondot. Anagyobb tömegű és sűrűségű gipszkarton lapokkal megoldódik ez a probléma, így itt is érdemes számolni a NIDA Tűzgátló lap vagy NIDA Twardatípusú lapok használatával és akkor nem lesz kérdés, hogy a polc vagy egy kisebb szekrény felkerülhet-e a falra.

+1: Csak pénzkérdés a komolyabb műszaki tartalom?
Részben igen, mert ezeket a komolyabb műszaki tulajdonságokkal rendelkező termékek magasabb áron lehet beszerezni. De ha mérlegeljük azt, hogy egy átlagos tetőtér beépítésénél a gipszkarton lap az egyik legolcsóbb alapanyag, és éppen ezért ha a magasabb műszaki tartalommal rendelkező NIDA Tűzgátló lapot vagy NIDA Twardalapot választják, akkor az építkezés teljes költségét ez mindössze néhány százalékkal változtatja meg. Cserébe viszont magasabb tűzvédelmi, akusztikai és teherbírási tulajdonságokkal rendelkező gipszkarton megoldást kapunk a lakók kényelméért és biztonságáért.

Részletes információt a NIDA Twarda és NIDA Tűzgátló lapokról a Siniat honlapon talál.


Létrehozás időpontja: 2017-04-24 15:20:13
Utolsó módosítás időpontja: 2017-04-24 15:28:48
Cimkék: siniat; Beküldő: Tatai Mária
Megtekintések száma: 10429
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=44036